site

Volvo AB: pembuat trak menawarkan muatan treler untuk keuntungan suku pertama

Volvo AB meletupkan klaxon untuk pelabur pada hari Rabu.

Pembuat trak dan peralatan berat Sweden mengumumkan keuntungan awal yang mengejutkan untuk tiga bulan pertama 2023. Keputusan penuh tiba minggu depan. Terutamanya, margin operasi untuk trak dan peralatan pembinaan mencecah paras tertinggi masing-masing pada 14.2 peratus dan 18.3 peratus, melebihi jangkaan penganalisis. Harga saham Volvo meningkat 8 peratus sebagai tindak balas, menaikkan simpati rakan sebayanya.

Terkait rapat dengan kitaran ekonomi, pembuat trak telah mengemudi jalan yang bergelombang sejak kebelakangan ini. Tetapi apabila kebimbangan terhadap penguncupan ekonomi yang teruk telah berkurangan, saham dalam pasaran trak Eropah telah meningkat. Saham Volvo sudah naik satu perlima sejak enam bulan lalu, sejajar dengan Daimler Truck walaupun di belakang keuntungan untuk Volkswagen spin-off Traton.

Volvo menggunakan penilaian premium, 11 kali pendapatan hadapan berbanding purata enam kali ganda untuk dua yang lain. Itu mencerminkan 3 mata peratusan margin operasi yang lebih tinggi di syarikat Sweden.

Volvo jangka panjang berharap untuk memperbaikinya melalui peralihan kepada elektrifikasi, yang sepatutnya membawa kepada kontrak selepas perkhidmatan yang lebih lama (dan kos lebih rendah). Ia sudah sedikit mendahului rakan setara dengan 2,700 tempahan trak elektrik sederhana dan berat sepenuhnya tahun lepas, setelah menghantar lebih banyak trak elektrik daripada Daimler Truck atau Traton.

Penguncupan ekonomi sudah tentu akan menguji harapan daya tahan kewangan Volvo yang lebih baik. Jumlah tempahan trak Eropah pada suku keempat turun 12 peratus tahun ke tahun untuk Volvo. Tahun ini tempahan trak kumpulan Sweden mungkin turun 12 peratus lagi, fikir Citi.

Walaupun begitu, kadar pengangkutan darat telah bertahan lebih baik di Eropah berbanding AS, di mana mereka telah kembali ke paras terendah yang tidak dilihat sejak 2019. Pengeluaran perindustrian Eropah telah mengejutkan secara positif setakat tahun ini.

Pada tahun 2023, para pemegang saham akan menyerlahkan perhatian pada margin operasi, yang merosot kepada 8 peratus pada 2020. Mereka akan mahu melihat margin palung yang lebih tinggi tahun ini, menekankan kepentingan data suku pertama. Dengan mengandaikan Volvo boleh terus memberikan keuntungan berdaya tahan sedemikian yang akan mewajarkan pelabur membayar premium untuk sahamnya.

City Bulletin ialah taklimat harian City of London yang dihantar terus ke peti masuk anda apabila pasaran dibuka. klik di sini untuk menerimanya lima hari seminggu.

singapura result

pemetuan sidney

togelsidney org

info keluaran hk

totobet hari ini