site

UBS/Sergio Ermotti: pengawal lama memberi peluang kejayaan yang lebih baik

Sergio Ermotti dari Switzerland telah menggantikan Ralph Hamers sebagai ketua eksekutif UBS hanya 10 hari selepas perkahwinan senapang patah dengan Credit Suisse. Tetapi ini bukan “penyelesaian Switzerland”, pengerusi Colm Kelleher menegaskan.

Ungkapan “campur tangan Ireland” mungkin lebih tepat. Ermotti mempunyai kelayakan yang lebih baik untuk mengendalikan salah satu penyepaduan paling kritikal dalam sejarah perbankan. Ini memenuhi kepentingan negara Switzerland, yang digunakan oleh ahli politik dalam memaksa UBS untuk menyerap saingan gagalnya. Walau bagaimanapun, Kelleher, warga Ireland, bertanggungjawab ke atas pertukaran itu.

Dia telah menunjukkan kekejaman yang bijaksana. Tahun lepas, Kelleher membatalkan pengambilalihan $1.4bn penasihat robo AS yang tidak diingini oleh Hamers, Wealthfront. Jika kadar faedah yang meningkat tidak membantu UBS untuk menyampaikan keuntungan rekod, perjanjian itu mungkin telah menamatkan Hamers pada masa itu.

Ermotti adalah ketua UBS selama sembilan tahun. Dia menyusun semula bank yang diselamatkan oleh kerajaan Switzerland. Mengurangkan bank pelaburan kepada bahagian perkhidmatan mencetuskan kemarahan yang bertukar kepada pujian.

Jangkakan Ermotti untuk mengikuti buku permainan yang sama sekali lagi — dengan kerusi berkuasa di sikunya. Ini akan menjadi penyepaduan pertama dua bank pelaburan yang penting secara sistemik global. Risiko pelaksanaan juga akan menjadi sistemik.

Sasaran pengurangan dalam aset bank pelaburan berwajaran risiko proforma daripada 30 peratus kepada 25 peratus adalah titik permulaan. Pihak bukan teras Credit Suisse telah menyumbang kira-kira satu perempat daripada jumlah RWA bahagian sebanyak $80bn. Produk tersekuriti, yang dibeli oleh Apollo, mewakili $20bn lagi. Ini sahaja harus membawa UBS ke matlamat terdekatnya

Pendapatan tetap akan dipaparkan dalam pemusnahan. Ekuiti lebih sesuai dengan pelanggan pengurusan kekayaan. Itu tidak menghalang Credit Suisse memacu pengembangan Asia dengan pinjaman murah kepada taikun Asia pada tahun 2010-an. Ermotti akan memeriksa aset ini dengan teliti.

UBS akan mengetepikan sebahagian besar bahagian pasaran, bernilai satu perempat lagi daripada RWA perbankan pelaburan. Digabungkan dengan kerugian 10 peratus yuran berasaskan aset, kesan kepada pendapatan mungkin $5 bilion daripada sejumlah $13 bilion untuk Credit Suisse, fikir Citi.

Pembiaya AS Michael Klein kini mempunyai sedikit peluang untuk menghidupkan semula jenama Credit Suisse First Boston. Dia mungkin masih boleh meletakkan beberapa aset dengan harga yang murah. Mengintegrasikan ini akan menjadi berjalan-jalan di taman berbanding dengan apa yang dihadapi oleh Ermotti. Semasa Hamers mengosongkan mejanya, dia mungkin menghiburkan dirinya dengan membayangkan apa yang dia telah terhindar.

Pasukan Lex berminat untuk mendengar lebih banyak daripada pembaca. Sila beritahu kami pendapat anda tentang suis CEO di UBS di bahagian komen di bawah.

resulut sgp

sidney pengeluaran hari ini

sidney hari ini

angka keluar hk mlm ini

pengeluaran sgptotobet sgptotobet singapore