site

UBS/Credit Suisse: Bank Switzerland akan menjadi aset berharga untuk hilang

Ironinya, penyelamat UBS semasa krisis kewangan yang memaksa Credit Suisse menutup perniagaan perbankan Switzerlandnya daripada operasi yang lebih berisiko hampir sedekad lalu. Kini perkahwinan senapang patah dua bekas pesaing itu mengancam untuk mewujudkan risiko kewangan terbesar, tunggal, swasta yang dihadapi Switzerland.

Isu itu mencetuskan gosip mengenai kemungkinan spin-off operasi domestik Credit Suisse.

Ia bukanlah keputusan yang akan diundi oleh ketua eksekutif UBS Sergio Ermotti. Bank domestik Switzerland telah lama menjadi bahagian Credit Suisse yang paling menguntungkan. Ia telah berjaya menepis kegawatan yang telah menyelubungi perbankan pelaburan dan pengurusan kekayaan.

Bekas bos Credit Suisse, Tidjane Thiam, mencetuskan idea menjual 30 peratus kepentingan dalam bank Switzerland itu pada 2017. Menghadapi tentangan hebat pelabur, dia memilih terbitan hak.

Para pemegang saham boleh dijangka berhimpun menentang sebarang rancangan spin-off baharu. Menyimpan unit adalah perkara yang tidak perlu.

Kemungkinan penghapusan pertindihan pelanggan bermakna hasil akan menjadi lebih rendah berikutan penyepaduan. Jika pendapatan turun satu pertiga daripada Srf4bn tahun lepas, bank domestik Switzerland akan bernilai $5bn kurang pada $10bn. Tetapi anggaran penjimatan kos daripada penyepaduan akan bernilai tambahan $11bn, setelah dikenakan cukai dan dipermodalkan.

Ingat bahawa UBS hanya membayar Sfr3bn ($3.3bn) untuk Credit Suisse dan sedang menerima jaminan negara yang besar.

Cabang perbankan Swiss Credit Suisse bukan sahaja merupakan aset yang sangat berharga dengan sendirinya, tetapi juga merupakan penyuap untuk perniagaan pengurusan kekayaan yang penting untuk kekayaan UBS.

Menghapuskan bank domestik Switzerland mungkin menarik minat sesetengah ahli politik Switzerland. Pemotongan kerja akan menjadi lebih sedikit. Risiko entiti tunggal terhadap kestabilan kewangan akan menjadi lebih rendah.

Walau bagaimanapun, elit politik dan kewangan yang meneruskan pengambilalihan Credit Suisse oleh UBS telah memakukan warnanya. Ia memberikan penepian yang membenarkan UBS melanggar had kepekatan antitrust. Ia tidak mungkin mengundang kontroversi lebih lanjut dengan menyesuaikan semula perjanjian itu.

Jika anda seorang pelanggan dan ingin menerima makluman apabila artikel Lex diterbitkan, cuma klik butang “Tambah ke myFT”, yang muncul di bahagian atas halaman ini di atas tajuk.

resuld sgp

lihat pengeluaran sydney

totobet sidny

togel hkg 2021 hari ini keluar live result hongkong malam ini

t0t0bet hk