site

Tesla mengganggu industri bateri kereta

Kebanyakan bateri kereta elektrik dunia kini dibuat di China. Mengambil kira lebih 70 peratus bahagian pasaran melalui penghantaran, penumpuan itu juga meletakkan pembuat kereta global berisiko mengalami gangguan rantaian bekalan di tengah-tengah ketegangan geopolitik yang semakin meningkat antara AS dan China. Tetapi bateri baharu Tesla bersedia untuk menaikkan hierarki industri untuk kebaikan.

Panasonic dan LG Energy Solution telah lama menjadi pembekal utama. Tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pembuat China seperti CATL dan BYD telah memenangi bahagian pasaran secara berterusan daripada pesaing Korea dan Jepun dan telah berkembang untuk menguasai bekalan dunia.

Bateri kereta elektrik telah mengalami perubahan teknologi yang pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Sehingga kini, keutamaan adalah untuk meningkatkan ketumpatan tenaga — untuk jarak pemanduan yang lebih panjang — dengan menukar komposisi bahan bateri. Bentuk sel bateri kurang mendapat tumpuan.

Pada masa ini, kebanyakan bateri kereta elektrik direka bentuk dan dibentuk dalam bentuk dan bentuk yang memastikan penggunaan ruang yang paling cekap. Ini bermakna bateri yang berbentuk seperti kantung rata atau kotak segi empat tepat boleh disusun telah menjadi piawaian utama untuk kereta elektrik sehingga kini.

Sel bateri silinder, jenis ketiga di pasaran, telah lama dianggap sebagai pilihan yang kurang menarik kerana jurang kosong antara sel bulat apabila disusun bersama dilihat sebagai ruang yang sia-sia. Ini hanya membentuk satu perlima daripada pasaran global tahun lepas.

Namun Tesla bertaruh besar bahawa ini akan menjadi standard industri masa depan. Sel bateri 4680 silindernya, dinamakan sempena saiznya, dengan diameter 46mm dan panjang 80mm, telah dibangunkan untuk mempunyai ketumpatan tenaga sehingga lima kali ganda daripada bateri yang digunakan pada kebanyakan kereta Tesla.

Bagi kedua-dua pembeli kereta elektrik dan untuk Tesla, kelebihan kos adalah jelas. Sel baru lebih murah untuk dihasilkan daripada versi sebelumnya. Mereka menggunakan bahan baharu yang termasuk aluminium, logam yang agak banyak dan kos rendah, dan kurang bahan mentah secara keseluruhan. Teknologi yang dinaik taraf bermakna bateri dibuat menggunakan bahagian yang lebih sedikit — juga bermakna kurang berat. Ia lebih mudah untuk dihasilkan secara besar-besaran kerana ia tidak perlu disesuaikan agar sesuai dengan bentuk dan reka bentuk kereta yang berbeza.

Masa yang sesuai. Akta Pengurangan Inflasi Presiden AS Joe Biden telah meningkatkan kepentingan bagi pembuat kereta elektrik global yang mempunyai pembuat bateri China dalam senarai pembekal mereka. Undang-undang baharu itu termasuk kredit cukai pengguna untuk pembeli kereta elektrik jika lokasi pemasangan terakhir adalah di AS dan pengeluaran tidak melibatkan “entiti asing yang membimbangkan”.

Sebuah kereta elektrik menggunakan bateri yang dikeluarkan sepenuhnya di kilang Tesla di Austin dan Nevada akan membolehkan Tesla layak mendapat subsidi serta peningkatan jualan daripada beribu-ribu dolar dalam kredit cukai untuk pembeli AS.

Tesla telah meningkatkan pengeluaran bateri di AS dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Pesanan $2.9bn kepada L&F Korea Selatan untuk membekalkannya dengan bahan bateri — bukannya bateri yang dibuat sepenuhnya — menggariskan rancangannya untuk memasukkan bateri dalam model penyepaduan menegaknya. Ini bermakna lebih banyak bateri mampu milik dan margin yang lebih tinggi pada keretanya yang dijual.

Itu adalah malang bagi syarikat seperti Panasonic dan LG Energy Solution yang bertaruh besar bahawa Tesla akan terus bergantung pada teknologi dan barisan pengeluaran mereka untuk bateri. Berbilion-bilion telah digunakan untuk membina kapasiti dan membekalkan banyak bahagian yang disesuaikan untuk Tesla. Jangkaan pasaran juga tinggi untuk pembuat bateri. Saham LG Energy, sebagai contoh, dinilai pada 83 kali pendapatan hadapan yang tinggi.

Memang benar bahawa apabila jumlah jualan kereta elektrik meningkat di seluruh dunia, permintaan untuk bateri akan kekal tinggi di tengah-tengah kekurangan kapasiti pengeluaran yang berterusan. Dan sehingga Tesla meningkatkan pengeluarannya untuk memadankan jualan keretanya, ia tetap bergantung pada pembekal.

Namun hari itu boleh datang lebih awal daripada yang dijangkakan. Pengeluaran sel bateri Tesla cukup untuk lebih daripada 1,000 kereta seminggu pada bulan Disember. Ia kini dalam proses mengembangkan kilang Nevadanya untuk menghasilkan 100 gigawatt-jam 4680 sel setahun, cukup untuk 2 juta kereta elektrik. Apabila output meningkat dan kos turun, pembekalnya, yang margin operasinya berada di bawah 5 peratus, akan bergelut untuk bersaing dengan harga.

Secara kritikal, bagi Tesla kapasiti untuk membuat bateri sendiri menyumbang kepada daya tahan operasinya. Ia juga membolehkan peningkatan dan pengubahsuaian yang lebih pantas pada modelnya, sambil mengelakkan gangguan bekalan. Kumpulan kecil perniagaan yang menguasai bateri dunia kini menghadapi jenis gangguan yang sama yang telah dibawa oleh Tesla kepada dunia kereta elektrik.

june.yoon@ft.com

totobet agp

data pengeluaran sdy

totobet sikni

togel hkg 2021 hari ini keluar live result

keluarann hk