site

Surat Berita Lex: ketakutan dan kebencian di California, Zurich dan cawangan bank berhampiran anda

Lex: jumlah latihan pars

Sila beritahu lajur pelaburan utama FT tentang keutamaannya untuk 90 tahun akan datang dengan mengambil bahagian dalam tinjauan pembaca kami.

Artikel ini ialah versi di tapak The Lex Newsletter. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita lengkap dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari Rabu dan Jumaat

Pembaca yang dihormati,

Jika anda pernah terfikir apa itu krisis perbankan, lihat sekeliling. Dalam dua minggu lalu, Bank Lembah Silikon dan dua lagi pemberi pinjaman pakar AS telah runtuh. Dan juga Bank Negara Switzerland dan Wall Street telah disokong kredit Switzerland dan Republik Pertama dengan kecairan dan deposit.

Institusi lain perlu diselamatkan sebelum habuk mendap. Pemeroleh Savvy akan mengambil beberapa aset yang menarik dengan harga yang murah. Kadar kenaikan kadar faedah akan perlahan, tidak kira apa yang dikatakan oleh bank pusat dan pakar ekonomi pada masa ini. Margin faedah bersih bank akan melebar kurang daripada jangkaan. Bank serantau AS akan dikenakan peraturan yang lebih ketat.

Semasa rali pengisap baru-baru ini di pasaran AS, Lex meramalkan lonjakan, tersandung dan cabaran kiri sebelum ekonomi besar menyesuaikan diri kepada kadar yang lebih tinggi. Kami tidak menjangkakan perkara seburuk ini.

Di tengah-tengah teknikal seperti lindung nilai bon tahan hingga matang, adalah mudah untuk melupakan kelemahan asas industri perbankan. Ia bergantung kepada kelangsungannya pada kepercayaan yang melebihi ketakutan dalam fikiran pendeposit. Mereka boleh menarik dana mereka sesuka hati. Bank tidak dapat merealisasikan pinjamannya dengan cepat. Pengeluaran besar-besaran — atau ancaman daripadanya — boleh menjatuhkan pemberi pinjaman dengan mudah

Larian mewakili kejayaan individualisme yang ketakutan terhadap mutualiti yang tenang. Ia mungkin rasional secara peribadi untuk menarik deposit yang tidak diinsuranskan sebelum kecairan segera bank anda habis. Ia secara kolektif tidak rasional untuk memusnahkan institusi yang memberi manfaat kepada semua orang.

Analisis kewangan boleh menjadi rakan palsu dalam keadaan sedemikian, masalah yang telah diketahui oleh pasukan Lex minggu ini. Bank secara relatifnya kukuh mengikut piawaian sejarah. Kekuatan itu boleh diukur dengan puas hati. Panik kewangan tidak dapat diukur dan oleh itu mudah untuk diremehkan. Tetapi ia masih boleh mengatasi institusi kewangan pelarut dengan menjadikannya tidak cair.

Garis masa nota Lex ialah cara paling mudah untuk menceritakan kisah luar biasa minggu lalu. Untuk kemudahan, saya akan mengenal pasti perkara ini mengikut tarikh penerbitan dalam talian UK, dalam keutamaan berbanding masa acara tempatan yang mereka huraikan.

Jumaat 10 Mac: Silicon Valley Bank (SVB) runtuh berikutan larian oleh pendepositnya. Lex menyatakan bahawa kerugian tidak direalisasi ke atas pegangan bon adalah kelemahan meluas bank AS. Pangkalan pendeposit tertumpu SVB — kebanyakannya syarikat permulaan berteknologi tinggi — adalah masalah yang lebih sempit. Kami menunjukkan bahaya penularan kepada Republik Pertama dan PacWest.

Ahad 12 Mac: Pihak berkuasa kewangan AS melancarkan lelongan aset SVB. Tidak mengejutkan, ini membuktikan keguguran. Keruntuhan itu, bagaimanapun, akan mewujudkan peluang kepada gergasi teknologi dan pemodal teroka untuk membeli syarikat permulaan yang bermasalah.

Isnin 13 Mac: HSBC menunjukkan oportunismenya sendiri dengan membeli anak syarikat UK SVB dengan harga £1. Ini kelihatan seperti tawaran yang bagus. Ia membolehkan bos Noel Quinn untuk menggunakan pelanggan keusahawanan, kumpulan yang dia gemari. Ia sepatutnya memberinya pujian politik UK, andaikata ahli politik mampu berterima kasih. Asas aset SVB UK sangat pelbagai.

Dosa asal ibu bapa adalah penumpuan risiko aset melalui portfolio bon perbandaran AS yang membosankan dan bertarikh lama yang nilainya telah dibuang oleh kenaikan kadar faedah. Matematik bon adalah Nemesis baharu bank.

Menjelang hari Isnin, pengawal selia AS telah menjamin semua deposit SVB dan Bank Tandatangan, yang juga telah runtuh. Rizab Persekutuan dan JPMorgan Chase menyumbang $70bn kecairan backstop kepada Bank Republik Pertama. Pemberi pinjaman ini mempunyai beberapa persamaan dengan SVB.

Campur tangan itu gagal menahan kejatuhan harga saham. “Ketakutan boleh dengan mudah mengejar pemikiran rasional dari pasaran,” tulis Lex.

Selasa 14 Mac: Saham bank jatuh di Tokyo. Mitsubishi UFJ Financial Group mencatatkan kejatuhan 17 peratus daripada saat SVB mengalami kawah. Lex menganggap kelemahan bank Jepun mencerminkan pendedahan yang tinggi kepada bon AS dan kebimbangan bahawa Bank of Japan kini akan terus mengekalkan kadar rendah.

Saham dalam bank serantau AS mencapai pemulihan sederhana apabila New York dibuka. Republik Pertama, PacWest, Perikatan Barat, Zions Bancorp dan Kewangan UMB berada di antara mereka. Penurunan sehari sebelum menyalurkan kebimbangan ketidakstabilan. Ini sebahagiannya adalah hasil daripada undang-undang pelepasan bank 2018 yang meningkatkan ambang untuk institusi kewangan AS layak sebagai penting dari segi sistem — dan mengalami peraturan yang lebih ketat — daripada $50 bilion kepada $250 bilion dalam aset. Kebanyakan bank serantau AS limbo di bawah bar itu.

Rabu 15 Mac: Krisis penuh meletus di kredit Switzerlandbank terbesar Eropah yang paling lemah selepas pemegang saham terbesarnya, iaitu Bank Negara Saudimenolak cadangan yang ia harus menyuntik ekuiti baharu.

Di tengah-tengah panik, Credit Suisse terperangkap dalam lingkaran azab tiga hala antara pendeposit menarik wang, kenaikan harga insurans lalai bon dan kejatuhan saham, yang jatuh sebanyak 30 peratus sehari.

Carta aset Credit Suisse di bawah pengurusan menunjukkan perubahan pada suku keempat 2022 (SFr bn)

Hakikat bahawa bank merayu kepada Bank Negara Switzerland untuk sokongan sangat mencadangkan bank perdagangan besar semakin tidak mahu berurus niaga dengannya, walaupun nisbah liputan kecairan 150 peratus.

Khamis 16 Mac: Semalaman, SNB menyediakan SFr50bn ($54bn) dalam kecairan tambahan. Credit Suisse dengan pantas memasang pembelian semula bon senior SFr3bn. Itu menyerlahkan sekuriti sebagai elemen keempat dalam gelung azab. Hasil nosional bagi instrumen yang dikatakan bermutu tinggi ini telah meningkat setinggi 150 peratus.

Bank Switzerland menegaskan ia akan meneruskan penstrukturan semula yang kompleks. Tetapi keadaan telah berubah. Penyelarasan yang lebih mudah, mungkin melibatkan UBS, adalah diperlukan.

Hari gembira — buat masa ini — untuk pengurus aset alternatif AS seperti Batu hitam dan Apollo. Dana kredit persendirian mereka yang semakin meningkat mempunyai kunci masuk yang lama, yang melindungi mereka daripada larian pendeposit. Dan skala sumber mereka untuk jumlah pembelian lama mereka kini membolehkan mereka melakukan urus niaga terutamanya dalam ekuiti, walaupun pulangan itu mungkin kurang.

Jumaat 17 Mac: Suntikan deposit $30bn ke dalam First Republic oleh JPMorgan, Citigroup, Wells Fargo dan yang lain adalah percubaan pintar untuk menenangkan panik pasaran, kami mengira. Tetapi ia mengagumkan Lex lebih daripada pasaran – saham telah turun 23 peratus lagi menjelang waktu makan tengah hari di New York.

Kemungkinan Republik Pertama, sekurang-kurangnya, memerlukan janji sokongan mudah tunai yang terbuka daripada Fed. Dan itu mungkin hanya mendorong Armageddon untuk berpindah ke tempat lain.

Penularan sedang marak seperti kebakaran hutan. Apabila pihak berkuasa kewangan menyiramnya di satu tempat, ia tidak lama lagi menyala di tempat lain.

Berita bukan apokaliptik

Ini merupakan minggu yang baik untuk eksekutif British yang berpendapatan tinggi, sebahagian daripada mereka adalah pembaca ruangan ini. Kerajaan memperkenalkan potongan cukai selama tiga tahun, 100 peratus untuk pelaburan perniagaan dalam Belanjawan tahunannya. Ia juga memansuhkan had penjimatan pencen tanpa cukai, walaupun kerajaan Buruh yang akan datang akan mengembalikannya melainkan anda seorang doktor.

Lex minggu lalu memuji peningkatan skop untuk tawaran pembelian skim pencen gaji akhir, walaupun ini sebelum krisis perbankan menyebabkan kenaikan kadar yang stabil kurang berkemungkinan. Pembelian itu memudahkan aliran tunai korporat dan menambah baik perjanjian ahli skim dan pesara.

Tidak lama kemudian semua orang tua yang kaya itu mungkin mengebom di sekitar kawasan luar bandar di Porsche yang dibeli dengan pemberian canselor. Pembuat kereta sukan Jerman itu berjalan dengan baik. Kami fikir niche penilaiannya pasti akan berada di bawah Ferrari dan di atas VW.

Perkara yang saya nikmati minggu ini

Saya masih membaca karya Edward Gibbon Sejarah Kemerosotan dan Kejatuhan Empayar Rom.

Saya juga suka Helen Thomas dari FT mengetengahkan usahawan teknologi UK yang berubah-ubah.

Salah seorang anak saya membuat kesilapan dengan menyatakan minat terhadap kehidupan Charles Darwin. Oleh itu, kami sedang menonton drama TV BBC lama mengenai subjek itu. Ia panjang, perlahan dan sangat menenangkan.

Saya mengesyorkan membosankan TV 1970-an kepada sesiapa sahaja yang mendapati separuh keruntuhan perbankan barat terlalu menekan.

Nikmati hujung minggu anda,

Jonathan Guthrie
Ketua Lex

Untuk mengulas mengenai perkara ini pada mana-mana aspek lain Lex, sila e-mel saya di Lexfeedback@ft.com

Jika anda ingin menerima kemas kini Lex biasa, tambah kami pada anda FT Digest, dan anda akan mendapat makluman e-mel segera setiap kali kami menerbitkan. Anda juga boleh melihat setiap lajur Lex melalui halaman web

Cryptofinance — Scott Chipolina menapis kebisingan industri mata wang kripto global. Daftar di sini

Makan tengah hari percuma — Panduan anda untuk perbahasan dasar ekonomi global. Daftar di sini

angka pengeluaran sidney

hasil togeĺ sdy hari ini 2023

hk kemarin

pengeluaran.sgp