site

Sodexo: Spin-off Bellon membawa disiplin kepada kaper katering Perancis

Katering institusi kelihatan seperti perniagaan yang mudah; makanan panas dan sejuk disajikan dengan harga yang berpatutan. Tetapi selama beberapa tahun Sodexo dari Perancis telah bergelut untuk mendapatkan resipi yang betul. Harga sahamnya telah mengekori pesaing British Compass. Rancangannya untuk memutar dan menyenaraikan bahagian faedah dan ganjaran bertujuan sebagai bonne bouche yang sangat diperlukan untuk pelabur. Harga sahamnya melonjak sepersepuluh pada hari itu.

Sehingga baru-baru ini, pengurusan Sodexo mempunyai gaya matriks pengurusan wilayah dengan pelbagai bahagian. Malah pada hari ini, hanya kira-kira dua pertiga daripada pendapatan bahagian di tapaknya diperoleh daripada katering. Selebihnya datang daripada membekalkan pembersih pejabat, penyambut tetamu dan kakitangan lain.

Sebaliknya, Kompas telah berpegang pada masakannya. Itu sebahagiannya menerangkan jurang penilaian. Sodexo berdagang pada 16 kali pendapatan 2023 berbanding 24 kali untuk Kompas. Aramark, rakan sebaya AS yang merancang untuk memisahkan bahagian sewa seragamnya, berdagang di antara kedua-duanya.

Ini adalah perniagaan yang dikawal oleh keluarga. Sophie Bellon, anak perempuan kepada mendiang pengasas Pierre Bellon, mengambil alih sebagai ketua eksekutif pada Oktober 2021. Dia telah mempermudahkan perniagaan yang telah dihuraikan oleh Denis Machuel sebelum ini.

Adalah masuk akal untuk memisahkan dan menyenaraikan BRS sebagai sebahagian daripada pemacu itu. BRS menyumbang hanya 4 peratus kepada barisan teratas tahun lepas. Tetapi ia mempunyai margin keuntungan operasi asas yang tinggi sebanyak 28.6 peratus, lebih daripada enam kali ganda jumlah kumpulan. Ia pada asasnya adalah perniagaan pembayaran dengan sambungan katering. Kemungkinan besar pasaran tidak menetapkan harga dalam nilai penuhnya.

Mengukir BRS boleh membawa tambah nilai daging. Pertimbangkan bahawa rakan setara terdekat BRS, seperti Edenred yang berpangkalan di Paris dan WEX tersenarai di AS, berdagang antara 12 dan 18 kali ganda keuntungan operasi hadapan. Walaupun pada sempadan bawah, anggaran pendapatan Visible Alpha 2024 akan menilai BRS pada €4bn. Nilai pasaran Sodexo adalah lebih daripada €14bn selepas lonjakan harga sahamnya.

Bellon telah mengorak langkah ke hadapan dengan rancangannya untuk BRS. Keputusan separuh pertama kumpulan yang kukuh menunjukkan bahawa Sodexo boleh meneruskan kenaikan kos input kepada pelanggan. Untuk mengecilkan diskaun harga saham dengan rakan setara, perniagaan kini perlu mencapai sasaran pendapatan dengan ketetapan metronomik.

Jika anda seorang pelanggan dan ingin menerima makluman apabila artikel Lex diterbitkan, cuma klik butang “Tambah ke myFT”, yang muncul di bahagian atas halaman ini di atas tajuk.

resault sgp

pengeluaran hari ini sdy

result hk hari initogel hari ini hongkong yang keluar 2021info hk

keluarann hk