site

Socca, Mayfair: bistro Perancis-Med dengan kecemerlangan yang luar biasa

Dalam banyak cara, Socca in Mayfair ialah restoran yang luar biasa, dan saya masih cuba untuk mengetahui sama ada itu masalah, jadi kita perlu mendapatkan forensik luar biasa di sini dan menyelesaikannya. Ia adalah bistro Perancis-Mediterania yang dibawakan kepada kami oleh bakat besar Sanyukta Nair, yang sudah mempunyai Koyn, MiMi Mei Fair, Jamavar dan Bombay Bustle di empayarnya, dan Claude Bosi, bintang masakan Perancis berkualiti yang tidak dipersoalkan di London. Sebahagian daripada saya mahu menambah “bersama-sama, akhirnya” tetapi, baiklah. . . mari dapatkan badan di atas papak dan lihat.

Saya biasanya akan cuba merumuskan “bilik” dalam ulasan restoran dalam trengkas yang mungkin, tetapi itu akan menyebabkan Socca merugikan yang fenomenal. Sesetengah restoran mempunyai hiasan, ada yang mempunyai tema, tetapi yang ini mempunyai mise-en-scène. Walaupun bahagian luarnya tidak lebih daripada London — jenis bata abad ke-19, “Pont Street Dutch” yang akan mencekik Pevsner — bahagian dalamannya adalah sesuatu yang sangat berbeza. Semasa anda masuk, anda secara senyap berkata “INT. BOURGEOIS BISTRO BANDAR PANTAI KECIL PERANCIS — HARI”. Matahari melengkung dengan indah melalui separuh langsir muslin pada rel tembaga. Terdapat kayu gelap asli di mana-mana dan dinding bercat putih dipilih dengan warna biru Delft yang dilukis dengan tangan kecil. Untuk sesuatu yang bercakap dengan fasih tentang kesederhanaan yang abadi dan tanpa usaha, mereka telah menghabiskan banyak masa dan usaha. Ini adalah set yang sangat pintar.

Kehadiran Bosi bermakna makanannya hebat. Dia dapat daging. Oleh itu, penyampaian menu bistro tradisional yang ringkas adalah apa-apa sahaja. Saya mengambil sepinggan socca eponim, krep berasaskan kacang. Mereka dipotong menjadi empat segi yang elegan dan dihidangkan dengan satu set penyepit kecil supaya anda boleh mencelupkannya ke dalam tartinade terung mereka sendiri. Kemudian terdapat tarama ketam Cornish yang dibuat dengan kuning telur yang diawet, penerokaan umami dalam daging ketam, dihantar dalam pes yang halus. Perkara ini sesuai dengan ringkas. Menepati janji. Ia betul-betul “bistro Perancis-Mediterranean”, yang dilaksanakan oleh chef bertaraf dunia.

Semasa membuat semakan untuk FT, saya telah lama mempunyai dasar untuk tidak membincangkan wang dalam badan sekeping itu. Ia bukan sesuatu yang saya bayangkan kita akan berbincang banyak jika kita makan bersama. Pembaca FT dalam fikiran saya (iaitu anda) sama ada tidak akan mempertimbangkan perbelanjaan atau boleh menerangkan, bab dan ayat, dengan tepat bagaimana harga sepinggan makanan, yang dibuat oleh chef elit dan duduk di hartanah Mayfair, mungkin wajar. Yang berkata, ia akan menjadi sengaja untuk tidak menyebut salad Niçoise £26. Ia adalah cemerlang. Ia berbaloi. Tetapi ia adalah salad Niçoise bernilai £26 dan rasanya entah bagaimana klimakterik. Saya tidak boleh melupakannya dengan mudah. Malah, saya boleh bayangkan memberitahu cucu-cucu saya bahawa “suatu ketika dahulu . . . ”


Dalam kecemerlangan menu utama ialah bahagian yang dipanggil “Kegemaran Claude” yang mungkin anda gambarkan sebagai Ür-Bosi. Ia pada asasnya adalah najis desa. Ada kaki arnab dengan bawang putih dengan bawang putih merah jambu konfit yang menyerlah, sedikit keseronokan dan sos mengubah nafas yang betul. Kemudian ada paket kaki Marseillaise, babat legenda Bosi dan rebusan sotong, dan sosej andouillette. Saya rasa anda boleh mengatakan bahawa idea untuk mengambil makanan keselesaan golongan miskin dan meningkatkannya kepada kemewahan telah menjadi salah satu tiang teori industri restoran sepanjang sejarahnya, tetapi ini adalah antara perkara yang paling mencabar. Dan ia tidak dapat dinafikan.

Ada seorang wanita duduk di antara saya dan tingkap, dengan sempurna menyalurkan Isabelle Huppert muda. Saya tidak fikir saya pernah melihat sesiapa yang kelihatan begitu rapi dan sangat tidak penting. Saya terpesona dengan kemudahannya yang lengkap dalam persekitaran mewah antarabangsa yang paling tulen. Sambil-sambil tu, saya sedang mengunyah paket kaki. Baunya seharum usus biri-biri kerana itulah yang sebenarnya, rebus dengan kaki biri-biri dan rasa sesedap rasa rasuah. Saya tidak akan berbohong, percanggahan kognitif di sini memberi saya pendarahan otak.

Saya mencelupkan sudu saya ke dalam “polenta lembut” dengan parmesan, dan fikiran saya terbang dari skala ke arah lain. Tiada tekstur berbutir pada bahan ini, tiada bubur jagung, hanya puri paling tulen dan paling halus. Parmesan bagi kebanyakan kita telah menjadi perasa yang tidak dibezakan yang membawa garam, glutamat dan arus bawah cheesy yang menarik apabila ia digunakan. Bosi menghormatinya seperti orang Perancis. Anda boleh merasakan bahawa dia memilihnya untuk asal dan umur yang sangat spesifik. Tiada perisa berlumpur, tiada lindung nilai atau persembunyian: ungkapan yang benar-benar tulen. Ia sangat elegan. Saya tidak pasti sesiapa tetapi Bosi boleh melakukan sesuatu yang begitu mudah dan belajar pada masa yang sama.

Pencuci mulut ialah ais krim lemon, beku dalam kulitnya seperti tahun antara 1980 dan 2021 tidak pernah berlaku. Terdapat madeleine, panas dan segar dari ketuhar, wangi dengan sitrus dan dihidangkan dengan ais krim minyak zaitun, yang sejujurnya tidak mungkin lebih meriah di Mediterranean jika ia mempunyai kapal layar super terapung di dalamnya. Dan tart chard manis yang merupakan kejayaan budaya kebangsaan Perancis mengatasi peraturan pencuci mulut yang disahkan di peringkat antarabangsa.

Bilik yang menakjubkan, titik harga stratosfera. Satu menu yang peliknya tidak mencabar tetapi disiapkan dengan elegan, menu yang sangat asli kedesaan akan menghantar separuh daripada makan tengah hari yang rapuh dan sarat menjerit ke atas bukit. Bilik santai dengan perkhidmatan yang sangat dekat dengan manual sekolah hotel Switzerland yang bersempadan dengan parodik, dan madeleines saya akan ingat sehingga saya mati.

Sejujurnya saya dalam kegawatan. Saya rasa saya mungkin suka segala-galanya tentang Socca. Saya juga pasti saya tidak boleh menerima semuanya sekaligus.

stokin

41A South Audley Street, London W1K 2PS; 020 3376 0000; soccabistro.com

Permulaan: £9-£26

Sesalur kuasa: £18-£52

Pencuci mulut: £12

Ikuti Tim di Twitter @TimHayward dan e-mel dia di tim.hayward@ft.com

Ikut @FTMag di Twitter untuk mengetahui cerita terbaru kami dahulu

tesult sgp

totobet sdy

keluaran sdy hari ini

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2020

data pengeluaran sgp