site

Simpanan global lebih cepat daripada yang kita fikirkan

Penulis ialah bekas jurubank dan pengarang “A Banquet of Consequences Reloaded” dan “Fortune’s Fool”

Semasa kumpulan hip hop Wu-Tang Clan mengetuk dalam lagu hit mereka pada tahun 1994 “CREAM”: “wang tunai memerintah segala-galanya di sekeliling saya”. Iaitu, dana sebenar diperlukan untuk penggunaan atau pelaburan. “Kelebihan simpanan” dunia adalah sementara. Jumlah yang tersedia adalah lebih rendah daripada yang diandaikan.

Simpanan diwakili oleh aset — tunai, deposit bank, sekuriti hutang, saham, hartanah, koleksi — atau derivatifnya. Jumlah yang tersedia untuk ditukar kepada barangan dan perkhidmatan sebenar bergantung pada nilai aset yang boleh direalisasi, dan pendapatan tunai daripadanya.

Dari masa ke masa, kupon faedah dan hasil dividen telah menurun. Peralihan daripada pendapatan mencerminkan kadar yang rendah, cukai konsesi bagi keuntungan modal, keupayaan untuk menangguhkan cukai, perniagaan yang tidak menghasilkan pendapatan atau aliran tunai yang boleh diagihkan, dan pendapatan yang rendah daripada tunai yang tidak menggalakkan pengagihan monetari melainkan diperlukan. Ini bermakna kebanyakan simpanan dunia — dianggarkan lebih daripada $500tn — adalah keuntungan modal “kertas” yang tidak direalisasikan.

Memandangkan pendapatan selalunya tidak mencukupi untuk membiayai perbelanjaan atau projek baharu, pelabur mesti menjual atau meminjam berbanding nilai aset untuk menjana tunai.

Ini mewujudkan pendedahan kepada harga pasaran yang tidak menentu. Selain daripada tunai atau hampir tunai, nilai pelaburan boleh berubah-ubah. Pada 2022, bon selamat kehilangan kira-kira 15 peratus daripada pergerakan kadar dan penghijrahan risiko kredit. Memandangkan kenaikan besar dalam harga hartanah dan saham melebihi yang disokong oleh aliran tunai asas selama beberapa dekad, kerugian besar simpanan yang ada pada masa hadapan tidak dapat dibayangkan.

Pembubaran menimbulkan isu yang berbeza. Memandangkan hartanah kediaman termasuk tanah bangunan membentuk hampir separuh daripada nilai bersih global dengan pegangan korporat dan kerajaan menyumbang tambahan 20 peratus, sebahagian daripada nilainya mungkin tidak dapat direalisasikan kerana premis itu diperlukan.

Apabila aset tersedia untuk dijual, terdapat cabaran pemasaan pasaran dan (untuk sesetengah aset, terutamanya hartanah) kos transaksi yang tinggi. Terdapat juga kesan kohort, di mana kumpulan besar pemegang menjual secara serentak, yang berlaku semasa kemelesetan. Untuk aset kewangan boleh niaga, kecairan dagangan yang berkurangan adalah faktor lain. Apabila pelabur mendapati, aset swasta tidak tersenarai sememangnya tidak cair.

Perubahan aliran modal juga mempengaruhi realisasi. Populasi yang semakin tua, pendapatan yang tidak stabil atau tidak selamat dan sikap yang beralih kepada menyimpan dan melabur bermakna aliran masuk tunai baharu mungkin menurun dari semasa ke semasa. Dalam ketiadaan pembeli dengan tunai sedia, urus niaga bergantung kepada keupayaan pembeli untuk menjual aset lain atau mendapatkan pembiayaan.

Senario ini mungkin memaksa pemegang, enggan menjual dan kehilangan harga naik, untuk meminjam berbanding nilai aset untuk menjana aliran tunai. Apabila pendapatan adalah di bawah kos perkhidmatan pinjaman, ini mungkin mencetuskan kitaran peningkatan pinjaman dari semasa ke semasa, mewujudkan risiko ekonomi dan kewangan yang ketara.

Kekurangan aliran tunai dan pergantungan pada keuntungan modal yang tidak direalisasi bermakna tidak jelas berapa banyak wang sebenarnya tersedia untuk penggunaan dan pelaburan. Dalam kesan kekayaan yang dibesar-besarkan, perbelanjaan menjadi semakin dikaitkan dengan pergerakan nilai aset. Kekurangan pendapatan dan aliran tunai yang ada meningkatkan hutang. Ini mendedahkan pemilik kepada turun naik dalam nilai aset, yang meningkat dari semasa ke semasa apabila nilai aset dan tahap hutang meningkat.

Terdapat risiko tambahan kerana pendapatan terakru tidak dapat mengimbangi turun naik nilai modal. Risiko penularan meningkat apabila semua nilai aset dan kecairan menjadi bercantum. Pengasas teknologi yang kekayaannya dikunci dalam permulaan mungkin meminjam terhadap sahamnya untuk membiayai gaya hidupnya. Jika nilai saham jatuh, panggilan margin mungkin memaksa jualan saham (jika boleh) atau penjualan mana-mana hartanah, meletakkan tekanan pada kedua-dua sektor. Pasaran lebih terdedah kepada tingkah laku kumpulan dan perubahan dalam keadaan dagangan.

Selain itu, nilai simpanan yang tidak menentu mengehadkan pilihan dasar, dengan bank pusat perlu menyokong nilai aset yang bertindak sebagai cagaran untuk pinjaman untuk mengelakkan risiko kestabilan kewangan. Kekurangan pendapatan menjejaskan hasil cukai yang memerlukan peristiwa realisasi. Cadangan AS baru-baru ini untuk cukai pembelian balik saham dan keuntungan tidak direalisasikan adalah tindak balas kepada masalah ini.

Dalam filem Mafioso arahan Martin Scorsese, bos secara tradisinya menyimpan hasil jenayah selamat untuk “orang bijak”nya. Jika seseorang meminta bahagian mereka, dia membunuh mereka. Tiada siapa yang boleh mengakses wang mereka. Seperti yang digambarkan oleh “gelembung segala-galanya”, kekayaan terkumpul dunia mungkin ilusi yang sama, dengan penjimatan tidak dapat direalisasikan pada nilai kertasnya.

singapura result

pengeluaran pengeluaran sidney

keluaran sidney

togel hongkonģ hari ini keluar

pengluaran hk