site

Rusia pasca-Putin mungkin kelihatan seperti Serbia selepas Milošević

Perang di Ukraine adalah psikologi dan politik sama seperti ketenteraan, seperti yang ditunjukkan oleh Volodymyr Zelenskyy apabila dia meramalkan bahawa “pemangsa” dalam kalangan pemerintah Rusia akan membunuh Vladimir Putin suatu hari nanti.

Tidak dinafikan presiden Ukraine itu tidak akan menitiskan air mata jika Putin tunduk kepada nasib seperti Julius Caesar, dikecam sebagai diktator dan ditikam hingga mati pada Ides of March oleh ahli Senat Rom. Walau bagaimanapun, Zelenskyy tidak memetik bukti untuk menyokong ramalannya, dan tujuan utamanya membuatnya nampaknya untuk meningkatkan usaha perang Ukraine dengan menyemai lebih banyak benih syak wasangka dalam tanah paranoid politik kuasa Kremlin.

Persoalan tentang siapa yang akhirnya akan menggantikan Putin, dan dasar yang mungkin dilakukan oleh rejim baharu, adalah persoalan yang sedang difikirkan oleh kerajaan barat dan pakar tentang Rusia. Putin telah mengesahkan bahawa pilihan raya presiden Rusia akan diteruskan tahun depan, satu pertandingan di mana — jika dia bertanding — dia yakin akan menang. Penggal enam tahun lagi akan memanjangkan pemerintahannya kepada 30 tahun, lebih lama daripada pemerintahan Joseph Stalin pada 1924-1953.

Namun, Putin berusia 70 tahun pada bulan Oktober. Semakin lama dia berada di pejabat, semakin besar persoalan penggantian yang timbul. Untuk memahami rupa Rusia pasca-Putin, pertimbangkan Serbia selepas pemerintahan orang kuat Slobodan Milošević. Dia jatuh dari kuasa pada tahun 2000 selepas mencetuskan peperangan di bekas Yugoslavia, seperti yang dilakukan Putin di bekas republik Soviet seperti Georgia dan Ukraine.

Keluhan yang sama mencengkam Milošević dan Putin: keruntuhan sebuah negara multinasional di mana satu kewarganegaraan — Serb di Yugoslavia dan Rusia di USSR — telah berkuasa; status etnik Serb dan minoriti Rusia di negeri yang baru merdeka; dan keazaman untuk mengawal satu wilayah khususnya — Kosovo dalam kes Serbia, dan Crimea untuk Rusia — yang merangkumi identiti nasional dan kebanggaan sejarah.

Penyokong pembangkang menurunkan papan iklan pilihan raya untuk Slobodan Milošević semasa protes di Užice pada September 2000, tahun dia jatuh daripada kuasa selepas mencetuskan peperangan di bekas Yugoslavia © Reuters

Milošević meninggal dunia pada 2006 semasa dalam perbicaraan atas dakwaan jenayah perang. Mahkamah Jenayah Antarabangsa mengeluarkan waran tangkap untuk Putin bulan lalu berkaitan dengan pemindahan paksa kanak-kanak dari Ukraine.

Serbia selepas Milošević tidak lagi menjadi negara yang memanaskan badan, hiper nasionalis. Tetapi ia berkembang menjadi demokrasi yang cacat dan kekal bertentangan dengan barat, terutamanya mengenai Kosovo dan dasar luar yang merangkumi hubungan mesra dengan Rusia dan China. Kehidupan awam di bawah Aleksandar Vučić, yang telah memegang jawatan sejak 2014 sebagai perdana menteri dan kini presiden, ditandai dengan penumpuan kuasa, naungan dan pengaruh media dalam parti Progresif Serbianya.

Keadaan yang sama mungkin muncul dalam Rusia pasca-Putin. Tiada pemimpin masa depan Kremlin nampaknya akan melepaskan tuntutan Moscow ke atas Crimea, walau apa pun keputusan perang di Ukraine. Sebuah kuasa yang jauh lebih besar daripada Serbia, Rusia pastinya tidak akan menyesuaikan dasar luarnya agar sesuai dengan barat. Di negara sendiri, kumpulan pemerintah akan memastikan bahawa pilihan raya di seluruh negara sentiasa mengekalkan kuasanya, walaupun pengundian menjadi kurang upacara yang diatur berbanding di bawah Putin dan lebih kepada pertandingan yang diuruskan dengan teliti, seperti di bawah Boris Yeltsin, pendahulunya.

Seperti di Serbia, tiada perubahan kepada demokrasi liberal gaya barat yang munasabah dalam masa terdekat di Rusia. Satu-satunya perdana menteri Serbia selepas Milošević yang mengamalkan nilai-nilai ini ialah Zoran Đinđić. Dia dibunuh pada tahun 2003. Seorang ahli politik terkenal yang, secara keseluruhannya, mewakili mereka di Rusia pimpinan Putin ialah Boris Nemtsov. Dia ditembak mati berhampiran Kremlin pada 2015.

Malah, satu ciri politik Serbia selepas Milošević ialah kewujudan pembangkang ultranasionalis. Ia memastikan elit pemerintah berjaga-jaga, menjadikan pengiktirafan rasmi kemerdekaan Kosovo hampir tidak dapat dibayangkan — walaupun Vučić berasa cenderung untuk pergi ke jalan itu, yang diragui. Vučić memulakan kerjaya politiknya di bawah sayap Vojislav Šešelj, seorang peguam bela nasionalis ekstrem sebuah negara Serbia Raya, yang disabitkan oleh mahkamah antarabangsa pada 2018 atas jenayah perang.

Terdapat juga kecenderungan ultranasionalis dalam politik Rusia, yang dahulunya terlalu sukar dikawal untuk citarasa Putin, tetapi kini dengan suara yang lebih lantang kerana perang Ukraine. Setakat mana unsur-unsur dalam kalangan perkhidmatan ketenteraan dan keselamatan yang berkuasa bersimpati dengan pandangan ini, nampaknya pasti memainkan peranan dalam menetapkan nada politik Rusia masa depan.

Kita hanya boleh membuat spekulasi siapa yang akan menggantikan Putin. Untuk menilai dari pengalaman Serbia, walau bagaimanapun, walaupun pengakhiran autoritarianisme Putin dan perang di Ukraine tidak akan membawa demokrasi tulen ke Rusia mahupun hubungan lancar dengan barat.

tony.barber@ft.com

singapura totobet net

minta pengeluaran sydney hari ini

keluaran sidney hari ini

keluar hk togel hari ini

keluaran sgp