site

Rizab Persekutuan/ECB: pengetatan kredit masih belum melakukan yang paling teruk

Sepanjang sejarah ekonomi, kitaran pengetatan kadar faedah cenderung berakhir dengan dentuman, bukan rengekan. Sama ada kegagalan bank berbilang dalam tempoh dua minggu lalu cukup kuat adalah dipertikaikan.

Pengerusi Rizab Persekutuan AS Jay Powell menaikkan kadar sebanyak suku berbanding setengah mata peratusan pada hari Rabu. Bank of England meningkat dengan jumlah yang sama pada hari Khamis. Persoalannya ialah sama ada peningkatan lagi akan menyusul. Presiden Bank Pusat Eropah Christine Lagarde, yang mempertahankan dasar kenaikan kadar minggu lalu, melembutkan nadanya minggu ini.

Walaupun saham bank Eropah telah jatuh baru-baru ini, ia meningkat 7 peratus pada tahun ini setakat ini, dibantu oleh kenaikan kadar dan rangsangan kepada pendapatan faedah bersih (NII) mereka. Indeks bank Eropah Stoxx 600 telah mengungguli indeks bank AS KBW.

Ada yang mengatakan peraturan Eropah yang lebih ketat, termasuk penampan modal yang lebih ketat, telah membuat semua perbezaan, walaupun masalah Credit Suisse, dijual secara paksa kepada UBS hujung minggu lalu.

Kecairan adalah perkara yang penting di sana. Penularan dan pengeluaran deposit boleh berlaku dengan cepat. Sejumlah besar pengeluaran boleh berubah dengan cepat menjadi masalah kredit apabila bank menarik balik pemberian pinjaman.

Pasaran kredit sudah rapuh. Indeks spread hasil tinggi Bank of America telah melebar satu perempat kepada 500 mata asas berbanding kadar bebas risiko pada bulan Mac sahaja. Jumlah dagangan dalam pasaran hutang sekunder telah menjunam. Terbitan utama telah lenyap sama sekali. Pinjaman adalah mahal seperti yang telah berlaku dalam satu dekad.

Sebarang kenaikan kadar selanjutnya akan mengabaikan kesan kenaikan sebelumnya. Kadar Fed AS telah meningkat lebih daripada dua kali lebih pantas pada tahun lalu berbanding ketika menjelang krisis kewangan. Di mana-mana, kadar pinjaman bank masih mengejar kadar dasar bank pusat.

Sejak ECB mula mengetatkan musim panas lalu, hanya separuh daripada kenaikan itu secara purata telah diserahkan kepada peminjam pada Januari tahun ini, menurut S&P. Trend menggunakan bon hasil tinggi yang mahal untuk membiayai semula bekalan pinjaman bank yang semakin hilang telah bermula.

Pelabur bank boleh merasakan perubahan, penetapan harga dalam kemuncak pertumbuhan NII, pemacu keuntungan bank. Setiap anjakan 25 mata asas dalam kadar ECB memacu pergerakan 4 peratus dalam pendapatan sesaham secara purata, kata Citigroup. Kesan tertinggal pada harga pinjaman sepatutnya memastikan NII meningkat tahun ini di Eropah, tetapi mungkin tidak pada tahun 2024. Tempoh ledakan untuk bank-bank Eropah ini boleh menjadi sebaik mungkin.

result shp

penge sidney

sidney totobet hari ini

togel hongkongkong keluar

keluaran sgp