site

Rio de Janeiro pada tahun 2019

Adakah ufuk indah atau mengancam? Bergantung pada siapa anda

Pembersihan menyeluruh dijangka

Adalah mudah untuk meramalkan masa depan Rio de Janeiro jika dunia dibahagikan kepada orang baik dan orang jahat. Oleh kerana tidak, kami mendapati diri kami berada di tengah-tengah trend dan data yang bercanggah, sukar untuk dianalisis melalui mod panorama. Ya, Rio de Janeiro sentiasa mengikuti perkembangan dunia dalam hal kekeliruan.

Kepada Portugis

Siapa Wilson Witzel, gabenor baharu kami? Adakah dia dapat menunaikan janjinya untuk mengurangkan rasuah, lebih banyak keselamatan awam, mengurangkan krisis kewangan? Adakah Rio sebenarnya akan menjadi destinasi pelancongan yang selamat dan mampan — panggilan semula jadinya (bersama dengan peranan budayanya) untuk ekonomi tempatan?

Bukan mudah untuk mendalami sifat dan keupayaan sebenar lelaki itu. Dia membuat janji dan menamakan setiausaha (hampir semua lelaki), memutuskan untuk menghapuskan sekretariat Keselamatan Awam dan mendakwa dia akan membunuh semua yang membawa senapang. Dia mengagumi Israel.

Alan de Abreu, Piauí wartawan majalah, menganalisis keputusan mahkamah yang dipilih gabenor, dibuat semasa dia menjadi hakim (beliau meninggalkan jawatan hakim persekutuan pada awal 2018 untuk menjadi calon). Peratusan besar keputusannya telah diterbalikkan semasa rayuan, menunjukkan keupayaan yang boleh dipersoalkan untuk menghasilkan keadilan.

Tetapi kami memerlukan lebih banyak maklumat tentang setiap keputusan dan keadaannya, tentang persekitaran tempat dia bekerja (atas sebab keselamatan dia meminta pemindahan keluar dari negeri Espirito Santo pada 2011) dan hubungan peribadinya pada masa itu. Kita juga perlu mengetahui lebih lanjut tentang tahun yang dia habiskan sebagai hakim di Rio de Janeiro. Bagaimanakah dia membuat keputusan untuk bertanding jawatan, bagaimana ideanya tentang dasar awam dibentuk, siapa dan adakah orang yang dia bertukar idea?

Dalam bidang keselamatan awam, Witzel mengikuti garis Bolsonaro: lebih banyak menembak —-> kurang jenayah. Kebetulan atau tidak, hasil Intervensi Persekutuan Rio (yang berakhir semasa dia memegang jawatan) menyokong resipi ini.

Ringkasan yang agak lengkap di tapak UOL termasuk data dan kenyataan rasmi, serta Observatório da Intervenção bebas. Di satu pihak kita melihat peningkatan dalam penderaan polis, tembak-menembak (meningkat 56% berbanding tahun lepas) dan pembunuhan beramai-ramai — dan sudah tentu, dalam jumlah kematian akibat aktiviti polis:

“Sejak 2007, pasukan polis Rio tidak membunuh sebanyak yang mereka lakukan pada tahun campur tangan persekutuan. Terdapat 1,185 mangsa dari Mac hingga November (hampir 40% lebih daripada tahun sebelumnya) dan semuanya menunjukkan bahawa [2018 will be a record year] dalam siri sejarah ISP (Instituto de Segurança Pública). Institut telah menyusun data ini sejak 2003.”

Sebaliknya, rompakan dan pembunuhan jatuh dengan ketara, begitu juga kematian polis.

Oleh itu penjelasan rasmi nombor-nombor ini, yang menunjukkan masa depan sama sekali tidak kurang ganas daripada sekarang: “Berhubung dengan statistik jenayah, Sekretariat Keselamatan Awam mengatakan bahawa analisis awal ISP ‘menunjukkan peningkatan dalam [the number of deaths] berkaitan dengan pemulihan kapasiti operasi pasukan polis, dengan aktiviti pasukan keselamatan di kawasan jenayah yang tinggi dan kelakuan tidak rasional penjenayah apabila mereka memilih konfrontasi.”

Penjenayah tidak rasional. Rasional, satu harapan, adalah mereka yang mendapat manfaat daripada dekri yang diumumkan presiden baharu, memudahkan pemilikan senjata. Dalam erti kata lain, kita berada dalam era baru (yang anehnya, mengingati masa lalu). Sebelum ini, dipercayai, kekurangan keselamatan setiap orang berpunca daripada orang jahat. Sekarang, keselamatan sesetengah orang akan bergantung kepada ketidakamanan orang lain. Semoga penjenayah meletakkan senapang mereka.

Di samping memburu orang jahat, gabenor baru tidak menjanjikan belas kasihan kepada korup. Dia tidak bersendirian. Selepas penyingkiran daripada kehidupan awam gabenor, wakil negeri (dan wakil persekutuan untuk Rio, Eduardo Cunha) dan ahli majlis mahkamah perakaunan negeri, masih terdapat satu bahagian besar dalam teka-teki jigsaw negeri, di mana syarikat dan ahli politik menyimpan satu sama lain dalam wang, dengan ramai orang dibutakan oleh rasuah: badan kehakiman. Dorongan untuk ini datang daripada bekas gabenor yang dipenjarakan Sérgio Cabral (dia telah bercakap tentang menjadi bersih dalam hal ini), serta pendakwa raya negeri.

Fasa penyiasatan Lava Jato tempatan ini, lautan lumpur yang dihanyutkan oleh pelbagai arus, patut diberi perhatian. Di satu pihak terdapat sokongan dan sokongan popular daripada Brasília untuk pembersihan berterusan; kita mempunyai janji dan niat gabenor dan pendakwa raya negeri. Sebaliknya, politik tidak mungkin berhenti menjadi pertukaran nikmat. Bolehkah ini disimpan secara sah? Sukar untuk memikirkan nama seorang ahli politik yang dipilih atas janji untuk menguras paya yang akhirnya tidak menyertai populasi reptilianya. Tiada apa-apa terhadap ular dan buaya sebenar.

Latar belakang kepada semua ini ialah keadaan kewangan negeri, yang kekal pada landasan rejim pemulihan fiskalnya. Walaupun Witzel mahukan jarak dari politik lama, ia akan menjadi sukar untuk bergerak ke hadapan tanpa mereka. Sistem pencen awam membebankan hampir semua eksekutif yang dipilih negara. Cabarannya ialah mewujudkan pakatan dengan penggubal undang-undang dan masyarakat secara keseluruhan. Sementara itu, harga minyak jatuh (begitu juga royalti kami), namun pelaburan penting mesti dibuat dalam kesihatan, pendidikan dan sekali lagi, keselamatan awam. Intervensi baru sahaja bermula.

Prognosis kewangan harian tidak menggembirakan, namun terdapat satu lagi cabaran– dasar awam metropolitan. Kekurangan perspektif metropolitan adalah punca pencemaran Teluk Guanabara, pengangkutan awam yang huru-hara dan penularan jenayah di luar ibu negara. Sejurus sebelum akhir tahun, penggubal undang-undang negeri dan Gabenor Dornelles — lewat tiga tahun — akhirnya meluluskan undang-undang secara rasmi mewujudkan rangka kerja undang-undang untuk ini. Sekarang semua yang hilang, di tengah-tengah krisis kewangan, adalah untuk mengusahakan pengangkutan, alam sekitar dan keselamatan awam (antara kawasan lain) dengan pandangan metropolitan.

Keluaran Hongkong

Data Pengeluaran Hongkong

Togel SGP Hari Ini

Data Sydney

Keluaran Sidney