site

Republik Pertama: Deposit Wall Street adalah percubaan pintar untuk meredakan panik

Ketua eksekutif Wall Street kadangkala bersedia untuk berkumpul untuk menyokong tujuan yang baik. Perhimpunan yang dianjurkan oleh setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen dan bos Rizab Persekutuan Jay Powell pada Khamis bukanlah acara amal tradisional, bagaimanapun.

Bank-bank terbesar di AS, termasuk JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo, Bank of America dan beberapa yang lain gagal mendapatkan $30 bilion untuk mendepositkan di First Republic Bank, yang mempunyai aset berjumlah lebih daripada $200 bilion. Bank yang berpangkalan di California, yang memenuhi keperluan pelanggan elit, telah terumbang-ambing sejak kejatuhan Silicon Valley Bank seminggu yang lalu.

Permainan deposit adalah bijak. Tetapi ia mengikut corak. Ahad lalu Fed dan JPMorgan berkata mereka akan menyediakan kecairan dalam bentuk garis kredit dengan nilai $70bn. Menurut First Republic pada hari Khamis, peminjamannya daripada Fed berjumlah antara $20 bilion dan $109 bilion minggu ini.

Tak kisahlah. Menjelang petang Jumaat, harga sahamnya telah jatuh sebanyak 70 peratus minggu ini berikutan kebimbangan berlakunya eksodus deposit yang membawa maut. Penyerapan daripada pelakon bertaraf bintang ini bertujuan untuk meningkatkan keyakinan di kalangan pelanggan dan pemegang saham First Republic sedia ada untuk menghentikan panik mereka.

Langkah itu juga terkenal dengan apa yang tidak. Sebagai pendeposit, konsortium itu kini menjadi pemiutang Republik Pertama, setelah memberikan mereka wang tunai yang mewakili tuntutan di bank.

Tiada ahli kumpulan itu sanggup atau dibenarkan membeli Republik Pertama secara langsung, dengan mengandaikan kedua-dua aset dan liabilitinya. Urus niaga komprehensif sedemikian nampaknya mustahil dengan harga saham jatuh bebas dan kunci kira-kira tidak diselesaikan.

Bank juga tidak membeli pegangan ekuiti dalam First Republic. Wang tunai itu mungkin berguna, tetapi masalah segeranya ialah kecairan, bukan kekurangan modal ekuiti.

First Republic dan bank-bank serantau lain di ambang hanya perlu bertahan sebagai entiti kendiri, tidak ditakluki oleh saingan pendiam atau diserap oleh pihak berkuasa kawal selia yang akan dipaksa untuk menguruskan penjualan kebakaran. Satu set institusi kewangan yang pelbagai dan mantap adalah kebaikan sosial. Pembesaran bank terbesar tidak.

Garis kredit dan deposit kekal separuh ukuran. Tetapi langkah amal yang mementingkan diri sendiri Wall Street kelihatan seperti cara pintar untuk mengelakkan panik yang mungkin merosakkan mereka juga. Pelanggan bank yang gelisah tidak menafsirkannya sebagai tanda kegugupan Wall Street sendiri.

Lex: jumlah latihan pars

Sila beritahu lajur pelaburan utama FT tentang keutamaannya untuk 90 tahun akan datang dengan mengambil bahagian dalam tinjauan pembaca kami.

risul sgp

pengeluaran sdney

togel sydñey 2023 hari ini

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2020

tabel sh