site

Permudahkan orang ramai untuk melabur secara langsung dalam Perbendaharaan AS

Penulis, bekas peguam di Federal Reserve Bank of New York dan IMF, ialah profesor undang-undang Edward Cornell di Cornell Law School

Salah satu ironi utama keruntuhan Silicon Valley Bank ialah ia, pada umumnya, melakukan apa yang kami mahu bank untuk melakukan — memberi pinjaman kepada industri produktif dan menguruskan portfolio asetnya secara berhemat. SVB memberi pinjaman kepada syarikat permulaan yang menjanjikan, sambil melaburnya bukan-pegangan pinjaman dalam aset paling selamat terdapat: Sekuriti Perbendaharaan AS.

Selama lebih 50 tahun sekarang, Perbendaharaan AS telah menjadi “standard emas” dalam kedua-dua pasaran kewangan Amerika dan global. Mereka tidak pernah lalai, dan mereka membayar pulangan terjamin dengan baik melebihi faedah minimum yang diperolehi individu dan perniagaan daripada deposit bank mereka. Keuntungan bank diperoleh daripada “spread” antara peminjaman faedah rendah — iaitu deposit pelanggan — dan pelaburan hasil yang lebih tinggi — dalam kes SVB, Treasuries.

Tetapi mana-mana perniagaan atau individu di Amerika sudah boleh melabur terus dalam Perbendaharaan, melalui akaun peribadi boleh diakses web yang dipegang di Perbendaharaan. Sistem TreasuryDirect yang dinamakan dengan tepat telah memotong orang tengah dengan membolehkan sesiapa sahaja, membuka akaun di Perbendaharaan dalam beberapa minit. Sebenarnya, ini adalah e-perbankan dengan Perbendaharaan AS sendiri — satu cara di mana perbendaharaan individu menjadi sebahagian daripada perbendaharaan negara.

Tetapi mengapa tidak semua orang melakukan ini? Saya fikir ia disebabkan oleh kerumitan tertentu dalam seni bina digital TreasuryDirect — isu yang boleh diselesaikan oleh setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen dengan sebatang pen.

Selain daripada keperluan untuk nombor keselamatan sosial, satu-satunya halangan untuk TreasuryDirect beroperasi sebagai platform simpanan dan pembayaran yang boleh diakses secara universal sekarang ialah hakikat bahawa untuk menggunakannya seseorang juga mesti mengekalkan akaun berasingan di bank, yang mana seseorang boleh membayar. untuk Perbendaharaan di TreasuryDirect, dan di mana seseorang boleh menerima wang tunai atas penebusan sekuriti tersebut.

Tiga tahun yang lalu, ketika AS mencari cara dengan cepat untuk mendapatkan wang ke tangan rakyatnya yang dikunci oleh Covid-19, saya menghubungi pegawai di Perbendaharaan dan di Perkhidmatan Digital AS (USDS). Berapa lama, saya bertanya, adakah masa yang diperlukan untuk menukar sistem semasa akaun TreasuryDirect yang boleh diakses oleh web kepada rangkaian dompet digital yang boleh diakses telefon pintar di seluruh negara untuk semua rakyat dan perniagaan di Amerika.

Jawapan? Lebih kurang tiga bulan. Dalam masa beberapa bulan, semua rakyat dan perniagaan Amerika boleh mempunyai akaun simpanan dan transaksi digital yang mempunyai faedah pada telefon mereka dan semua peranti serupa. Maklumat ini menjadi asas kepada pelan “Greenback Digital” yang kemudiannya saya bangunkan — sebagai penghormatan kepada mata wang kertas pertama negara kita, yang untuk 50 tahun pertama dikeluarkan bukan oleh Rizab Persekutuan, tetapi oleh Perbendaharaan.

Fikirkan tentang beberapa perubahan transformatif yang akan dilakukan oleh suai manfaat mudah ini kepada perbankan, perdagangan dan kewangan kita. Sebagai permulaan, masalah “tidak berbank” dan “terkurang bank” Amerika akan diselesaikan lebih kurang dalam sekelip mata. Selain itu, perbankan akan selamat untuk semua — kedua-duanya kerana Perbendaharaan tidak pernah lalai dan kerana kami tidak memerlukan orang tengah untuk berdiri di antara kami dan pelaburan kami. Dan, juga terima kasih kepada memotong orang tengah, akaun bank Perbendaharaan digital ini, dengan syarat ia dipegang sehingga matang, akan membayar faedah yang jauh lebih tinggi daripada akaun bank biasa.

Akhir sekali, dengan memudahkan dan mempercepatkan urus niaga, dompet TreasuryDirect akan mempercepatkan pertumbuhan ekonomi — untuk ukuran pertumbuhan utama kami, keluaran dalam negara kasar, mengambil volum urus niaga sebagai penyebutnya.

Presiden Joe Biden sering dikatakan buntu untuk mengatasi bekas bosnya, Barack Obama. Satu cara yang boleh dilakukannya ialah dengan menetapkan tugas USDS untuk membiayai semua perniagaan dan individu di Amerika secara selamat dan berbayar, dengan itu membolehkan kita semua berkongsi kekayaan negara yang semakin meningkat setiap tahun.

results sgp hari ini

pengeluaran sdy hari ini

keluaran hk pools

totobet hk