site

Perayaan muzik luar bersedia untuk menggegarkan lagi

(China Daily) Pada tahun 2011, Zeng Kai, dari bandar Linfen, wilayah Shanxi, menghadiri salah satu festival rock luar terbaik yang pernah disaksikannya.
Di Festival Muzik Midi di Taman Haidian, Beijing, dia melihat beberapa kumpulan muzik kegemarannya beraksi, termasuk Miserable Faith, Escape Plan dan Reflector. Dia juga menjadi peminat kumpulan yang tidak pernah dia jangka akan suka.
“Saya menonton kumpulan yang tidak pernah saya dengar, tetapi mereka benar-benar menggegarkan hari itu,” kata lelaki berusia 32 tahun itu, yang bekerja untuk sebuah syarikat dalam industri perlombongan di Taiyuan, ibu kota wilayah Shanxi.
“Saya pergi ke festival muzik bersama rakan sekelas saya pada 2011, ketika kami belajar di Universiti Teknologi Taiyuan. Ia adalah salah satu perjalanan terbaik yang pernah saya alami,” kata Zeng.
Walau bagaimanapun, sejak tiga tahun lalu, Zeng dan ramai peminat lain terpaksa berdepan kekurangan acara ini akibat pandemik COVID-19, yang memaksa banyak persembahan, baik di dalam mahupun di luar rumah, dibatalkan.
Sejak China menukar dasar COVID-19 pada penghujung tahun lalu, beberapa penganjur telah mengumumkan kembalinya festival muzik luar, dengan barisan telah ditempah, tarikh ditetapkan dan tiket sudah habis dijual.
“Saya sudah merancang untuk pergi ke beberapa festival, dan saya bertanya kepada rakan-rakan saya jika mereka mahu menyertai saya. Saya tidak sabar untuk melihat artis kegemaran saya dan terkejut dengan aksi yang tidak saya kenali,” kata Zeng.
Beberapa festival muzik akan diadakan di seluruh negara pada suku kedua tahun ini, kata Persatuan Seni Persembahan China. Selain cuti besar, acara akan dipentaskan pada hujung minggu untuk memenuhi permintaan daripada peminat.
Zeng merancang untuk membuat permulaan awal dengan menghadiri Festival Muzik Midi di Evergreen Park, Haikou, wilayah Hainan, dari 17-19 Mac.
Menampilkan lebih daripada 40 artis dan kumpulan, festival itu akan merangkumi penyanyi rock-penulis lagu Xu Wei, kumpulan rock Tang Dynasty dan kumpulan muda yang menjadi terkenal sejak beberapa tahun kebelakangan ini, seperti Jiulian Zhenren dan Hyper Slash.
Shan Wei, pengarah festival itu, berkata: “Sepanjang tiga tahun lalu, Festival Muzik Midi, yang diadakan setiap tahun di tempat-tempat di seluruh negara, terpaksa dibatalkan berulang kali dan dijadualkan semula kerana COVID-19. Kini, kami akhirnya dapat untuk mengadakan acara di Haikou, yang merupakan sebuah bandar yang indah. Kami juga meraikan ulang tahun ke-30 Sekolah Muzik Midi.
“Ia akan menjadi Festival Muzik Midi yang pertama pada tahun 2023, dan kami akan melawat dari selatan ke utara, kerana cuaca sudah panas di selatan.”
Shan menganggarkan 15,000 hingga 20,000 orang akan menghadiri festival itu setiap hari.
Auditorium penuh
Pada tahun 2000, Festival Muzik Midi yang pertama diadakan di Sekolah Muzik Midi di Beijing, sekolah muzik kontemporari pertama di China, yang diasaskan pada tahun 1993. Walaupun kumpulan muzik yang muncul pada acara itu agak tidak diketahui, persembahan mereka pada dua hari pertama bulan Mei 2000 menarik kira-kira 2,000 peminat, yang memenuhi auditorium 500 tempat duduk dan tumpah ke kawasan awam di luar.
Perayaan itu sejak itu telah dipentaskan lebih daripada 40 kali. Tempat termasuk Beijing, Shanghai, Suzhou, wilayah Jiangsu, Chengdu, ibu kota wilayah Sichuan dan Shenzhen, wilayah Guangdong. Acara itu telah memacu banyak band menjadi terkenal, dan hampir semua bintang rock negara telah membuat persembahan di dalamnya, termasuk pemuzik Cui Jian dan Tang Dynasty, salah satu kumpulan heavy metal pertama negara.
Shan berkata tiket dijual dengan pantas selepas perayaan Haikou diumumkan. Acara itu termasuk malam yang dikhaskan untuk Miserable Faith, salah satu kumpulan rock paling popular di China, yang kebanyakan ahlinya lulus dari Sekolah Muzik Midi, termasuk vokalis utama dan penulis lagu Gao Hu, yang menamatkan pengajian dari sekolah itu pada tahun 1997 dan mengasaskan kumpulan itu selama dua tahun. nanti.
“Di Festival Muzik Midi, peminat menikmati kepelbagaian muzik. Kami telah membantu bintang rock membentuk diri mereka, dan yang lebih penting, kami telah memperkenalkan kumpulan baharu,” tambah Shan.
Pada tahun 2021, Miserable Faith mengumumkan Projek Sokongan Artis, rancangan untuk menyokong pemuzik bebas yang menerima kesan kewangan daripada COVID-19. Kumpulan itu mengadakan persembahan secara langsung semasa wabak itu, menderma 50 peratus daripada pendapatannya untuk menyokong pemuzik indie, terutamanya kumpulan baharu.
Pada 17 Mac, Miserable Faith dan tiga kumpulan dari The Artists’ Support Project akan membuka festival di Haikou.
Shan berkata lebih banyak kumpulan baru dari Midi Music School akan membuat penampilan sulung mereka di festival itu dalam dua hari berikutnya. “Festival ini bertindak sebagai majlis graduasi untuk kumpulan baharu ini — ia seperti tradisi bagi kami,” tambahnya.
Tempat festival, Evergreen Park, juga merupakan tarikan besar untuk penonton, kerana ia merupakan salah satu taman terbesar di Haikou, yang terletak di pusat bandar.
“Ia satu pengalaman yang menyenangkan untuk pergi ke festival muzik luar bersama keluarga dan rakan-rakan untuk menikmati muzik di udara terbuka,” kata Shan. Tambahnya, selain Haikou, pihaknya merancang untuk mengadakan festival itu di lebih banyak bandar tahun ini, termasuk Beijing, Shanghai dan Yantai, wilayah Shandong.
Modern Sky, salah satu syarikat rakaman indie terbesar di China, telah mengumumkan jadual untuk Festival Muzik Strawberi 2023, yang akan membuat persinggahan pertama di Wuhan, ibu kota wilayah Hubei, pada 25 dan 26 Mac.
Salah satu acara muzik luar terbesar negara, festival itu telah dilancarkan oleh Modern Sky di Beijing pada 2010. Ia akan dipentaskan di kira-kira 10 bandar pada separuh pertama tahun ini. Selain Wuhan, acara itu akan melawat Nanchang, ibu kota wilayah Jiangxi, Chengdu, ibu kota wilayah Sichuan, dan Funing, wilayah Jiangsu.
Aksi itu akan termasuk penyanyi-penulis lagu pop Li Ronghao dan Su Yunying, yang akan membuat penampilan sulung mereka di festival itu.
Kumpulan rock Second Hand Rose juga akan tampil di acara tersebut. Kumpulan itu membuat penampilan pertamanya di acara muzik luar di Sanya, Hainan, pada 27 Jan, hari kelima Festival Musim Bunga, sebelum terbang ke Changzhi, Shanxi, untuk membuat persembahan di festival terbuka lain pada hari berikutnya.
Liang Long, penyanyi utama dan penulis lagu kumpulan itu, berkata: “Daripada kehangatan Sanya kepada Changzhi yang membeku, kami mempunyai jadual yang padat pada awal tahun ini. Di Changzhi, tangan saya terlalu sejuk untuk bermain gitar. beku dan saya rasa seolah-olah saya tidak boleh membuka mulut saya, tetapi saya sangat menikmati rancangan itu.”
Disebabkan wabak itu, kumpulan itu tidak dapat membuat jelajah selama tiga tahun yang lalu, tetapi ia dipaparkan dalam filem dan rancangan realiti televisyen, tanpa diduga memenangi peminat baharu.
Pada 31 Dis 2021, kumpulan itu mengeluarkan album baharu dan mengumumkan jadual lawatan untuk 2022, tetapi semua persinggahan dalam jelajah itu terpaksa dibatalkan kerana wabak itu. Banyak band mengalami masalah yang sama, yang mengecewakan, kata Liang.
“Kami akan menumpukan semula muzik kami dengan membuat persembahan di festival luar, dalam lawatan dan dengan mengerjakan lagu baharu tahun ini. Banyak perkara menarik akan berlaku pada masa yang sama,” kata Liang sambil menambah bahawa kumpulan itu mempunyai jadual yang padat untuk itu. separuh pertama tahun ini.
Menghadiri festival muzik luar adalah popular di kalangan ramai orang di China, terutamanya generasi muda. Acara sedemikian bukan sahaja untuk peminat rock — ia juga membolehkan keluarga dan rakan bergembira bersama.
Kertas Putih Tencent Entertainment 2019, laporan tahunan oleh Tencent Music Entertainment Group, menyatakan bahawa 257 festival muzik luar telah diadakan di seluruh negara pada tahun itu. Pada tahun 2017 dan 2018, lebih daripada 260 acara sedemikian telah diadakan di seluruh negara.
Dengan penganjur acara semakin banyak membawa festival muzik luar ke lebih banyak bandar raya kedua dan ketiga, acara tersebut adalah kunci untuk mempromosikan pelancongan tempatan.
Tarikan besar
Pada 8 dan 9 April, Festival Muzik Gelombang Sungai Yangtze Nanjing, yang menampilkan lebih daripada 30 kumpulan dan pemuzik, akan dipentaskan di sebuah taman ekologi yang besar di ibu kota wilayah Jiangsu.
Li Dongyu, pengasas dan pengurus besar festival itu, berkata ia dilancarkan pada 2015, apabila acara dua hari menarik 60,000 orang. Second Hand Rose dan penyanyi rock-penulis lagu Zheng Jun dan Xu Wei adalah antara penghibur.
“Lokasi festival itu menarik perhatian pelancong, kerana ia menampilkan pemandangan terbuka Sungai Yangtze,” kata Li sambil menambah bahawa wabak itu bermakna acara itu terpaksa dibatalkan pada 2021 dan tahun lepas.
Li berkata festival itu dihadiri terutamanya oleh peminat dari Shanghai dan bandar-bandar di wilayah Zhejiang, Anhui dan Shandong.
“Tahun ini, pasaran seni persembahan China akan dikuasai oleh festival muzik luar, yang merupakan petanda baik untuk industri muzik. Kami juga menantikan kemunculan artis asing,” tambah Li.
Selain festival muzik luar, konsert berskala besar akan dipentaskan di seluruh negara tahun ini, diketuai oleh artis seperti ikon pop Jay Chou, kumpulan pop-rock Mayday, dan bintang pop Li Yuchun, Zhang Jie dan Xue Zhiqian.
Bulan lalu, Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan mengumumkan penyambungan semula kelulusan bagi artis dari Hong Kong, Macao dan Taiwan yang memohon untuk membuat persembahan di tanah besar China.
Lebih daripada 10 artis ini telah mengumumkan rancangan untuk mengadakan konsert berskala besar di tanah besar tahun ini, kata Persatuan Seni Persembahan China.
Sebelum wabak itu muncul, pasaran seni persembahan China menarik ramai artis dari dalam dan luar negara. Sebagai contoh, kumpulan pop rock Taiwan Mayday mengadakan konsert di Stadium Nasional, juga dikenali sebagai Sarang Burung, di Beijing setiap musim panas, bermula pada tahun 2012. Pertunjukan ini biasanya habis dijual dalam beberapa minit selepas tiket tersedia.
Selepas berehat panjang akibat wabak itu, pasaran seni persembahan negara semakin pulih. Data daripada platform dalam talian Damai menunjukkan bahawa tiket untuk lebih 1,000 persembahan muzik secara langsung sedang dijual.
Tiket untuk konsert penyanyi dan penulis lagu pop Li Ronghao di Nanjing pada 25 Mac, Wuhan pada 1 April, dan Zhengzhou, ibu kota wilayah Henan, pada 22 April, habis dijual dalam beberapa minit.
“Tiket untuk tiga perhentian ini, melibatkan sejumlah 80,000 orang, habis dijual,” kata Li dalam akaun Sina Weibonya pada 21 Feb, menyatakan rasa terima kasih kepada peminatnya.
Penyanyi-penulis lagu Xiaojuan dan kumpulannya Xiaojuan and Residents from the Valley akan melawat negara itu bulan depan dan pada bulan Mei, melawat 12 bandar, termasuk Chongqing, Changsha, ibu kota wilayah Hunan dan Zhuhai, Guangdong.
Xiaojuan berkata: “Kami cuba berhubung dengan peminat kami dengan memberikan persembahan dalam talian apabila kami tidak dapat membuat jelajah kerana wabak. Kini, kami sangat gembira dapat kembali ke pawagam untuk membuat persembahan untuk penonton kami.”
Pada 23 Feb, Jay Chou mengumumkan dia akan membuat persembahan di tiga konsert di Haikou dari 30 Jun hingga 2 Julai. Walaupun tiket masih belum dijual, peminat dari seluruh negara telah mula menempah penerbangan dan hotel.
Data dari portal pelancongan Qunar menunjukkan bahawa dari jam 6 petang pada 23 Feb hingga tengah hari pada 24 Feb, carian untuk penerbangan ke Haikou meningkat hampir dua kali ganda di platform, manakala untuk bilik hotel di bandar meningkat dua kali ganda.
Sumber: Oleh Chen Nan | Harian China | Dikemas kini: 14-03-2023 08:55

Keluaran HK Hari Ini

Keluaran HKPengeluaran HKData HK

Togel Hongkong Hari Ini

Totobet Singapore

Result Sydney

Result SDY