site

Peralihan besar Wall Street menimbulkan kes bagi pendirian pengawalseliaan baharu

Penulis ialah bekas jurubank pelaburan dan pengarang Power Failure: The Rise and Fall of an American Icon

Walaupun tumpuan dalam dunia kewangan sejak akhir-akhir ini tertumpu — boleh difahami — kepada kemerosotan yang mengejutkan institusi kewangan besar seperti Credit Suisse dan Silicon Valley Bank, satu anjakan yang tenang tetapi besar telah berlaku di Wall Street.

Raksasa pengurusan aset alternatif yang berkuasa dan dikawal dengan ringan mula mengetepikan pemberi pinjaman Wall Street tradisional untuk menyediakan pembiayaan bagi pembelian besar.

Ambil, sebagai contoh, cadangan pengambilalihan 50 peratus pegangan ekuiti Carlyle Group dalam Cotiviti, sebuah syarikat teknologi penjagaan kesihatan, daripada firma pembelian lain, Veritas Capital. Carlyle sedang berusaha untuk membiayai pemerolehan dengan pinjaman $5.5bn.

Pada zaman dahulu, pembiayaan sedemikian akan menjadi simpanan yang diidamkan oleh syarikat kuasa pinjaman bersindiket seperti JPMorgan, Bank of America atau Citigroup. Malah Goldman Sachs dan Morgan Stanley akan bersaing untuk peranan yang besar dalam perjanjian Carlyle. Dan mereka masih mungkin.

Tetapi pada hari ini, bank-bank besar Wall Street semakin merungut di bawah pengawasan ketat pengawalseliaan dan menghadapi lebih banyak kekangan tentang sejauh mana mereka boleh meregangkan kunci kira-kira mereka selepas tahun 2022 yang sukar. Dalam pasaran yang pernah mereka kuasai sebelum ini, mereka kini mesti bersaing dengannya. saingan dengan dana yang membengkak dari era wang murah.

Seperti Blackstone, Apollo dan KKR — firma yang pernah kami kaitkan hanya dengan swasta ekuiti – semakin menjadi pemain besar dalam dunia kredit. Apollo, sebagai contoh, kini menguruskan lebih daripada $500bn aset, di mana $400bn, atau 80 peratus, dilaburkan dalam kredit. Kebanyakan ini mewakili aset yang dipegang oleh dana yang diuruskannya untuk pelanggan. Tetapi Apollo, seperti rakan sebayanya, mengekalkan beberapa pelaburan secara langsung.

Walaupun JPMorgan dan Goldman Sachs masih berjuang keras untuk memainkan peranan dalam perjanjian Cotiviti, Blackstone dan Apollo yang kelihatan mempunyai kedudukan utama dalam pembiayaan $5.5bn, bersama-sama pengurus aset alternatif yang lebih kecil seperti Ares dan Rakan Kongsi Pelaburan HPS.

Patutkah kita mengambil berat bahawa Apollo dan Blackstone kini membeli dan memegang pelbagai pelaburan kredit — ada yang lebih berisiko daripada yang lain — pada kunci kira-kira mereka dan untuk pelanggan mereka, berbanding mereka ditaja jamin dan kemudian disindiketkan kepada pelabur oleh bank Wall Street tradisional? Lagipun, pengawal Praetorian sentiasa berubah di Wall Street dan telah berlaku selama beberapa generasi. Lima belas tahun yang lalu, firma seperti Lehman Brothers dan Bear Stearns adalah nama biasa; kini mereka sudah tiada.

Apa yang berbeza sekarang ialah berikutan krisis kewangan 2007-8, bank Wall Street yang besar — ​​bank yang mempunyai aset lebih daripada $250bn, termasuk Goldman dan Morgan Stanley — dikawal selia dengan ketat dalam cara yang tidak berlaku sebelum ini. Kunci kira-kira mereka sentiasa diteliti oleh Rizab Persekutuan, antara lain, dan profil risiko mereka dipantau dengan teliti. Ringkasnya, Fed tidak mahu Wall Street menyebabkan satu lagi krisis kewangan, seperti yang berlaku pada tahun 2008, dan oleh itu setiap langkahnya sedang diperiksa secara berterusan dan serius.

Blackstone, Apollo dan KKR tidak dikawal pada tahap yang hampir sama dengan bank-bank besar Wall Street. Mereka tidak dianggap sebagai institusi kewangan yang penting secara sistemik, atau Sifi. Mereka tidak berada di bawah telunjuk Fed. Mereka mempunyai lebih banyak kebebasan daripada bank besar untuk mengambil risiko dan melakukan pelbagai gimnastik kewangan yang bijak.

Tetapi Blackstones dan Apollos dunia semakin menjadi penting secara sistematik, jika tidak betul-betul Sifis. Blackstone dengan cepat hampir mempunyai $1tn dalam aset di bawah pengurusan. Matlamat Apollo yang dinyatakan ialah untuk mencapai $1tn dalam aset, dan tidak lama lagi. Dengan nilai pasaran lebih daripada $105bn, Blackstone dinilai hampir sama dengan Goldman Sachs.

Dan inilah perkara tentang risiko kewangan: ia bukan hilang begitu sahaja kerana ia semakin tidak lagi dalam kunci kira-kira bank-bank Wall Street yang dikawal selia. Ia masih di luar sana, selalunya tidak kelihatan, dan berpotensi untuk mendatangkan malapetaka, seperti yang baru kita lihat dalam penyodok.

Salah satu pengajaran daripada kejatuhan Silicon Valley Bank, dengan kira-kira $212bn asetnya, adalah bahawa mempunyai pengawal selia yang berkuasa boleh membantu mencegah panik kewangan. Silicon Valley Bank melobi keras, dan berjaya, untuk mengelakkan label Sifi dan dengan itu penelitian Fed yang lebih mendalam.

Sekarang kita tahu akibat daripada keputusan itu. Bukankah sudah tiba masanya pengawal selia meningkatkan pengawasan terhadap Blackstone dan Apollo, et al, kerana kumpulan besar kewangan yang agak baru dan berkuasa ini meneruskan perarakan mereka ke puncak timbunan di Wall Street?

resul sgp hr ini

keluaran sdy hari ini

pengeluaran sydney

angka hk

togel malam ini