site

Pengiraan ke atas dasar Rusia Jerman sudah lama tertangguh

Penulis mengarahkan Pusat di AS dan Eropah di Institusi Brookings

Sejak Vladimir Putin menyerang Ukraine pada Februari tahun lalu, ahli politik Jerman di kedua-dua belah lorong telah bersaing antara satu sama lain untuk menafikan secara terbuka kesilapan yang dibuat dalam dasar Rusia Berlin — dalam ucapan menyesal, dokumen parti yang ditulis semula dan perjalanan kereta api (banyak perjalanan kereta api). ) ke Kiev. Pada awal Mac, pengerusi bersama Demokrat Sosial Lars Klingbeil malah menarik ketua kumpulan parlimen partinya dan penyokong utama diplomasi dengan Kremlin, Rolf Mützenich, ke ibu negara Ukraine, menghantar “isyarat yang sangat penting”, menurut datuk bandar Kyiv Vitali Klitschko .

Namun dasar Rusia Jerman adalah tidak menyenangkan seperti zombi: ia terus mencakar jalan keluar dari kubur. Buku baharu yang sangat komprehensif oleh wartawan Reinhard Bingener dan Markus Wehner menerangkan rangkaian yang menghubungkan SPD, industri tenaga dan Rusia. Labah-labah gemuk di tengah-tengah semuanya: Gerhard Schröder, bekas canselor, pelobi Rusia dan rakan peribadi Putin.

Selepas pengilhakan haram Crimea oleh Putin pada tahun 2014, Angela Merkel yang terkejut ketika itu, canselor, mengatur sekatan seluruh EU. Tetapi Bingener dan Wehner menggambarkan bagaimana pembesar SPD daripada bekas canselor Helmut Schmidt berasa gelisah untuk mengangkat mereka — terutamanya menteri ekonomi dan naib canselor Sigmar Gabriel. Dalam anekdot yang membuat ngeri, Gabriel dilaporkan berterima kasih kepada Putin kerana menerimanya di kediaman peribadinya pada 2015, “kerana anda sangat sibuk hari ini, terutamanya dengan konflik di Syria”.

Satu lagi buku terbaru oleh wartawan dan pakar Rusia Michael Thumann (pendedahan penuh: kami adalah kawan dan bekas rakan sekerja) menjejak lengkok panjang dari Perjanjian Rapallo 1922 antara Republik Weimar dan Kesatuan Soviet hingga hari ini. Ia menyimpulkan dengan pedas: “Projek Perjanjian Rapallo dan Nord Stream disatukan oleh andaian palsu yang sama: bahawa Rusia dan Jerman dihubungkan oleh kepentingan yang lebih tinggi yang lebih penting daripada hubungan baik dengan negara-negara Eropah tengah dan timur dan barat.”

Saluran paip gas Nord Stream 2 telah dibuat pada pesta ulang tahun ke-70 untuk Schröder di St Petersburg pada musim bunga 2014, hanya beberapa minggu selepas penyitaan Crimea; Putin adalah tetamu kehormat. “Ia adalah projek Putin untuk melemahkan Ukraine. . . dan membuat Jerman terlibat,” tulis Thumann. Kementerian ekonomi, tambahnya, menghentikan penerbitan data mengenai import gas pada 2016; apabila dia bertanya, dia diberitahu bahawa ini adalah “rahsia perniagaan”. Pada tahun 2022, tahun Rusia menyerang Ukraine, telah mendedahkan bahawa bahagian Rusia dalam import gas Jerman berjumlah 55 peratus yang mengejutkan. Perangkap itu telah tertutup rapat.

Nampaknya Demokrat Sosial masih mempunyai banyak perakaunan untuk dilakukan. Tetapi bagaimana pula dengan Demokrat Kristian dan Merkel, yang menggantikan Schröder sebagai canselor dan memerintah Jerman selama 16 tahun, 12 daripadanya dalam gabungan besar dengan SPD?

Berikutan pencerobohan Ukraine, pemimpin CDU Friedrich Merz bercakap tentang “kegagalan teruk” dalam partinya; dia tidak menawarkan sebarang butiran lanjut sejak itu. Merkel sendiri telah melihat dengan jelas tentang Putin, tetapi juga mempertahankan saluran paip Nord Stream sebagai “perusahaan persendirian eksklusif” sehingga tamat tempoh perkhidmatannya. Dalam penampilan yang kini terkenal di teater Berlin selepas persaraannya, dia enggan menerima bahawa dia telah melakukan sebarang kesilapan sendiri.

Kesunyian yang bergema itu jelas menimbulkan kemarahan kepada konservatif lain. Dalam esei akhbar baru-baru ini, Hans-Joachim Falenski, bekas penasihat dasar luar CDU, menceritakan percubaan berulang kali gagal oleh kumpulan perundangan parti itu untuk memberi perhatian kepada hubungan Berlin dengan Kremlin — dan meletakkan kesalahan tepat pada Merkel.

Dan ada lagi: skandal mengenai tahi lalat Rusia dalam jabatan keselamatan siber perkhidmatan perisikan luar Jerman; penipuan penuh dan kegagalan pengawasan yang didedahkan dalam kes perkhidmatan kewangan Wirecard (ketua pegawai operasi buruan syarikat itu Jan Marsalek disyaki sebagai pengintip Rusia); pendedahan berterusan tentang asas iklim yang bertindak sebagai saluran untuk wang Gazprom untuk membantu menyelesaikan pembinaan Nord Stream 2 (sejak digantung) sebelum pencerobohan Rusia.

Semua ini mencadangkan dua perkara. Kerentanan Jerman terhadap rasuah ekonomi adalah sistemik. Dan itu adalah risiko keselamatan – bukan sahaja kepada Eropah, tetapi kepada pakatan barat. Jerman memerlukan suruhanjaya siasatan parlimen. Sudah tiba masanya untuk perhitungan yang menyeluruh.

result singa

sydney.togel

totobet data hongkong

toto bet singapura