site

Patutkah kita melepaskan impian kita?

‘Rindu’ (1869) oleh Archer James © Alamy

Sebagai seorang kanak-kanak yang tinggal di rumah keluarga kami di Nigeria, saya mempunyai impian yang sangat imaginatif untuk membesar dan mempunyai rumah sendiri di mana setiap bilik dihiasi dengan gaya negara yang berbeza. Saya terpesona dengan India, Mesir dan China, mungkin kerana ibu saya melancong ke luar negara dengan pekerjaannya dan sering pulang dengan kain, pasu dan perabot kecil untuk menghiasi rumah kami. Saya berpegang pada impian ini untuk membuat rumah unik saya sendiri untuk masa yang lama, sehingga lewat remaja saya.

Walaupun pada masa ini saya tidak memiliki rumah di mana setiap bilik kelihatan seperti negara yang berbeza, keinginan untuk memupuk dan mengalami kehidupan yang penuh dengan kepelbagaian budaya tidak pernah meninggalkan saya. Sebagai sebuah keluarga, kami tinggal di pelbagai negara semasa saya membesar, dan meneruskan trajektori itu dalam kehidupan dewasa saya. Jadi dalam beberapa cara, impian zaman kanak-kanak itu menjadi kenyataan, cuma tidak seperti yang saya harapkan.

Terdapat impian lain yang mengubah hidup yang masih saya simpan secara senyap-senyap, yang sedang saya usahakan walaupun ia terasa seperti perjuangan yang sukar. Dan ia membuatkan saya berfikir tentang keindahan dan cabaran bermimpi. Setiap daripada kita pernah mengimpikan sesuatu yang kita ingin berlaku — atau menjadi kenyataan — dalam hidup kita, dan saya pasti setiap daripada kita pernah mengalami detik-detik apabila kita mempersoalkan kesahihan impian kita, atau kewajarannya. Apakah yang membuatkan sesetengah daripada kita cukup terinspirasi untuk terus bermimpi baharu, atau cukup berharap untuk berpegang pada impian yang tidak direalisasikan?


Saya benar-benar terpikat oleh lukisan 1869 “Rindu”, oleh artis Scotland James Archer. Empat wanita muda dicat dalam empat postur berbeza di pantai merah dan berbatu di laut yang bergelora. Imej itu dipenuhi dengan harapan. Wanita-wanita ini berada di sana menunggu sesuatu, mungkin untuk lelaki kelasi mereka pulang dari laut. Tetapi saya terpesona dengan adegan itu kerana ia juga boleh mewakili realiti bermimpi yang pelbagai rupa.

Sosok yang paling menonjol dan tengah ialah seorang wanita yang berdiri dengan anggun dan merenung ke laut, sebelah tangan di dahinya. Ia adalah postur harapan dan jangkaan, walaupun dalam menghadapi air yang mengamuk. Sebelah tangannya memegang skirt bajunya yang terkumpul seolah-olah menghalangnya daripada kotor. Dia akan bersedia apabila laut menyampaikan. Walau apa pun yang kita impikan, ia memerlukan keberanian untuk berdiri teguh dan berharap agar impian itu menjadi kenyataan, terutamanya apabila tiada apa-apa tentang keadaan kita seolah-olah menggalakkan pemenuhan impian.

Memandangkan hari kelabu dan ribut, pose dua wanita lain di tengah bingkai kelihatan lebih realistik. Seorang diletakkan di atas batu dengan kepalanya dibenamkan di dalam pelukannya, sama ada secara fizikal kehabisan keletihan atau diratakan dalam keputusasaan emosi. Seorang wanita lain duduk di sisinya, memandang ke belakang pada rakannya yang berdiri seolah-olah meminta dorongan baru, untuk mengumpulkan harapan baru. Walaupun perasaan bimbang yang ketara tergantung pada lukisan itu, ada sesuatu yang terasa menyokong dan menguatkan tentang wanita ini menunggu bersama. Walaupun impian kita adalah milik kita sendiri, kita sering memerlukan komuniti untuk memastikan mereka hidup, dan untuk membantu kita melihatnya melalui realiti, walaupun apabila kita terdorong untuk berputus asa.

Wanita terakhir dalam lukisan itu berjalan ke tempat kejadian dari sebelah kanan kanvas. Berbalut perlindungan terhadap unsur-unsur, dia bergerak ke hadapan, walaupun seretan angin kencang. Membenarkan diri kita untuk terus bermimpi akhirnya bergantung pada keupayaan kita untuk mengekalkan harapan, untuk mempercayai kemungkinan realiti yang berbeza tanpa mengira rupa perkara. Apa yang kita percaya adalah mungkin bergantung pada apa yang dapat kita bayangkan dalam imaginasi kita, walaupun dalam masa yang sukar. Banyak kuasa dan agensi kita bermula di sana.


Artis Afrika Selatan Thenjiwe Niki Nkosi membuat karya seni yang berkaitan dengan dinamik identiti kolektif dan individu, kuasa dan kejayaan dalam hubungan dengan kaum, masyarakat dan ruang. Atlet adalah simbol berulang dalam lukisannya dan karyanya yang bergaris tajam dan berwarna pastel sering menggambarkan detik-detik itu sebelum persembahan olahraga bermula.

‘The Relay (Vancouver 1954 Revised)’ (2022) oleh Thenjiwe Niki Nkosi © Ihsan Stevenson Cape Town/Johannesburg/Amsterdam

Karya 2022 “The Relay (Vancouver 1954 Revised)” adalah daripada projek yang sedang dijalankan Nkosi tentang Sukan Komanwel. Sukan 1954 adalah yang pertama di mana negara-negara yang bukan lagi sebahagian daripada empayar British bertanding. Dalam karya ini, saya sekali lagi diambil oleh postur figura dan ruang yang mereka diami. Lima lelaki itu semua menoleh ke belakang, bersedia untuk menerima baton daripada rakan sepasukan mereka. Menjadi impian semua yang terlibat untuk memenangi perlumbaan, tetapi hanya akan ada satu pasukan yang menang.

Maklumlah, kita sering tertumpu pada hasil akhir tertentu sehingga apa-apa hasil lain dianggap sebagai kegagalan. Tetapi saya tertanya-tanya sama ada kita menipu diri sendiri apabila kita mengehadkan takrifan kita tentang apa yang menjadi impian yang sebenarnya. Untuk menjadi salah seorang daripada orang dalam lukisan ini yang tidak pergi dengan hadiah yang diimpikan tidak semestinya bererti perlumbaan dijalankan dengan sia-sia, walaupun dengan kekecewaan atau keputusasaan yang mungkin menyusul.

Sesiapa yang telah bekerja keras ke arah sesuatu tahu bahawa kita tidak pernah menjadi orang yang sama pada akhirnya seperti ketika kita mula, tanpa mengira hasilnya. Tetapi siapa kita akhirnya juga ditentukan oleh perspektif kita sendiri dan cerita yang kita pilih untuk hidup. Seni bermimpi seharusnya tidak berkesudahan, sebulat trek berganti-ganti ini. Tidak kira apa yang kita capai atau bila, matlamatnya adalah untuk tidak kehilangan keupayaan untuk bermimpi.


Saya telah menjadi peminat daripada artis Ethiopia Tewodros Hagos selama beberapa tahun. Kerjanya menyatukan naratif tentang penghijrahan, ketidakpatuhan dan kerugian berbilang lapisan yang datang dengan status perpindahan dan pelarian. “Fragile 8” (2023) ialah satu lukisan dalam siri baharu, Rapuh, tidak lama lagi akan ditunjukkan di Galeri Kristin Hjellegjerde, Jambatan London. Ia adalah imej yang ringkas tetapi berkuasa tentang seorang gadis muda berdiri di tengah bingkai sambil memegang bola dunia di tangannya. Gaun biru tanpa bentuk yang dipakainya menunjukkan dia seorang yang sederhana dan, berdasarkan tema Hagos, berkemungkinan watak pada tahap tertentu dalam perjalanan migrasi. Mungkin dia sedang mempertimbangkan di mana di bumi mungkin tempat paling selamat. Dia melihat dunia, tetapi matanya kelihatan tertutup, dan terdapat ekspresi kesedihan yang tenang di wajahnya.

‘Fragile 8’ (2023) oleh Tewodros Hagos © Ihsan artis/Kristin Hjellegjerde Gallery

Banyak yang terlintas di fikiran saya semasa saya merenung imej ini. Pertama di antara mereka ialah setiap orang membawa beberapa aspek mimpi dalam diri mereka. Kita mungkin fikir bermimpi adalah penggunaan masa yang mewah yang hanya mampu dimiliki oleh orang tertentu. Tetapi bermimpi adalah untuk semua orang, dan selalunya perkara yang membuatkan kita cukup bermotivasi untuk mengambil langkah seterusnya ke hadapan.

Pemikiran lain yang saya ada ialah berapa banyak keberanian yang diperlukan untuk mengimpikan sesuatu di luar keadaan kita sekarang, dan untuk mengekalkan impian itu dalam menghadapi cabaran dan kesusahan. Jauh daripada bermimpi menjadi sebuah kemewahan, ia boleh menjadi kerja yang menyakitkan dan berani. Memang, tidak semua impian sama nilai atau nilainya. Impian besar sesetengah orang akhirnya akan membahayakan orang lain atau masyarakat secara amnya. Tetapi impian yang meluaskan kehidupan kita atau orang lain diperlukan, kerana ia adalah benih untuk apa yang boleh terus menggerakkan kita semua ke arah mewujudkan dunia yang lebih selamat, adil, lebih belas kasihan.

Ikuti Enuma di Twitter @EnumaOkoro atau e-mel dia di enuma.okoro@ft.com

Ikut @ftweekend di Twitter untuk mengetahui cerita terbaru kami dahulu

toto bet singapura

pengeluaransdy

keluaran togel sdy

pengeluaran togeĺ hongkong hari ini 2023

pengeluaran sgp hari ini