site

Pameran pertahanan terbesar Jepun menimbulkan persoalan tentang perluasan ketenteraan

Dengan $315bn untuk dimenangi dan keutamaan perbelanjaan masih samar-samar, pertunjukan Pertahanan dan Peralatan Keselamatan Antarabangsa minggu lalu menawarkan perarakan kecantikan perang yang tepat pada masanya ketika Jepun memulakan pengembangan ketenteraan terbesarnya sejak perang dunia kedua.

Selama tiga hari, dewan pusat konvensyen Makuhari Messe dipenuhi dengan menu fantasi pemerolehan tentera abad ke-21: pembunuh dron, peluru pintar generasi akan datang, exoskeleton medan perang dan, mungkin paling kritikal, rumusan baharu buatan Jepun rebus daging lembu catuan tempur.

Penjajaran barangan menggariskan cabaran luar biasa yang telah ditetapkan oleh Jepun di bawah perdana menteri Fumio Kishida: untuk memodenkan tentera sebelum masyarakat menormalkannya.

Walaupun dengan momentum pencerobohan mengejut China dan Rusia ke atas Ukraine yang lebih mengancam, ini adalah satu usaha yang besar. Mendapatkan asas visi baharu Pasukan Pertahanan Diri (SDF) ini dengan betul, mengakui seorang jurujual peluru berpandu anti-kapal, boleh membuktikan jauh lebih kompleks daripada memilih peluru berpandu anti-kapal yang betul. Dengan bajet ketenteraan baharu diselesaikan sebelum Jepun menetapkan idea “kesediaan tempur” dengan betul dalam minda orang ramai, pameran pertahanan itu merasakan kegilaan makan bermula sebelum orang ramai mencecah air.

Masalah dengan mendapatkan asas yang betul, bagaimanapun, ialah operasi politik dan praktikal tentera Jepun kekal sangat luar biasa. Kenderaan tentera Jepun yang melintasi negara itu mesti membayar tol lebuh raya seperti orang lain. Ini hanyalah satu daripada banyak peringatan yang merendah-rendahkan bahawa pembela alam itu tidak dianggap sangat istimewa.

Pengundi – dan, yang penting, bakal rekrut ke SDF – dikondisikan untuk berfikir dengan cara ini. Perlembagaan Jepun 1947 yang masih belum dipinda dan menolak perang berjanji bahawa negara itu akan menolak “tentera darat, laut dan udara, serta potensi perang yang lain”. SDF dan barisan 230,000 kakitangannya sekarang telah wujud sejak undang-undang khas pada tahun 1954. Tetapi mendiang Shinzo Abe, yang lebih hampir daripada mana-mana pemimpin selepas perang untuk mengubah perlembagaan, tidak dapat memberikannya legitimasi yang termaktub yang akan menamatkan sebarang perdebatan selama-lamanya .

Tetapi adakah perbahasan itu sangat penting jika SDF bukan sahaja wujud secara paten, tetapi kini telah diamanahkan dengan peranan yang lebih besar dan bajetnya digandakan?

Ia mungkin berlaku. Sebab utama bajet pertahanan Jepun yang baru diperbesarkan ialah cita-citanya untuk mewujudkan kompleks perindustrian ketenteraan yang lebih terpusat, berdaya saing dan berkesan. Ketiadaan legitimasi perlembagaan telah membolehkan jentera korporat Jepun sentiasa hambar dalam membekalkan anggota tentera.

Elemen kritikal kedua ialah, dari segi melengkapkan SDF dengan lebih baik untuk mempertahankan negara dalam konflik sebenar, kerja politik yang paling sukar baru sahaja bermula. Dekad pergantungan mutlak kepada tentera AS telah menangguhkan keperluan untuk rangkaian gudang peluru yang dibina di atas tanah yang diambil semula. Sebilangan besar perundangan diperlukan — tetapi penasihat tertinggi kerajaan bimbang ini akan menjadi kutukan kepada sebahagian besar pengundi. Untuk ini juga, pengesahan perlembagaan akan membantu.

Tetapi sebab terbesar setakat ini ialah krisis pengambilan SDF yang kronik: masalah yang telah menjejaskan pengiraan kerajaan mengenai postur pertahanan untuk beberapa lama, tetapi akan menjadi semakin teruk apabila demografi terus mengecilkan kohort negara berusia 18 hingga 26 tahun. Dalam pasaran pekerjaan yang ketat, orang Jepun muda mempunyai senarai panjang pilihan yang lebih menarik — tambahan pula, bagi kebanyakan orang, ibu bapa mereka lebih suka mereka bekerja hampir di tempat lain.

Pemohon untuk jawatan di seluruh SDF – yang termasuk akademi tentera, sekolah teknikal dan pelbagai peranan penjagaan kesihatan – jatuh kira-kira 26 peratus antara 2012 dan 2021. Angka ini tidak mungkin meningkat jika tentera menukar tujuan utama mereka daripada bantuan bencana kepada pertempuran. Kira-kira 45 peratus majlis perbandaran Jepun, yang kononnya bertindak untuk memelihara privasi, memilih untuk tidak memberikan nama dan alamat penduduk yang layak kepada kementerian pertahanan, yang seterusnya tidak dapat menghantar risalah pengambilan kepada mereka.

Gelombang baharu kempen perekrutan oleh SDF telah menumpukan pada janji makan bersama, kemesraan dan khidmat negara. Rebusan daging lembu yang dipamerkan di pameran pertahanan, adalah, menurut sampel kecil pegawai tentera Kanada, British, AS dan juga Perancis yang hadir, lebih baik daripada apa sahaja yang pernah diberikan oleh negara mereka sendiri. Kesopanan kepada tuan rumah mereka dan pembelanja tentera yang besar seterusnya, mungkin — tetapi juga langkah kecil yang enak ke arah yang betul.

leo.lewis@ft.com

result sg

pengeluaran sydney sekarang

hasil sdy

hongkong malam ini keluar

totobet net sgp hari ini