site

Numerasi: secara ringkasnya, tanpa tunai boleh menyebabkan kita tidak tahu

Peralihan ke arah masyarakat tanpa tunai dipercepatkan dalam pandemik. Sepanjang dekad yang lalu, pembayaran tunai di UK telah menurun daripada 55 peratus kepada 15 peratus daripada jumlah keseluruhan. Tiga daripada 10 rakyat Britain tidak menggunakan wang kertas atau syiling walaupun sekali sebulan.

Potensi kelemahan termasuk risiko penipuan dan pengecualian kewangan yang lebih tinggi. Bolehkah kematian wang tunai merosakkan kemahiran numerasi juga?

Isu terbesar melibatkan kanak-kanak kecil. Ramai ibu bapa memberi anak-anak mereka sedikit pengalaman dengan syiling dan wang kertas, menurut penyelidikan 2019. Ada yang menganggap ia tidak perlu, memandangkan langkah ke arah wang yang tidak kelihatan. Guru sangat tidak bersetuju, menurut kajian oleh Perkhidmatan Wang dan Pencen.

Menguasai matematik cenderung menjadi satu perjalanan daripada konkrit kepada abstrak. Kebiasaan kanak-kanak yang semakin pudar dengan syiling bermakna mereka mesti melompat terus ke abstrak. Bobby Seagull, guru matematik dan penyiar, berkata terdapat risiko kerosakan pada perkembangan intelek mereka.

Keluar daripada tabiat tunai adalah masalah untuk orang dewasa juga. Melambai telefon melalui terminal tanpa sentuh tidak melibatkan “sensasi kehilangan'” yang datang daripada gumpalan yang habis. Kepantasan dan kemudahannya menjadikannya lebih sukar untuk mengesan kesilapan.

Itu menggabungkan trend lain yang mengurangkan kepentingan matematik mental. Penurunan kefasihan dengan nombor yang ditetapkan dengan penggunaan kalkulator, menurut kajian 2016 terhadap pelajar Kanada dan Ireland Utara. Kepantasan dan ketepatan menyelesaikan masalah seperti 34 + 17 menurun sekurang-kurangnya satu perempat dalam tempoh 20 tahun. Pertumbuhan telefon pintar menjadikan jumlah do-it-yourself masih kurang biasa. Malah permainan dart mungkin melibatkan papan markah automatik pada hari ini.

Kepentingan kemahiran matematik mental yang pantas boleh diperbesar-besarkan. Numerasi adalah tentang pemikiran dan penaakulan seperti “melakukan jumlah”, menurut badan amal National Numeracy.

Tetapi penguasaan kemahiran asas membina keyakinan. Orang yang membuat jumlah wang di tempat kerja juga berkemungkinan menggaji mereka dalam kehidupan seharian, kata OECD. Apabila ia datang kepada matematik, pepatah “guna atau hilangkannya” digunakan. Urus niaga tanpa tunai pasti menyumbang kepada penurunan aritmetik mental.

Sila sokong Kempen Celik Kewangan & Rangkuman FT. Butiran adalah di sini.

result singapura togel

angka pengeluaran sidney

totobagus sdy

totobet hk

data hk