site

Menolak peraturan penyelidikan Mifid akan membantu pasaran London tetapi bukan ubat penawar

“Anda tidak boleh mendapatkan omong kosong kembali dalam keldai,” keluh seorang ketua broker tentang sia-sia cuba untuk melepaskan undang-undang EU yang dia dakwa telah menjejaskan pasaran untuk penyelidikan pelaburan di UK.

Tetapi kerajaan British masih akan mencuba, walaupun ia mendapati bahawa – seperti dengan keldai malang – peraturan Mifid II yang berusia lima tahun telah membuat terlalu banyak kekacauan untuk dibersihkan dengan mudah.

Menteri melancarkan kajian semula penyelidikan pelaburan yang diketuai oleh rakan kongsi Hogan Lovells Rachel Kent, termasuk mengenai kesan peraturan yang memisahkan pembayaran untuk penyelidikan pelaburan daripada perkhidmatan yang terikat dengan perdagangan.

Apa yang dipanggil unbundling ini direka untuk meningkatkan persaingan, inovasi dan ketelusan dengan mendedahkan berapa banyak pengurus dana yang dikenakan untuk penyelidikan.

Tetapi para menteri bimbang bahawa terdapat penurunan dalam tahap penyelidikan pelaburan, menjadikannya lebih sukar untuk menilai syarikat dan menjadikan London kurang menarik bagi perniagaan yang ingin didedahkan kepada umum. Penurunan adalah salah satu daripada banyak sebab yang disebut oleh broker untuk jurang dalam penilaian dalam pasaran saham UK berbanding Wall Street.

Pengurus dana terpaksa menanggung kos penyelidikan bebas yang baru dirungkai, atau cuba menyerahkannya kepada pelanggan mereka sendiri. Hasilnya adalah kurang permintaan untuk penyelidikan yang mengkaji kes pelaburan untuk syarikat individu.

Pengurus aset Eropah telah mengurangkan perbelanjaan penyelidikan sebanyak tiga perempat daripada tahap pra-Mifid II, menurut penyelidikan oleh Frost Consulting.

Broker mengatakan bahawa sebagai perniagaan yang berdiri sendiri, pasukan penyelidik hampir tidak menanggung kos mereka. Penyelidikan Substantif mendapati bahawa broker Eropah telah mengecilkan pasukan penganalisis sekurang-kurangnya tiga kali lebih banyak daripada rakan AS sejak pengenalan Mifid II pada 2018.

Satu kebimbangan ialah beberapa syarikat di pasaran UK diabaikan, terutamanya perniagaan yang berkembang pesat dalam bidang seperti sains hayat yang memerlukan penyelidikan khusus untuk menilai merit mereka.

Dalam tinjauan pelabur oleh broker Peel Hunt pada 2020, kira-kira empat perlima berkata bahawa Mifid II telah mengurangkan kecairan saham yang didagangkan di London dan kira-kira dua pertiga menganggap ia telah mencapai jumlah penyenaraian.

EU sudah bercadang untuk membatalkan peraturan penyingkiran Mifid II untuk syarikat dengan pendapatan di bawah €10bn. Walaupun kajian semula UK sendiri terhadap penyelidikan disebut oleh menteri sebagai bonus Brexit yang berpotensi, realitinya ialah pengurus aset Britain akan ketinggalan melainkan negara itu bergerak secepat.

Oleh itu, terdapat sebab yang baik untuk melihat semula pasaran penyelidikan pelaburan. Masalahnya adalah bahawa secara berasingan ini akan sangat berusaha untuk menutup pintu kandang selepas binatang itu telah dikunci.

Tidak mungkin terdapat banjir penyelidikan syarikat jika peraturan Mifid II hanya diterbalikkan. Pengurus aset telah meluangkan masa dan wang untuk mematuhinya.

Pengurus aset global berkemungkinan kecil untuk menetapkan harga berasingan untuk penyelidikan semata-mata untuk bahagian pasaran UK. UK telah pun berpindah untuk “menggabungkan semula” penyelidikan ke atas syarikat bernilai kurang daripada £200 juta tanpa kesan yang besar.

Walau apa pun, pasaran pasca-Mifid menghadapi teka-teki: pelabur mungkin kurang berkemungkinan untuk membeli saham dalam syarikat tanpa liputan penganalisis, tetapi broker mempunyai sedikit insentif untuk mengembangkan penyelidikan jika tidak ada selera pelabur untuknya.

Bagi sesetengah orang, pengecutan penyelidikan ke atas syarikat tersenarai di UK hanyalah akibat daripada pasaran London yang hambar dan bukannya punca. Pasaran AS mempunyai penyelidikan yang lebih baik, sebahagiannya, kerana ia lebih besar, lebih cair dan dengan kepakaran pelabur yang lebih besar — ​​memberikan lebih banyak alasan kepada pengurus dana untuk membayar penyelidikan ekuiti.

Sebaliknya, dana pencen UK sering mencari dividen yang boleh dipercayai daripada syarikat besar dan terkenal daripada memburu pulangan yang lebih tinggi – dan menerima risiko yang lebih besar – dalam membeli perniagaan yang lebih muda dan berkembang pesat yang memerlukan analisis.

Perubahan kepada Mifid II tidak akan membuktikan penawar untuk London, tetapi masih berbaloi untuk diteruskan sebagai sebahagian daripada pakej pembaharuan untuk menggiatkan semula pasaran ekuiti.

Tetapi kembali kepada dunia pra-Mifid II, apabila peti masuk terlalu kerap diisi dengan penyelidikan yang buruk dan cadangan pembelian malas pada saham, bukanlah jawapannya.

Sebaliknya, tanggungjawab terhadap ketelusan di tengah-tengah Mifid II di samping mana-mana reformasi baharu kini mesti diterjemahkan ke dalam firma penyelidikan yang menawarkan nilai lebih besar kepada pelabur yang ditunjuk, dan membantu merangsang pemulihan untuk pasaran London.

resud sgp

lihat pengeluaran sidney

hasil togeĺ sydney hari ini 2023

pengeluaran hk

totobet singapur