site

Menggunakan Kapal Lama Untuk Melakukan Sains Baharu

Oleh: Praveen Teleti

Penyelamat Cuaca di Laut: matlamat dan kemas kini kemajuannya.

Memerhati persekitaran di sekeliling kita adalah asas untuk mempelajari dan memahami dunia semula jadi. Sebelum Renaissance, cuaca setiap hari dianggap sebagai karya ilahi atau ghaib oleh itu di luar pemahaman manusia. Cuba untuk memahami cuaca dianggap sangat sia-sia sehingga orang yang ragu-ragu atau berfikiran berubah-ubah dipanggil weather-cock, yang boleh berpaling ke mana-mana tanpa sebab. Di sesetengah pihak, usaha untuk membuat hipotesis peraturan atmosfera, apatah lagi meramal cuaca, dianggap sesat dan menghujat.

Walau bagaimanapun, cuaca memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian daripada masa menyemai dan menuai, kesejahteraan lembu dan haiwan peliharaan lain, perdagangan perdagangan, malah hasil konflik. Risalah yang ditulis mengenai cuaca oleh ahli falsafah Yunani, Aristotle pada 340 SM telah dilupakan, dan tiada keuntungan yang diperoleh pada pemahaman subjek sehingga abad ke-17-18. Fenomena cuaca terlalu abstrak untuk difahami tanpa pengumpulan sistematik pemerhatian cuaca, dan ia menjadi mungkin hanya selepas penciptaan instrumen cuaca. Rajah 1: Purata bilangan pemerhatian yang direkodkan setiap bulan untuk setiap tahun dalam set data ICOADS (International Comprehensive Ocean-Atmosphere Data Set), saiz titik data adalah berkadar dengan peratus lautan yang diliputi oleh pemerhatian pada tahun itu.

Disebabkan oleh kehidupan di laut yang tidak menentu, pelaut mula memerhati dan merakam cuaca beberapa kali sehari, kerana mengenali potensi ribut di sekitar dan bergerak jauh dapat menyelamatkan kapal dan nyawa mereka. Mengambil tindakan berjaga-jaga juga masuk akal secara komersial dalam mengurangkan kehilangan atau kerosakan pada barang semasa transit. Pemilik kapal dan penyedia insurans menggalakkan dan kemudiannya memberi mandat supaya pemerhatian cuaca diambil dan direkodkan dengan teratur untuk memperoleh manfaat jangka panjang daripadanya.

Berkongsi maklumat cuaca memberi manfaat kepada semua kapal tanpa mengira kerakyatan, atau sifat syarikat yang mengendalikannya. Walau bagaimanapun, pada masa itu tiada satu kaedah atau unit biasa untuk mengukur cuaca wujud, yang menjadikan pemerhatian dari kapal yang berbeza tidak serasi. Untuk menyelesaikan masalah ketidakserasian maklumat sedemikian, persidangan maritim di Brussels telah diadakan antara kuasa besar Eropah pada tahun 1854.

Dalam persidangan maritim 1854, ia telah dicadangkan untuk menyeragamkan kaedah pemerhatian mengambil dan menyimpan buku log, ini membawa kepada peningkatan dalam bilangan pemerhatian yang boleh digunakan dari 1854 dan seterusnya. Pada masa yang sama, tenggelamnya kapal Piagam Diraja dalam ribut di luar pantai utara Anglesey pada Oktober 1859 memberi inspirasi kepada Naib Laksamana Robert FitzRoy untuk membangunkan carta cuaca yang disifatkannya sebagai “ramalan”, oleh itu Pejabat Met dilahirkan. Beliau menggunakan rangkaian telegraf stesen cuaca di sekitar Kepulauan British untuk mensintesis keadaan cuaca semasa.

Terdapat minat saintifik untuk memahami iklim era perindustrian awal yang mana iklim kita sekarang boleh diukur. Data yang tidak ternilai daripada beratus-ratus ribu perjalanan kapal sedemikian boleh digunakan untuk memaklumkan dan menganggarkan perubahan yang berlaku selama beberapa dekad. Penyelamatan data (mentranskripsikan pemerhatian tulisan tangan ke dalam format digital yang boleh dibaca komputer) buku log sejarah telah berlangsung selama beberapa dekad, tetapi untuk menyalin buku log yang hampir tidak habis-habisnya oleh penyelidik individu, akan mengambil beribu-ribu hayat manusia.

Akibatnya, jurang yang besar kekal dalam pengetahuan kita tentang iklim, baik dalam ruang dan masa. Abad ke-19 mempunyai lebih sedikit pemerhatian yang tersedia berbanding Abad ke-20 dalam set data meteorologi pemerhatian terbesar di dunia, ICOADS versi 3 (Set Data Lautan-Atmosfera Komprehensif Antarabangsa, Freeman et al. 2017). Jika dilihat lebih dekat, purata bilangan pemerhatian bulanan dan peratus liputan global pada tahun 1860-an dan 1870-an adalah lemah berbanding dekad lain selepas 1850 (Rajah 1).

Dengan konteks ini, projek Weather Rescue At Sea dilancarkan untuk menggunakan platform Zooniverse berasaskan sains warganegara untuk memulihkan beberapa pemerhatian ini dan menjadikannya boleh digunakan, dengan tumpuan pada kapal yang melalui lembangan Atlantik, Hindi dan Lautan Pasifik pada tahun 1860-an dan 1870-an. Mengisi jurang dalam pengetahuan kami akan menghapuskan kesamaran tentang cara iklim berubah mengikut sejarah di banyak wilayah di mana pemerhatian pada masa ini lemah atau tidak wujud.

Data yang dijana melalui projek ini akan membantu mengisi banyak jurang penting dalam set data iklim yang besar (cth, ICOADS) yang akan digunakan untuk menjana anggaran baharu bagi iklim garis dasar era industri dan pra-industri. Tetapi secara umum, data dan data daripada sumber sejarah lain ini digunakan untuk menambah baik model dan sistem analisis semula yang digunakan untuk penyelidikan iklim dan cuaca. Kami memerlukan bantuan anda untuk menyelamatkan data pemerhatian cuaca ini supaya saintis boleh menganalisis pemerhatian ini untuk lebih memahami perubahan dalam iklim sejak itu dan meramalkan perubahan pada masa hadapan.

Rajah 2: Jejak kapal beberapa kapal yang ditemui melalui projek penyelamat data WRS

Kemajuan setakat ini: Daripada 248 buku log kapal yang digunakan untuk projek ini, 213 buku log telah siap lebih daripada 80%, manakala 35 buku log telah siap. Bermaksud semua pemerhatian kedudukan dan meteorologi (cth, Tekanan aras laut, Suhu Udara, Suhu air laut, arah kelajuan angin) dalam 35 buku log telah ditranskripsikan (Rajah 2). Sehingga kini lebih dua juta tarikh, kedudukan dan pemerhatian cuaca telah ditranskripsikan.

Kami memerlukan bantuan anda untuk mendapatkan projek ini merentasi garisan penamat, izinkan kami memberikan dorongan terakhir untuk melengkapkan semua buku log. Semak poster di bawah untuk menjadi sukarelawan.

Rujukan:

Freeman, E., SD Woodruff, SJ Worley, SJ Lubker, EC Kent, WE Angel, DI . Berry, P. Brohan, R. Eastman, L. Gates, W. Gloeden, Z. Ji, J. Lawrimore, NA Rayner, G. Rosenhagen, dan SR Smith, 2017: ICOADS Release 3.0: Kemas kini utama kepada marin bersejarah rekod iklim. Int. J. Klimatol. (CLIMAR-IV Special Issue), 37, 2211-2237 (doi:10.1002/joc.4775).

Nomor HK

HK Pools

Togel Singapura

Keluaran Singapore

Data Sidney

Data Sidney