site

Melabur dalam zaman kanak-kanak awal adalah bayaran muka untuk semua masa depan kita

Penulisnya ialah Puteri Wales

Tahun ini, saya melancarkan kempen baharu yang besar, Shaping Us, untuk meningkatkan pemahaman tentang kepentingan kritikal awal kanak-kanak dan impaknya dalam membentuk sepanjang hayat kita. Kita kini mesti memanfaatkan minat dan semangat di sekeliling ini untuk memacu tindakan sebenar.

Awal minggu ini, saya telah mencipta Pasukan Petugas Perniagaan untuk Awal Kanak-Kanak untuk membincangkan cara kita boleh bekerjasama untuk mengubah cara kita semua melihat dan mengutamakan zaman kanak-kanak awal. Ini bukan sahaja untuk manfaat masyarakat hari ini, tetapi untuk kita semua pada tahun-tahun akan datang. Pasukan petugas mewujudkan jambatan antara komuniti saintifik – yang buktinya dengan jelas membuat kes untuk mengutamakan zaman kanak-kanak awal – dan komuniti perniagaan. Perniagaan harus memainkan peranan penting dalam mengubah sikap, dalam organisasi mereka sendiri dan merentasi rangkaian pembekal, pelanggan dan komuniti mereka yang lebih luas.

Sains menunjukkan bahawa dari kehamilan hingga umur lima tahun, otak kita berkembang lebih cepat daripada pada usia lain. Cara kita berkembang, melalui pengalaman, perhubungan dan persekitaran kita pada usia yang sangat muda itu, meletakkan perancah apabila kita meningkat dewasa. Dan khususnya perkembangan sosial dan emosi kita pada masa itu – mempelajari cara kita meluahkan dan mengurus emosi kita dan bertindak balas terhadap keperluan orang lain – yang menyokong sifat-sifat yang menjadi kunci kejayaan di tempat kerja. Ketahanan, fleksibiliti, keupayaan untuk menguruskan tekanan dan kekal bermotivasi apabila menghadapi cabaran, semuanya dibentuk oleh asas yang kita bina pada zaman kanak-kanak awal.

Walau bagaimanapun, tidak cukup penekanan diberikan pada perkembangan sosial dan emosi atau membina persekitaran yang memupuk kemahiran ini, semasa zaman kanak-kanak dan seterusnya. Kesejahteraan ibu bapa ialah faktor tunggal terbesar dalam menentukan kesejahteraan kanak-kanak, dan kami tahu bahawa menjadi ibu bapa memberi tekanan tambahan kepada kesihatan mental. Hampir 75 peratus orang mendapati keibubapaan bawah lima tahun memberi tekanan.

Kami juga tahu bahawa ibu bapa membentuk sebahagian besar tenaga kerja UK — 76 peratus ibu dan 92 peratus bapa yang mempunyai anak sedang bekerja. Kita mesti menyedari cabaran bagi kebanyakan ibu bapa ini, dan penjaga lain, dalam mengimbangi kehidupan bekerja yang berjaya dengan kehidupan rumah yang memupuk semasa tahun-tahun pembentukan anak-anak mereka. Majikan mempunyai peranan penting dalam mewujudkannya.

Sudah tentu, terdapat ramai lagi dalam tenaga kerja yang memainkan peranan penting dalam kehidupan kanak-kanak — datuk nenek, rakan-rakan, sukarelawan komuniti. Bak kata pepatah, “perlu satu kampung”.

Saya percaya bahawa kita perlu melakukan dua perkara. Yang pertama adalah mengutamakan mewujudkan persekitaran kerja yang menyediakan sokongan yang diperlukan oleh orang ramai untuk memupuk dan mengekalkan kesejahteraan sosial dan emosi mereka sendiri. Yang kedua ialah tumpuan yang lebih tertumpu kepada perkembangan sosial dan emosi anak-anak bongsu kita.

Rangka kerja alam sekitar, sosial dan tadbir urus — atau ESG — kini sedia diiktiraf dan disokong oleh perniagaan. Kemajuan yang besar telah dicapai dalam beberapa tahun yang agak singkat pada bahagian persekitaran dan tadbir urus rangka kerja itu, tetapi aspek “sosial” tidak dibincangkan secara terang-terangan atau diukur dan dilaporkan dengan cara yang sama.

Jadi, dalam beberapa bulan akan datang, pasukan petugas akan melihat peluang untuk meletakkan tahun-tahun awal sebagai nadi dalam menyampaikan elemen “sosial”. Walaupun kerja hebat sedang dilakukan oleh perniagaan individu, dengan menjadi lebih diselaraskan merentasi perniagaan dan perdagangan, impak kami boleh mencapai jauh.

Apabila dunia menjadi semakin kompleks, kita perlu melabur dalam zaman kanak-kanak awal sekarang, sebagai bayaran pendahuluan untuk masa depan kolektif kita. Jika perniagaan dan perdagangan menerima isu penting ini — termasuk cara kanak-kanak awal yang lebih baik akan memberi kesan kepada organisasi mereka sendiri sekarang dan dalam jangka panjang — kita boleh dan akan mengubah kehidupan untuk generasi akan datang.

keluaran hk hari ini tercepat

minta pengeluaran sydney hari ini

totobet data sidney

pengeluaran hk

gambaran togel hari ini