site

Maksud sebenar lawatan Xi ke Putin

“Keadaan antarabangsa kini telah mencapai titik perubahan baharu. Terdapat dua angin di dunia hari ini, angin timur dan angin barat. . . Saya percaya, bahawa angin timur mengatasi angin barat.”

Komen-komen itu mungkin berbunyi seperti salinan awal kenyataan yang Xi Jinping ingin buat semasa lawatannya ke Moscow minggu ini. Malah, mereka datang daripada ucapan yang dibuat oleh seorang lagi pemimpin China, Mao Zedong — melawat Moscow pada tahun 1957.

Menggemakan Mao, Xi sering mendakwa bahawa: “Timur meningkat dan barat menurun.” Xi, seperti Mao dan Putin, juga percaya bahawa Rusia dan China berkongsi minat dalam mempercepatkan kemerosotan kuasa barat. Dua minggu lalu, pemimpin China itu menuduh AS menjalankan dasar “pembendungan, pengepungan dan penindasan” yang ditujukan kepada China.

Pemimpin Rusia dan China juga, sekali lagi, bertemu dengan latar belakang ketakutan perang nuklear. Di Moscow pada tahun 1957, Mao menggesa para hadirinnya untuk mempertimbangkan sisi positif konflik nuklear: “Jika yang terburuk menjadi yang paling teruk dan separuh daripada umat manusia mati, separuh lagi akan kekal manakala imperialisme akan dihancurkan dan seluruh dunia akan menjadi. sosialis.” Malah untuk penonton Sovietnya, ini adalah perkara yang kuat.

Presiden Xi, sebaliknya, akan menampilkan dirinya di Moscow sebagai seorang yang aman. Dia tiba di bawah sinaran pencapaian diplomatik yang sebenar — perhubungan yang ditengahkan oleh China antara Iran dan Arab Saudi. China juga baru-baru ini mengemukakan rancangan damai 12 perkara untuk menyelesaikan perang di Ukraine. Ada kemungkinan, semasa di Moscow, Xi akan mencadangkan gencatan senjata segera. Selepas sidang kemuncaknya dengan Vladimir Putin, pemimpin China itu mungkin akan memanggil Presiden Volodymyr Zelenskyy dari Ukraine.

Zelenskyy pasti akan menerima panggilan itu. Xi mempunyai pengaruh yang besar terhadap Putin; adakah dia memilih untuk menggunakannya.

Tetapi Zelenskyy dan pakatan barat yang menyokong Ukraine juga akan berasa ragu-ragu mengenai cadangan damai China. Realitinya ialah Xi sangat tidak mungkin sama ada bersedia atau mampu untuk menjadi perantara untuk menamatkan perang Ukraine.

Tidak seperti Arab Saudi dan Iran, China tidak menjadi orang tengah antara dua pihak yang bersedia untuk mencapai kata sepakat. Beijing juga bukan pemain neutral dalam konflik ini. Walaupun China telah berkecuali dalam undi PBB yang mengutuk pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, ia secara konsisten menggunakan istilah Rusia untuk menggambarkan konflik itu. Qin Gang, menteri luar China, baru-baru ini memuji hubungan antara Rusia dan China sebagai “penggerak” dalam hal ehwal dunia. Orang Cina juga boleh dikira untuk menolak dakwaan Mahkamah Jenayah Antarabangsa terhadap Putin.

“Rancangan damai” China semasa tidak mengatakan apa-apa tentang pengunduran Rusia dari tanah Ukraine yang diduduki. Jika Xi mencadangkan gencatan senjata dalam perang, Rusia boleh berpura-pura bersemangat – mengetahui bahawa Ukraine akan menolak idea itu sementara tanah mereka diduduki. Walaupun gencatan senjata telah diisytiharkan, Rusia sentiasa boleh melanggarnya – seperti yang berlaku pada masa lalu.

Bagi Xi, bagaimanapun, adalah berguna untuk menampilkan China sebagai pendamai yang pragmatik — berminat, terutama sekali, dalam perdagangan dan berkongsi kemakmuran. Amerika, sebaliknya, digambarkan oleh China sebagai pengganas ideologi, membahagikan dunia kepada kawan dan musuh – dan tertumpu pada memelihara hegemoninya sendiri. Naratif itu membantu China dalam pertempuran untuk pendapat di “selatan global” – dan ia membimbangkan rakyat Amerika.

Tetapi di sebalik perbincangan tentang keamanan, inti dari sidang kemuncak Xi-Putin akan menolak ke arah yang bertentangan – kerana ia akan melibatkan peningkatan sokongan China untuk Rusia, kerana ia melancarkan perang pencerobohan. Alexander Gabuev, salah seorang pemerhati China terkemuka Rusia, kini dalam buangan, komen: “Jangan tersilap: perjalanan itu adalah mengenai memperdalam hubungan dengan Rusia yang memberi manfaat kepada Beijing, bukan tentang sebarang pembrokeran keamanan sebenar.”

Persoalan besar ialah apakah hubungan yang dilihat Xi memberi manfaat kepada China. Bahagian ekonomi adalah mudah. Apabila barat melepaskan tenaga Rusia, China mampu membeli minyak dan gas pada kadar yang lebih rendah. Putin dan Xi berkemungkinan bersetuju untuk mempercepatkan kerja pada satu lagi saluran paip gas antara negara mereka. Membekalkan Rusia dengan barangan yang tidak boleh dibeli lagi di barat, khususnya semikonduktor, juga merupakan satu langkah yang menguntungkan bagi Beijing — walaupun beberapa firma China akan berhati-hati daripada melanggar sekatan barat. Pemimpin Rusia dan China juga berkemungkinan akan meneruskan usaha untuk mempromosikan alternatif kepada dolar sebagai mata wang global.

Persoalan yang sangat sensitif ialah permintaan Putin untuk senjata China – khususnya peluru meriam dan peluru berpandu untuk menampung kekurangan yang menjejaskan usaha perang Rusia. AS memberi amaran bulan lalu bahawa China sedang mempertimbangkan untuk membuat langkah ini. Apa sahaja yang dipersetujui Putin dan Xi berkemungkinan kekal sebagai rahsia yang dijaga rapi.

Juga tersembunyi daripada pandangan ialah sebarang ketegangan antara Rusia dan China. Beberapa pakar strategi Amerika berharap suatu hari nanti mereka mungkin dapat merekayasa perpecahan Moscow-Beijing yang kedua – seperti yang membawa kepada perhubungan AS-China pada 1970-an. Tetapi pada masa ini kelihatan lebih jauh daripada inisiatif keamanan China yang berjaya ke atas Ukraine.

Gambar Xi dan Putin bersama di Moscow akan menghantar mesej yang jelas. Rusia dan China kekal rakan kongsi rapat — dikaitkan dengan permusuhan bersama mereka terhadap Amerika dan sekutunya.

gideon.rachman@ft.com

totobet result

pengeluaran sidney siang tadi

info togel sdy

pengeluaran hk

totobet net singapura