site

MAKAN S ANDA[e]OUL EP12 (AKHIR): Perjalanan ke Korea Selatan 2023 ini | Protokol COVID

Mungkin pengalaman kemuncak bagi setiap peminat Budaya Korea adalah untuk akhirnya melawat Tanah Matahari Terbit – KOREA SELATAN. Setiap hari terjaga akan terasa seperti anda berada dalam K-drama kehidupan sebenar dan mungkin di senarai teratas adalah melihat Menara Namsan, makan makanan jalanan yang popular dan membeli-belah di Myeong-dong dan tempat membeli-belah terkenal yang lain.

Tetapi sebelum itu, mari kita lihat apa yang perlu disediakan sebelum melancong. Berikut ialah catatan saya sebelum ini tentang cara mendapatkan Visa ke Korea Selatan – klik pautan ini untuk mendapatkan butiran lanjut. Selepas itu, tatal ke bawah untuk mendapatkan garis panduan kemasukan yang perlu diperhatikan oleh semua pengembara.

PROSES PENYERTAAN (Prosedur Kemasukan Khas)

Semua individu yang memasuki Korea dikehendaki melalui proses imigresen khas untuk mencegah penularan COVID-19. Langkah keselamatan imigresen tertakluk kepada perubahan yang kerap, dan oleh itu pelancong dinasihatkan untuk menyemak kemas kini daripada Agensi Kawalan Penyakit Korea (KDCA). sumber: https://english.visitkorea.or.kr/enu/TRV/TV_ENG_1_COVID.jsp#tab2

LANGKAH 1: Isikan Soal Selidik Kesihatan dan Pengisytiharan Rekod Perjalanan (Laporan Kuarantin Khas) di dalam pesawat

LANGKAH 2: Apabila tiba di lapangan terbang, teruskan untuk memeriksa suhu dan menyerahkan dokumen di pusat pemeriksaan kuarantin

LANGKAH 3: Prosedur Kuarantin (jika perlu)

LANGKAH 4: Hantar Keputusan Ujian

Semua prosedur terperinci dan dikemas kini ada dalam laman web ini: https://english.visitkorea.or.kr/

GARIS PANDUAN JARAK SOSIAL

Daripada tapak web yang sama, berikut ialah beberapa garis panduan khusus semasa perjalanan anda untuk mencegah penularan COVID-19 dan untuk keselamatan pengembara. Garis panduan berikut mesti dipatuhi semasa melancong di Korea.

* Mulai 30 Januari, topeng tidak lagi diperlukan di dalam rumah. Walau bagaimanapun, topeng akan diperlukan pada pengangkutan awam, kemudahan perubatan, farmasi, dan kemudahan yang terdedah kepada penyakit berjangkit

 • Menggunakan pengangkutan awam
  • Pakai topeng pada setiap masa apabila menggunakan pengangkutan awam, termasuk bas, kereta api bawah tanah, kereta api, teksi, feri dan kapal terbang. (Sehingga diberitahu kelak)
 • Di restoran dan kafe
  • Topeng adalah disyorkan tetapi tidak wajib.
 • Di tempat tarikan pelancong
  • Topeng adalah disyorkan tetapi tidak wajib.
 • Menggunakan penginapan
  • Mulai 10 Disember 2020, pelancong jangka pendek mesti mengisytiharkan penginapan mereka di Korea. Tunjukkan pasport atau bukti perjalanan anda semasa daftar masuk dan pengurus akan membuat pengisytiharan.
 • Jika anda mempunyai simptom semasa perjalanan anda
  • Jika anda mengesyaki mengalami simptom COVID-19 seperti demam, batuk dan lain-lain, hubungi 1339 untuk pertanyaan atau ambil Ujian Antigen Pantas (RAT) dengan menggunakan kit ujian kendiri atau melawat klinik perubatan berdekatan.
  • Pelancong juga boleh menghubungi 1330 Korea Travel Hotline untuk pertanyaan.

MANA NAK PERGI DI KOREA?

SEKARANG KE BAHAGIAN MENARIK – Ke mana hendak pergi di Korea? Kami telah mengembara ke Korea Selatan pada Disember 2011. Ia adalah salah satu perjalanan pertama saya bersama anak saya dan ia hanyalah perjalanan hujung minggu yang popular dan kami berada dalam pakej pelancongan dengan Cebu Pacific. Memandangkan masa penerbangan tidak begitu ideal (penerbangan awal pagi) ia seperti dua hari sahaja dan oleh itu kami perlu benar-benar memasukkan jadual perjalanan kami. Tetapi ia benar-benar tidak dapat dilupakan kerana ia juga merupakan pengalaman musim sejuk pertama kami (dengan salji turun pada waktu pagi dalam perjalanan ke lapangan terbang).

ALBUM 1: S.KOREAN ADVENTURE 01: Sekilas tentang Seoul

ALBUM 2: S.KOREAN ADVENTURE 02: Trip ke Everland

ALBUM 3: S.KOREAN ADVENTURE 03: KEDAI PERTAMA COFFEE PRINCE

The kawasan terbaik untuk tinggal di Seoul untuk kali pertama ialah kawasan kejiranan Insadong, Myeongdong, Hongdae, Gangnam, Itaewon, Jamsil dan Bukchon Hanok Village. Daerah ini sangat popular dengan pelancong, dan mereka menawarkan pelbagai tarikan dan kemudahan pelancong. Myeongdong sesuai untuk membeli-belah, Insadong untuk budaya dan seni. Hongdae muda dan bergaya manakala Itaewon adalah daerah antarabangsa Seoul.

Anda mungkin boleh menyemak penginapan yang sangat mudah diakses dari stesen Metro dengan akses mudah ke dan dari lapangan terbang, dan dengan kedai serbaneka berdekatan. Dengan ini sebagai keutamaan anda, anda akan berada di tempat yang lebih selamat dari segi akses dan kemudahan.

Mereka bentuk a jadual perjalanan di Seoul untuk yang pertama kali bergantung pada banyak faktor seperti keutamaan dan keutamaan anda, tempoh perjalanan anda dan belanjawan. Tetapi idealnya berikut adalah beberapa tempat yang bagus untuk dikunjungi ketika di Seoul.

1. Lima Istana Besar

Terdapat lima Istana Diraja Joseon di Seoul – Gyeongbokgung, Changdeokgung, Changgyeonggung, Gyeonghuigung, dan Deoksugung.

Gyeongbokgung dan Changdeokgung adalah yang terbesar dan boleh dikatakan paling cantik antara lima. Gyeongbokgung ialah istana utama dan satu daripada hanya dua (yang lain ialah Deoksugung) di mana anda boleh menyaksikan pertukaran Pengawal Diraja. Tidak kurang hebatnya ialah Changdeokgung yang merupakan Tapak Warisan UNESCO dan rumah kepada Huwon atau “Taman Rahsia”.

Lawatan separuh hari kami pada masa itu hanya sempat melawat Istana Changdeokgung yang sangat dekat dengan pusat bandar. Saya masih ingat pemandu pelancong menunjukkan kepada kami pintu gerbang Namdaemun yang bersejarah semasa kami melalui. selalunya, lawatan ke mana-mana istana ini dibuat lebih menarik dan indah sambil memakai Hanbok yang disewa (pakaian tradisional orang Korea).

2. Kampung Bukchon Hanok

Sebagai sebuah metropolis ultramoden seperti Seoul, adalah bagus untuk mencari tempat seperti ini betul-betul di tengah-tengah bandar. Kampung Bukchon Hanok ialah labirin atmosfera lorong-lorong sempit dan rumah tradisional Korea yang dipanggil hanoks.

3. Menara N Seoul (Menara Namsan)

Apabila bercakap mengenai pemandangan yang hebat, tempat ini menjulang tinggi di atas persaingan. Berdiri 480 meter (1,575 kaki) di atas paras laut, dek pemerhatian Menara N Seoul ialah tempat terbaik untuk mendapatkan pemandangan bandar dari pandangan mata burung.

Menara N Seoul terletak di Gunung Namsan dan boleh diakses melalui jalan raya atau kereta kabel, walaupun kebanyakan pelancong akan memilih yang kedua. Anda boleh membeli tiket ke balai cerap di pintu masuk.

4. Myeongdong

Myeong-dong adalah salah satu daerah beli-belah utama di Seoul. Dua jalan utama bertemu di tengah-tengah blok dengan satu bermula dari Stesen Kereta Api Bawah Tanah Myeong-dong (Laluan Kereta Api Bawah Tanah Seoul No. 4) dan satu lagi dari Gedung Serbaneka Lotte di Euljiro. Banyak kedai berjenama dan gedung serbaneka berjajar di jalan dan lorong. Produk biasa untuk dijual termasuk pakaian, kasut dan aksesori.

5. Taman Tema Everland

Everland ialah taman tema terbesar di Korea Selatan. Terletak di Everland Resort di Yongin, sebuah bandar di Gyeonggi-do, ia menerima 5.85 juta pengunjung setiap tahun dan menduduki tempat ke-19 di dunia untuk kehadiran taman hiburan pada 2018.

6. Taman Tema Lotte World Seoul

Lotte World ialah kompleks rekreasi utama di Seoul, Korea Selatan. Ia terdiri daripada taman tema tertutup yang besar, taman hiburan luar yang dipanggil “Pulau Ajaib”, pulau buatan di dalam tasik yang dihubungkan oleh monorel, pusat beli-belah, hotel mewah, muzium rakyat Korea, kemudahan sukan dan teater filem.

7. Pasar Gwangjang

Pasar Gwangjang memang terkenal Pasar makanan jalanan Korea terletak agak dekat dengan Dongdaemun Design Plaza. Pasar ini menawarkan pelbagai makanan jalanan tradisional Korea daripada penkek Mungbean, mandu (ladu Korea) dan banyak lagi. Jika anda ingin mendapatkan makanan tradisional Korea di Korea Selatan, ini adalah tempat untuk melakukannya.

8. Perpustakaan COEX Mall

COEX Mall di daerah Gangnam telah menjadi terkenal Insta sejak beberapa tahun kebelakangan ini, semuanya kerana perpustakaan yang indah ini terletak di tengah-tengah pusat membeli-belah ini.

Perpustakaan Starfield ialah perpustakaan awam terbuka yang menampilkan ratusan buku dan majalah. Rak buku seni bina yang menakjubkan telah menjadikannya salah satu tempat mengambil gambar paling popular di Seoul.

9. Pulau Nami

Terletak berhampiran Seoul, Pulau Namiatau Namiseom ialah sebuah pulau yang indah yang merupakan antara tarikan paling popular di Korea untuk alasan yang baik.

Menampilkan lorong pokok yang indah, hutan, laluan tepi sungai dan banyak lagi, Pulau Nami menawarkan pemandangan yang sempurna sepanjang tahun. Sungguh mengejutkan bagaimana pulau kecil ini mempunyai semuanya!

10. Samgeupsal Terbaik, Kedai Kopi dan Jalan Kpop

Jangan tinggalkan Korea tanpa mendapat pengalaman asli budaya makanan popular mereka. Pergi bersiar-siar untuk beberapa samgyeupsal popular, kafe popular instagram, dan pergi ke jalan K-star untuk menyelami budaya Korean Wave/K-pop, atau nikmati ketibaan artis di SBS Inkigayo atau KBS Music Bank yang merupakan rancangan muzik popular di Korea .

Sejak kebelakangan ini, terdapat populariti yang meluas untuk lawatan – bukan lawatan biasa tetapi melawat LOKASI PENGfileman Kdrama kegemaran anda. Pengunjung juga boleh menerokai restoran dan kedai kopi sebenar yang digunakan semasa penggambaran. Selain itu, terdapat juga STUDIO TOURS untuk melawat pegawai agnecy idola Kpop kegemaran anda. Sesungguhnya menjelajah Seoul telah menjadi lebih intim dan peribadi kepada setiap pengembara.

Memandangkan ini adalah EPISOD TERAKHIR bagi MAKAN S ANDA[e]OUL yang merupakan siri istimewa kami dengan kerjasama Kedutaan Korea di Qatar, kami ingin mengucapkan terima kasih kepada semua orang kerana mengikuti dan kerana minat anda dalam siaran kami mengenai Budaya Korea. Ia adalah penghormatan kami untuk bekerja dengan Kedutaan Korea di Qatar dan ini pastinya bukan penamat ciri kami untuk apa-apa bahasa Korea.

Kerja singkat ini telah mengajar kami lebih khususnya tentang bendera, tentang hanbok, tentang bahasa, dan membuatkan kami lebih menghargai perbezaan unik setiap budaya. Di luar Kpop dan Kdrama, kami tahu bahawa KOREA mempunyai lebih banyak tawaran. Dan kami teruja untuk melawat negara itu tidak lama lagi.

Slogan rasmi Seoul ‘I·SEOUL·U’ akan ditukar pada 2023. Bandar Seoul juga baru-baru ini memperkenalkan jenama pelancongan baharunya, “Jiwaku Seoul“. Klik pautan untuk menonton video promosi pelancongan mereka yang menampilkan BTS – YOUTUBE LINK DI SINI – MY SOUL SEOUL BTS

Sumber:

HK Pools

HK Pools

Togel HKG Hari Ini

Data Togel SGP

Data SDY Hari Ini

Togel SDY