site

L’Oréal/Aesop: tawaran menandakan kecantikan premium sebagai benar-benar hebat

Ksatria zaman dahulu mempertaruhkan nyawa dan anggota badan demi janji pemuda abadi. Pembeli yang bergelut hari ini sanggup membayar untuk sabun dan unguen yang menjanjikan mereka kulit yang kelihatan muda. Kecantikan premium ialah salah satu segmen yang paling pesat berkembang dalam pasaran barangan pengguna. Pengambilalihan L’Oréal bernilai $2.5bn bagi jenama kecantikan mewah Aesop adalah tepat mengikut trend.

Untuk semua kemewahan dan glamor sektor ini, L’Oréal tidak membayar lebih untuk jenama Australia. Transaksi itu menilai Aesop pada 4.5 kali jualan tahun lepas, dan 23.4 kali ebitda. Itu adalah satu sen yang cukup, pastinya. Tetapi, untuk menghuraikan garis tali L’Oréal, Aesop sepatutnya berbaloi.

Jenama itu telah meningkatkan jualan hampir 20 peratus setahun sejak 2016, menurut Bernstein Research. Itu adalah kadar yang mengagumkan. Dan tampalan paling rosi Aesop mungkin berada di hadapan. Tumpuannya pada bahan-bahan yang bersih dan mampan digemari oleh golongan milenium, kedai pertamanya di China telah melakukan perdagangan yang pesat, dan kini mempunyai kekuatan L’Oréal di belakangnya. Pemilik baharu Aesop berpendapat ia boleh menggandakan jualan, daripada €502juta semasa kepada satu bilion atau lebih.

Sementara itu, ternyata sabun yang mahal – biasanya berharga kira-kira £30 untuk botol 500ml – tidak begitu mahal untuk dibuat. Margin kasar Aesop adalah 87.1 peratus, lebih tinggi daripada L’Oréal sendiri.

Mengenai nombor ini, urus niaga tidak kelihatan terkeluar dengan penilaian dalam sektor tersebut. L’Oréal membeli Aesop yang berkembang pesat dan menguntungkan pada harga diskaun kepada jualannya sendiri yang ketinggalan sebanyak 5.55 kali ganda, dan secara amnya sejajar dengan Chocolatier Lindt. Lindt, bagaimanapun, hanya meningkatkan hasil dalam digit tunggal yang tinggi dan mempunyai margin kasar yang jauh lebih rendah.

Pemerolehan Aesop, yang disebut-sebut sebagai yang terbesar L’Oréal setakat ini, menambah hanya lebih 1 peratus kepada jualan raksasa kecantikan itu. Ia hampir tidak akan menjadi transformasi. Tetapi ia sepatutnya mengukuhkan lagi rekod L’Oréal sebagai pemerhati jenama berpotensi tinggi — bahan utama penilaiannya sendiri yang mewah.

Lex mengesyorkan surat berita Usaha Wajar FT, satu taklimat tersusun mengenai dunia penggabungan dan pemerolehan. klik di sini untuk mendaftar.

resol sgp

hasil pengeluaran sidney

keluaran togeĺ sdy hari ini 2023

totobet data hongkong

keluaran hk hari ini tercepat