site

Latin Leap VC Tiba di LatAm Untuk Melabur Kami $25 Juta dalam Startups

Jangan risau, kami bercakap:
Español (bahasa Sepanyol)juga!

Dalam konteks ketidakpastian dalam ekosistem permulaan disebabkan oleh masalah makroekonomi yang berkuat kuasa pada 2022 dan kejatuhan Silicon Valley Bank (SVB) baru-baru ini, Latin Leap tiba di Amerika Latin dengan dana AS$25 juta yang disasarkan kepada syarikat peringkat awal.

Latin Leap dilahirkan pada 2019 di Singapura dan mula beroperasi di Asia. Ia kini mengembangkan operasinya ke Amerika Latin dengan membuka ibu pejabat di Colombia, dari mana ia akan mencari kira-kira 15 syarikat permulaan untuk melabur dalam tempoh tiga tahun akan datang, kata VC dalam satu kenyataan.

Ia terutamanya akan memfokuskan pelaburannya dalam sektor fintech, healthtech, edtech, proptech, dan teknologi mobiliti pemula dari Mexico, Colombia, Peru dan Chile—serta syarikat yang sudah mempunyai pelaksanaan kecerdasan buatan dalam operasi mereka.

Momen yang hebat untuk permulaan peringkat awal

Dengan ketibaan Latin Leap, yang mempunyai kehadiran ketara di Asia dan pengasasnya ialah Stefan Krautwald, salah satu ramalan yang rakan kongsi daripada dana pelaburan Amerika Latin berbeza memberitahu Contxto pada penghujung tahun lepas menjadi kenyataan: modal akan berkurangan untuk permulaan peringkat akhir dan lebih banyak aktiviti dalam peringkat awal.

Pada masa itu, mereka menyebut bahawa selepas 2021 dengan jumlah rekod pelaburan (AS$15,000) di rantau ini, sudah tiba masanya untuk menstabilkan modal dan lebih berdisiplin dalam pelaburan.

Kini, selepas 2022 di mana pelaburan jatuh 47% berbanding tahun sebelumnya, Krautwald memberitahu media bahawa syarikat pemula yang dilahirkan pada masa ini, di mana konteksnya sukar, akan menjadi pemenang yang akan memberi kesan kepada ekonomi dalam tempoh enam hingga lapan tahun —dan itu ia adalah masa yang terbaik untuk mereka. Dia memberi contoh ini dengan krisis kewangan 2008, di mana syarikat teknologi besar seperti Instagram, Uber dan Airbnb dilahirkan.

“Di dunia, terdapat lebih berhati-hati dengan pusingan pelaburan siri B, C dan D dan seterusnya, terdapat sedikit penguncupan di sana, tetapi kita melihat bahawa pelaburan benih atau pra-benih akan kekal kukuh kerana di situlah modal bersabar dan syarikat mempunyai masa yang cukup untuk berkembang menjadi sesuatu yang relevan,” kata Krautwald dalam siaran akhbar.

Sebelum ketibaan rasminya di Amerika Latin, dana VC baharu itu telah pun melabur AS$5 juta tahun lepas dalam syarikat yang berpangkalan di negara yang berbeza di rantau ini, seperti Habi, Meru, Valoreo, Farmalisto, Cornershop, Elenas, Luable, Talently, Cubo , KB, Grizon, Vozy, Treggo dan Vecindario.

Akhir sekali, jawatankuasa pelaburan dana VC baharu terdiri daripada Krautwald, pengasas Latin Leap dan yang telah memegang peranan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Cdiscount dan Dafiti, serta pengasas aplikasi Farmalisto dan Flux; Rodrigo Zorrilla, presiden Afore Citibanamex; Madeleine Clavijo, pengasas bersama Kushki; David Geisen, Ketua Pegawai Eksekutif Mercado Libre dan pengasas Persatuan Jualan Dalam Talian Mexico (AMWO); dan Pablo Padilla, pengasas Columbus Asesores Patrimoniales.

Anda mungkin juga berminat dengan: Jika Anda Akan Mencipta Permulaan pada Umur Dua Puan Anda, Baca Ini

Totobet Hongkong

Nomor HK

Bandar Togel Online

Pengeluaran SGP Hari Ini

Data Sydney

Pengeluaran Sydney