site

Krisis bank kelihatan singkat tetapi pelajaran mesti lebih berkekalan

Adakah anda mahu berita baik atau berita buruk? Nasib baik, ia adalah sama: satu bulan kemudian, nampaknya krisis perbankan yang singkat dan tajam di kedua-dua belah Atlantik telah gagal tanpa menyebabkan bencana langsung. (Namun).

Tiada pelabur yang waras mahu melihat berulangnya krisis 2008, dan IMF telah mengingatkan kita bahawa walaupun secebis tipis kemungkinan itu adalah sesuatu yang membuatkan pegawainya terjaga pada waktu malam.

Laporan Kestabilan Kewangan Global tetapnya menyatakan bahawa risiko kewangan telah “meningkat dengan cepat” sejak kemas kini sebelumnya pada bulan Oktober. Tobias Adrian, pengarah jabatan monetari dan pasaran modal dana, memberitahu Financial Times bahawa risiko tersebut kini “akut” dan memberi amaran: “Sistem kewangan sedang diuji oleh tekanan yang dicetuskan oleh pengetatan dasar monetari . . . Risiko pada masa hadapan ialah keadaan itu boleh mewujudkan lebih banyak tekanan kepada sistem kewangan.”

Perkara yang menyedihkan. Walaupun tanpa sebarang letupan lagi untuk ditambahkan pada senarai, selepas Silvergate Bank, Silicon Valley Bank dan Signature Bank di AS, serta Credit Suisse di Eropah, pengurus aset gementar tentang apa yang dimaksudkan dengan pertumbuhan ekonomi. Ia tidak memerlukan kepandaian untuk mengetahui bahawa bank berkemungkinan akan mengetatkan lagi pinjaman isi rumah dan komersial, yang berpotensi dengan akibat yang membimbangkan.

Layanan buruk sesetengah pemegang bon Credit Suisse juga menunjukkan kos pinjaman yang lebih tinggi untuk bank, yang berkemungkinan – sekurang-kurangnya pada margin – untuk mengekang pemulihan ekonomi di benua itu. Hartanah komersial yang bergantung kepada bank berada di tempat yang sukar di kedua-dua wilayah.

Namun, pasaran telah pulih dengan baik daripada kejutan awal Mac. Pengawal selia mengambil alih kawalan SVB pada 10 Mac. Sejak itu, S&P 500 telah meningkat kira-kira 7 peratus — mendahului saham global dan lebih daripada menebus penjualan sebelum kematian SVB. Tenang sebelum ribut? Mungkin. Kita semua ingat bahawa krisis 2008 tidak berlaku dalam satu hari — ia adalah tragedi dalam beberapa tindakan. Tetapi nampaknya munasabah untuk membuat kesimpulan bahawa rentetan kegagalan bank telah berlalu tanpa berubah kepada sesuatu yang lebih hodoh.

David Zervos, ketua strategi pasaran di Jefferies, berkata dalam nota kepada pelanggan bahawa dia sentiasa “sanguin” tentang risiko yang berpunca daripada tempoh itu pada awal Mac, walaupun dengan beberapa “saat-saat yang menggigit kuku” apabila turun naik pasaran bon meletup. Kini, dia berasa benar. “Setakat ini, nampaknya tiada apa-apa sistemik dalam permainan,” katanya. “Oleh itu, saya akan tetap dengan penilaian awal saya: Jalan mungkin bergelombang, tetapi ini tidak [an] Detik Armageddon.”

Jadi bagaimana ini boleh menjadi berita buruk, sekurang-kurangnya untuk pelabur ekuiti? Di sini untuk merosakkan parti ialah Bhanu Baweja, pakar strategi di UBS. Beliau menegaskan bahawa satu sebab besar mengapa saham telah melantun semula dengan begitu sihat daripada kejutan kegagalan bank berbilang adalah kerana pada masa itu, pasaran bon bertindak balas dengan seram itu.

Sebahagiannya kerana desakan pelabur untuk mencari keselamatan, dan sebahagiannya kerana sesetengah pelabur mengatakan bahawa kadar faedah akan terhenti dan mungkin juga jatuh dengan cepat untuk melembutkan tamparan kegagalan bank, bon kerajaan AS melonjak harga, menjejalkan hasil.

“Tekanan perbankan terbukti mencukupi untuk meredakan kebimbangan nombor satu pasaran: kadar kenaikan,” tulis Baweja dan rakan sekerja dalam nota minggu ini. Hasil hutang kerajaan AS dua tahun – gambaran paling ketat jangkaan kadar faedah – telah menurun lebih daripada mata peratusan penuh sejak awal Mac dan metrik pasaran lain menunjukkan bahawa pelabur menjangkakan sebanyak satu lagi mata peratusan penuh sepanjang tahun akan datang.

Ini semakin terasa seperti reaksi berlebihan yang besar, dan satu yang dipercayai oleh ramai pelabur telah dibesar-besarkan oleh spekulasi tahap tinggi yang luar biasa daripada dana lindung nilai dan akaun cepat tembak lain yang telah bertaruh terhadap hutang bertarikh lebih pendek.

Seperti yang dinyatakan oleh Baweja, ia “kedengaran munasabah” bahawa Rizab Persekutuan AS mungkin mengurangkan kadar faedah, sehingga anda menganggap bahawa pengangguran jauh lebih rendah dan inflasi jauh lebih tinggi daripada pada titik lain apabila penetapan kadar telah berubah.

Hasilnya adalah bahawa sebarang rangsangan kepada ekuiti yang datang sebagai tindak balas mekanikal kepada hasil bon yang lebih rendah dalam hubungan jungkat-jungkit yang telah diuji dan diuji oleh dua kelas aset, berada di atas tanah yang goyah. “Ekuiti kehabisan bantuan pendapatan tetap di sini, dan kami percaya sudah tiba masanya sekali lagi untuk mempertimbangkan membeli perlindungan kelemahan,” katanya.

Ini semua menggariskan sesuatu yang pengurus dana tahu, tetapi sering bergelut untuk mengambil alih: permainan telah berubah.

“Inflasi mungkin jatuh, tetapi era inflasi sangat rendah berada di belakang kita,” kata Karen Ward, ketua strategi global untuk Eropah di JPMorgan Asset Management. Itu mengikat tangan bank pusat dan menjadikannya pada dasarnya mustahil bagi mereka untuk mengurangkan kadar untuk keluar dari masalah, walaupun mereka mahu. (Sebagai contoh, respons yang sangat disasarkan kepada krisis pasaran bon UK tahun lepas, mencadangkan mereka tidak melakukannya).

“Saya tidak fikir kita akan kembali ke dunia inflasi rendah yang kita ada pada masa lalu,” kata Ward. “Sangat penting bagi kami sebagai pelabur untuk mengiktirafnya.” Jika saham terbongkar dari sini, keseluruhan episod ini akan memasuki buku teks sebagai satu lagi contoh proses yang kadangkala menyakitkan untuk menerima realiti baharu ini.

keluaran toto singapore hari ini

angka pengeluaran sydney

keluaran sidney hari ini

hasil togeĺ hongkong

totobet net sgp hari ini