site

Kita harus belajar daripada percubaan saingan untuk menulis sejarah pandemik

Penulis adalah seorang pengulas sains

Ia adalah, pada awal Januari 2020, genom yang paling dicari di dunia. Pakar virologi terdesak untuk mengetahui urutan genetik yang tepat bagi virus misteri yang merebak keluar dari Wuhan, supaya mereka boleh menghasilkan ujian dan vaksin.

Maklumat genetik kritikal itu nampaknya telah muncul pada 1.05 pagi GMT pada hari Sabtu 11 Januari 2020, dalam catatan di tapak web akses terbuka yang dipanggil virological.org, daripada konsortium yang diketuai oleh Profesor Zhang Yong-Zhen dari Universiti Fudan di Shanghai. Jeremy Farrar, pengarah Wellcome Trust dan kini ketua saintis di Pertubuhan Kesihatan Sedunia, memuji “momen yang berpotensi sangat penting dalam kesihatan global” di Twitter.

Pencapaian itu dipertikaikan, menurut artikel dalam jurnal Science. Penganjur Gisaid (Inisiatif Global untuk Berkongsi Data Selesema Burung) mendakwa ia mula-mula menerbitkan urutan lebih daripada 24 jam sebelum virological.org melakukannya. Pernyataan Gisaid ini, yang diraikan kerana kerjanya mengkatalogkan varian Covid, telah membingungkan beberapa saintis, yang mengingati masa awal itu secara berbeza. Jason McLellan, seorang penyelidik vaksin universiti Texas, memberitahu Martin Enserink, pengarang artikel itu: “Saya tidak tahu sesiapa yang mendapat urutan pertama daripada Gisaid.”

Pendedahan bersejarah oleh Gisaid, seperti yang dinyatakan dalam artikel itu, juga nampaknya telah terlepas oleh kebanyakan media dunia. Menjelaskan bagaimana genom wabak mula-mula menjadi perhatian dunia adalah penting bukan hanya untuk kepentingan penyimpanan rekod: jika sains terlupa bagaimana perkongsian data yang penuh dan kucar-kacir dari segi politik, ia mungkin tidak mengambil pengajaran daripada proses itu.

Saya mesti mengisytiharkan kepentingan: akaun pendedahan Zhang muncul dalam Spike: Virus Vs Rakyat, buku yang saya tulis bersama Farrar. Profesor Edward Holmes, ahli biologi evolusi di Universiti Sydney, bekerja dengan Zhang untuk mengembala maklumat genetik pada awal pagi 11 Januari waktu UK (10 Januari di AS) melalui virological.org.

WHO kemudian tweet pada 11 Januari bahawa ia telah menerima urutan genetik dari China dan ia menjangkakan ia “akan disediakan secara umum secepat mungkin”. Garis masa WHO yang diarkibkan merekodkan bahawa China berkongsi maklumat secara terbuka pada 12 Januari 2020, walaupun Gisaid mempertikaikan garis masa WHO.

Pendedahan Zhang tidak disebut pada garis masa WHO tetapi dipetik dalam beberapa buku, termasuk Penyakit Xyang berdasarkan pengalaman Richard Hatchett, ketua Gabungan Inovasi Kesiapsiagaan Epidemik. Vaxxers, memoir Profesor Sarah Gilbert dan Catherine Green untuk membangunkan vaksin Oxford AstraZeneca, menerangkan urutan itu disiarkan dalam talian lewat pada malam Jumaat, dengan lebih banyak genom muncul pada hujung minggu itu. Rakan usaha sama AS dari kumpulan Oxford mengesahkan melalui e-mel bahawa pasukannya mengakses jujukan virological.org pada 10 Januari dan jujukan dari Gisaid pada 12 Januari.

Carian pangkalan data berita Factiva antara 10 dan 12 Januari 2020 mendedahkan sebutan pertama “Gisaid” pada 12 Januari. Tiada apa-apa muncul untuk “virological.org”.

Pada 12 Januari, bagaimanapun, South China Morning Post melaporkan bahawa “Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan China mengumumkan pada hari Sabtu [11 January] bahawa ia akan berkongsi maklumat mengenai jujukan genom coronavirus dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia”. Artikel itu meneruskan: “Sehari sebelum Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan membuat pengumumannya, sebuah konsortium pakar yang diketuai oleh Zhang Yong-Zhen . . . menyiarkan jujukan genom pada tapak web akses terbuka.”

Holmes berkata dia keliru dengan idea bahawa genom coronavirus, subjek yang “kepentingan global yang begitu besar”, boleh dimuat naik lebih awal tanpa liputan media. “Ia tidak masuk akal, ” katanya.

Gisaid memberitahu saya bahawa tiga genom coronavirus telah diserahkan ke pangkalan datanya oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit China pada 9 Januari 2020, dan dua daripadanya telah diumumkan kepada umum sejurus selepas tengah malam pada 10 Januari 2020, pada 00:41 UTC dan 00: 44 UTC. Ia memetik empat kertas jurnal yang menyokong dakwaannya terhadap pendedahan awam pertama, serta kenyataan oleh agensi berita China Xinhua dan filem CNN, Perlumbaan untuk Vaksin.

Gisaid berkata jawatan Zhang adalah “berkualiti rendah, jadi nilai terhad untuk tindakan segera ke arah pembangunan vaksin atau diagnostik” dan kekurangan data penting. Sekretariatnya menambah: “Konsensus berkualiti tinggi bagi pelbagai urutan [on Gisaid] adalah penting untuk keyakinan dalam pembangunan vaksin dan diagnostik.”

Adakah masa penting? Ya, bagi sesetengah orang — dan wabak itu mendedahkan perkongsian data sebagai medan ranjau politik. Walau bagaimanapun, bagi kebanyakan orang, mungkin tidak sebanyak mendapatkan vaksin dan diagnostik yang sangat penting tersebut.

resul sg

pemetuan sidney

sydney hari ini togel

angka keluaran hongkong malam ini

t0t0bet hk