site

Kibii untuk mengetuai atlet elit di kejohanan Rentas desa UoE – SUKAN HARIAN


Gideon Kipchumba Kibii akan menjadi antara atlet terkemuka yang akan memburu gelaran kejohanan merentas desa Universiti Eldoret yang ditetapkan untuk esok, Sabtu 18ke Berarak di astaka Universiti.

Kibii berkata bahawa dia akan mencari kemenangan sulungnya tahun ini untuk memulakan musim ini.

“Saya akan cuba sedaya upaya untuk memperoleh keputusan yang baik,” katanya.

Pengarah Sukan UOE Kibet Rono berkata bahawa perlumbaan itu akan menjadi perayaan sepuluh tahun sejak mereka diserahkan piagam pada 2013 oleh mendiang presiden Mwai Kibaki.

Rono menjelaskan bahawa institusi itu telah dikaitkan dengan olahraga dan itulah sebabnya mereka mengadakan perlumbaan merentas desa untuk meraikan kejayaan itu.

“Ini adalah perlumbaan baharu di universiti untuk meraikan sepuluh tahun sejak kita diberikan piagam perkhidmatan. Ia juga akan menandakan hari terakhir naib Canselor universiti Profesor Theresia Akenga,” kata Rono.

Atlet akan bertanding dalam empat kategori di universiti yang telah menjadi tuan rumah rentas desa UOE pada bulan November, telah ditangguhkan kerana lonjakan wabak koronavirus pada 2020.

Perlumbaan itu akan terdiri daripada atlet elit yang bertanding dalam 8km lelaki dan wanita, 6km remaja lelaki dan 4km remaja wanita, pelajar UOE dan tetamu untuk bertanding dalam 2km manakala kanak-kanak antara 8-12 tahun akan berlari sejauh 2km.

“Kami berhasrat untuk mempunyai perlumbaan yang sangat baik sekarang kerana kami mempunyai sedikit perlumbaan di negara ini pada masa ini dan itu akan menarik atlet terkemuka dari semua lapisan masyarakat. Para atlet akan menikmati larian yang baik dalam persekitaran yang indah sebagai sebahagian daripada ketahanan untuk acara utama tahun ini,” kata Rono.

Jumlah Tontonan: 211 ,

Nomor HK

Togel Sydney Hari Ini

Result Singapura

Result Sidney Hari Ini

Result Sidney