site

Ketibaan/Spac: syarikat terdesak memerlukan kejuruteraan kewangan yang terdesak

Syarikat pemerolehan tujuan khas telah direka untuk membawa kumpulan awam. Kini mereka diperlukan untuk memastikan perniagaan terus hidup.

Ketibaan yang disenaraikan melalui syarikat cek kosong AS pada 2021 pada penilaian perusahaan sebanyak $5.4bn. Ini memberi pemula kenderaan elektrik UK dengan hampir $700 juta tunai. Jambatan kewangan itu bertujuan untuk membawa syarikat itu ke 2024 apabila ia merancang untuk mencapai hasil $14bn dan keuntungan kasar $3bn.

Ketibaan, seperti panggilan peserta EV yang menaiki gelombang Spac, tidak sampai ke sasarannya. Ia telah membakar hampir semua wang tunainya.

Terdesak bertemu peluang minggu lepas. Arrival mengumumkan ia akan bergabung dengan Kensington Capital Acquisition Corp V, sebuah lagi syarikat cek kosong. Ketibaan mungkin bertahan untuk mengkomersialkan van penghantarannya. Tetapi malapetaka telah melanda para pemegang sahamnya.

Syarikat swasta mencari rakan kongsi Spac untuk dua tujuan. Pertama, untuk mencapai penyenaraian awam yang lancar. Kedua, untuk mengakses periuk wang tunai yang Spac telah kumpulkan dalam tawaran awam permulaannya.

Kensington akan membawa wang tunai hampir $300 juta ke kunci kira-kira Arrival. Tetapi ia tidak murah.

Harga ketibaan telah jatuh kepada kurang daripada 15 sen sesaham. Ia akan menggunakan mata wang yang rosak itu untuk bergabung dengan Kensington, yang sahamnya akan bernilai $17 setiap satu. Angka $17 adalah luar biasa: Kensington bukan perniagaan yang beroperasi hanya cangkang tunai yang sahamnya dijual pada harga $10 setiap satu. Oleh itu, Arrival tidak memperoleh saham tersebut mengikut pariti, tetapi pada premium 70 peratus.

Saham Kensington hanya didagangkan pada kira-kira $10.50, menandakan keraguan pelabur tentang prospek Arrival. Tetapi saham tidak runtuh kepada kurang daripada $10 sama ada. Pelabur Kensington bersedia untuk memiliki 70 peratus daripada Ketibaan, yang nilai perusahaan yang dipersoalkan ialah $524 juta

Spacs bertujuan untuk membantu syarikat pertumbuhan tinggi mendapatkan modal untuk berkembang di bursa awam. Perjanjian ini menunjukkan bahawa ia juga boleh digunakan untuk memancing dasar — ​​dan wang tunai itu adalah aset yang mempunyai pengaruh yang lebih besar daripada rancangan perniagaan yang diolah semula dengan menyakitkan.

Lex mengesyorkan surat berita Usaha Wajar FT, satu taklimat tersusun mengenai dunia penggabungan dan pemerolehan. klik di sini untuk mendaftar.

resulsgp

totobet sdy hari ini

sdy togel

angka keluar hongkong

totober sgp