site

Kementerian Pertahanan Korea Selatan untuk menormalkan perjanjian perisikan dengan Jepun

SEOUL (ANTARA) – Kementerian Pertahanan Korea Selatan pada Jumaat memulakan proses menormalkan perjanjian perkongsian maklumat perisikan tentera dengan Jepun, berikutan perjanjian sidang kemuncak antara pemimpin kedua-dua negara pada awal hari itu.

Kementerian Pertahanan berkata mereka telah menghantar surat kepada Kementerian Luar Negeri meminta langkah untuk menormalkan Perjanjian Keselamatan Maklumat Ketenteraan (GSOMIA).

Kementerian Luar Negeri dijangka tidak lama lagi menghantar surat rasmi kepada Kementerian Luar Jepun sebagai maklum balas, kata pegawai itu.

Pada hari Khamis, Presiden Yoon Suk Yeol berkata beliau bersetuju untuk “menormalkan sepenuhnya” pakatan tentera semasa pertemuannya dengan Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida di Tokyo, sebagai sebahagian daripada usaha untuk bertindak balas dengan lebih baik kepada ancaman nuklear dan peluru berpandu Korea Utara.

Ditandatangani pada 2016, GSOMIA dilihat sebagai simbol kerjasama keselamatan yang jarang berlaku antara Seoul dan Tokyo.

Pada 2019, bekas pentadbiran Presiden Moon Jae-in memutuskan untuk menamatkannya sebagai protes terhadap sekatan eksport Tokyo terhadap Seoul di tengah-tengah pertikaian mengenai mobilisasi Jepun terhadap rakyat Korea untuk melakukan kerja paksa semasa Perang Dunia II.

Keputusan itu kemudiannya digantung tetapi dibiarkan terdedah kepada asas justifikasi undang-undang perjanjian itu.

Sumber: Yonhap.com

Baca juga: Korea Selatan-Jepun bersedia membuka lembaran baharu di tengah-tengah ancaman Korea Utara
Baca juga: Pemimpin Jepun-Korea Selatan meningkatkan hubungan, berjanji untuk melawat satu sama lain
Baca juga: Korea Selatan: Kerjasama dengan Jepun penting untuk berurusan dengan Korea Utara
.

Penterjemah: Katriana
Editor: Atman Ahdiat
COPYRIGHT © ANTARA 2023

Togel SDY Hari Ini

Keluaran SGP hari Ini

Pengeluaran SDY Hari Ini

Data Result SDY