site

‘Kecemasan dan kecewa’ Lula membelok ke kiri di Brazil

Luiz Inácio Lula da Silva sedang tergesa-gesa. Sejak beliau memegang jawatan untuk penggal ketiga yang bersejarah lebih 100 hari lalu, pemimpin Brazil itu telah terdesak untuk mencatatkan tandanya pada jawatan presiden dan membatalkan peralihan ke kanan yang diambil oleh negara terbesar Amerika Latin itu di bawah pendahulunya Jair Bolsonaro.

Dalam tempoh empat tahunnya, Brazil akan mencapai kemajuan selama 40 tahun, kata Lula, yang telah berjanji untuk menghapuskan kelaparan, memulakan ekonomi dan memberi alasan kepada rakyat Brazil untuk optimis selepas bertahun-tahun mengalami genangan.

Tetapi terdapat beberapa tanda awal perubahan sedemikian. Di sebalik desakan untuk menegaskan semula peranan Brazil di pentas antarabangsa — dengan lawatan presiden ke AS, China dan negara jiran Amerika Selatan — bulan-bulan pembukaan kerajaan baharu telah ditandai dengan kemajuan dalam negeri yang tergagap dan pertelingkahan yang semakin sengit antara parti Pekerja sayap kiri Lula dan penggubal dasar ekonomi utama negara.

Selepas rusuhan 8 Januari oleh penyokong Bolsonaro di Brasília semua tetapi membayangi bulan pertamanya memegang jawatan, Lula yang berusia 77 tahun kelihatan semakin tidak sabar – malah mudah marah – dengan pengkritiknya. Dan dia sebahagian besarnya telah membuang gabungan “khemah besar” yang mendorongnya memenangi pilihan raya pada bulan Oktober.

“Dia adalah campuran Lulas yang kita kenali sejak dahulu, tetapi dia juga Lula yang berbeza. Dia lebih tidak sabar, lebih berpusat, mendengar lebih sedikit orang dan dia mahukan hasil yang cepat,” kata Thomas Traumann, seorang penganalisis politik yang berkhidmat dalam pentadbiran parti Pekerja sebelum ini.

Dalam dua penggal pertamanya antara 2003 dan 2010, Lula telah dihormati di peringkat global untuk mengemudi Brazil melalui tempoh yang memabukkan pertumbuhan yang didorong oleh komoditi dan pengurangan kemiskinan. Sambil menyenget ke kiri, dia berpegang pada prinsip pasaran.

Kali ini, komitmen terhadap pasaran tidak boleh diandaikan. Pada hari pembukaan pentadbirannya, Lula dan sekutu terdekatnya menyasarkan bank pusat bebas baru-baru ini dan presiden teknokratiknya Roberto Campos Neto. Mereka menuduh Campos Neto mengekalkan kadar faedah yang tinggi secara buatan untuk faedah bank kaya dan menjejaskan ekonomi yang lebih luas dan rakyat Brazil yang lebih miskin.

Setakat ini bank pusat enggan tunduk kepada tekanan untuk kadar yang lebih rendah, walaupun ahli parti Pekerja membuat protes di luar ibu pejabatnya. Tetapi pertelingkahan itu telah mencemaskan pelabur, yang menyemak semula jangkaan inflasi, mencetuskan lagi ketidakpastian mengenai prospek ekonomi negara.

William Waack, seorang pengulas politik, berkata Lula memilih Campos Neto sebagai kambing hitam untuk dipersalahkan jika – seperti ramalan – ekonomi tidak berkembang atau berkembang hanya sedikit tahun ini.

“Lula sangat percaya jika dia tidak menunjukkan keputusan yang baik dalam tempoh yang singkat dia akan menghadapi lebih banyak halangan politik. Dia cemas dan kecewa, agak berbeza daripada lelaki itu [in previous terms].”

Dalam agenda sosial terasnya, Lula membuat permulaan yang menjanjikan dengan pakej peralihan yang memulihkan berbilion dolar dalam pembiayaan untuk penjagaan kesihatan dan pendidikan, selain melancarkan semula program kebajikan yang dipertingkatkan dan menaikkan gaji minimum untuk rakyat Brazil yang lebih miskin. Tetapi dia telah gagal untuk merangsang penyokong mengenai sebarang cadangan baru seperti pakej infrastruktur yang telah lama ditunggu-tunggu.

Tinjauan terbaru dari Datafolha menunjukkan 51 peratus responden merasakan presiden telah melakukan kurang daripada yang mereka jangkakan setakat ini. Tinjauan yang sama mendapati 38 peratus rakyat Brazil menganggap kerajaannya baik, 30 peratus purata dan 29 peratus buruk.

Beberapa kesukaran yang dihadapi Lula adalah disebabkan oleh Kongres, yang — walaupun mengikut piawaian lesunya sendiri — telah lambat untuk memulakan perniagaan.

Tetapi apabila rang undang-undang akhirnya berjaya diundi, presiden akan menghadapi halangan, kerana blok parlimennya tidak mempunyai majoriti mudah, tidak kira majoriti tiga perlima yang diperlukan untuk meluluskan pindaan perlembagaan yang diperlukan untuk mana-mana bahagian perundangan yang besar.

Usaha untuk memenangi penggubal undang-undang baru setakat ini gagal, sebahagiannya kerana dia telah merayu ke sayap kiri selepas meninggalkan retorik “khemah besar” daripada kempen pilihan raya tahun lepas.

“Lula lebih banyak di sebelah kiri berbanding dalam dua kerajaan pertamanya,” kata Traumann. “Dia hanya bercakap dengan pangkalannya – kepada parti Pekerja dan orang miskin.”

result sgp togel

angka keluar sdy

hasil sdy

hk kemarin

totobet net sgp