site

HSBC dan City memenangi pusingan ini — tetapi kerja keras menanti

Penulis adalah pengarang beberapa buku mengenai City dan Wall Street

Penyelamatan SVB UK pada hujung minggu lalu merupakan kemenangan untuk HSBC dan City of London pada masa kedua-duanya memerlukannya. Di bawah tekanan daripada syarikat insurans China Ping An untuk memisahkan operasi Asia dan baratnya, HSBC menggunakan keyakinan yang diberikan oleh kunci kira-kira yang dibina di satu benua untuk menyokong pemerolehan di benua lain. Ia bukan jawapan yang pasti untuk panggilan untuk pemecahan HSBC, tetapi ia pasti membantu.

City telah mengalami tekanan dalam bentuk yang berbeza, kehilangan bahagian pasaran kepada Wall Street dan bursa Eropah dan dikritik kerana kegagalannya untuk menyenaraikan dan mengekalkan syarikat pertumbuhan di Bursa Saham London. Kejatuhan SVB UK, pakar dalam membiayai syarikat permulaan dan skala, atau penjualannya kepada bank luar negara tanpa lokus di UK, akan menjadi tamparan yang lebih teruk.

Sebaliknya, HSBC, sebuah bank global menghadapi Asia yang tersenarai di London, bekerja bersama-sama dengan Rothschild, sebuah bank pelaburan Inggeris-Perancis dengan pejabat tidak jauh dari Bank of England, dan pihak berkuasa British. Global, lincah dan menggunakan ekonomi lama untuk membina yang baharu, itulah cara Bandar ini berfungsi dan ia berjaya. Tetapi bank yang melakukan perjanjian itu dan pihak berkuasa yang membantu ia berlaku mempunyai lebih banyak perkara yang perlu dilakukan jika mereka ingin membina kerja hujung minggu yang baik.

Dalam tempoh 72 jam, HSBC, sebuah bank yang tidak terkenal dengan kecekapannya, dengan pantas menilai buku pinjaman £5.5 bilion SVB UK; menimbang potensi ketidakpadanan matang antara itu dan deposit £6.7bn; dan dianggarkan – ia mungkin lebih sedikit daripada itu – kemungkinan kerosakan daripada masalah ibu bapa pantai baratnya kepada nilai ekuiti £1.4bn bank London itu. Dengan kunci kira-kira global $3tn untuk menyerap sebarang kerosakan, HSBC memutuskan untuk mengambil tendangan.

Bagaimana dengan pertandingan itu? HSBC tahu bahawa kepentingan SVB UK terhadap agenda pertumbuhan kerajaan memberi kelebihan kepada pembeli domestik. Walaupun ia menghasilkan sebahagian besar wangnya di Asia, HSBC mengendalikan bank berpagar terkawal di UK dan boleh memainkan kad rumah pada bila-bila masa yang dikehendaki.

Mengingati bahawa Lloyds dan RBS, wad negeri baru-baru ini, mungkin tidak akan mengambil risiko, nampaknya Barclays, peneraju pasaran dalam perbankan kepada syarikat pertumbuhan dan dengan bentuk bersaiz Lehman dalam membeli aset yang bermasalah, akan saingan yang mungkin.

Tetapi terdapat kekurangan minat yang mengejutkan daripada Ibu Pejabat Barclays. Lebih jauh di sepanjang Canary Wharf, eksekutif HSBC menganggap bahawa mereka mempunyai pentas untuk dirinya sendiri. Mereka membida token £1, memenangi tawaran yang baik untuk pemegang saham mereka sendiri dan mengelakkan gangguan besar-besaran kepada pelanggan dan pekerja UK SVB.

Pengawal selia City dan kerajaan UK juga boleh berpuas hati. Seni bina institusi yang dilaksanakan selepas krisis kewangan global 2008 lulus ujian besar pertamanya. Berbeza dengan pengaturan tiga pihak yang bercelaru pada awal 2000-an, No 10, Perbendaharaan dan Bank of England telah mentakrifkan peranan dengan jelas dan bekerjasama dengan berkesan. Ringfencing, yang dibenci oleh industri tetapi ciri yang menonjol dalam landskap kawal selia sejak 2019, membantu penyelesaian yang kemas dalam kes ini.

Ini juga merupakan krisis perbankan pertama sejak pakej perkhidmatan kewangan kerajaan pada Disember 2022, yang dikenali sebagai pembaharuan Edinburgh. Antara lain, ini memberikan pengawal selia pertumbuhan dan objektif daya saing antarabangsa. Mencampurkan penyeliaan dan pertumbuhan tidak berjaya pada masa lalu dan mungkin masih membawa kepada kesedihan, tetapi di sini pihak berkuasa jelas telah mendengar. Dalam melicinkan kemungkinan benjolan di jalan untuk HSBC, termasuk mengalih keluar keperluan ringfencing tertentu, pengawal selia membantu menyelesaikan perjanjian ini. Ia tidak akan menjadi faktor penting dalam pemikiran HSBC sama ada untuk mengekalkan penyenaraian London tetapi perkara yang bertentangan pastinya. Oleh itu, pihak berkuasa boleh berpuas hati dengan kerja mereka tetapi kini perlu menentang lobi industri untuk meringankan lagi.

Bagi HSBC, kerja keras bermula di sini, bermula dengan urusan rumit menilai buku pinjaman. Pusingan hujung minggu lalu begitu pantas sehingga usaha wajar dalam bilik data maya Rothschild tidak boleh menyeluruh sepenuhnya. HSBC, sebuah bank yang mempunyai sejarah urus niaga yang tersusun, akan berharap bahawa kusyen ekuiti pemerolehan terbarunya cukup tebal untuk menyerap keputusan beberapa analisis risiko kredit yang lapuk.

Yang membawa kita kepada risiko terbesar dalam pemerolehan ini, pertembungan budaya. SVB UK membiayai 3,300 syarikat pertumbuhan dalam sektor seperti teknologi dan sains hayat. Syarikat pertumbuhan adalah optimis, keusahawanan dan oportunistik; bank syarikat besar tidak. Talian kerosakan tidak mungkin bekerja dari rumah, berpakaian ke bawah atau minum bir percuma pada hari Khamis, tetapi mengambil risiko.

Adakah HSBC dapat menangani pertukaran berisiko tinggi, ganjaran tinggi yang tersirat dalam perbankan untuk pertumbuhan? Bagaimana ia menguruskan perkara ini akan menjadi satu cabaran dalam mengekalkan dan memotivasikan kakitangan dan pelanggan, satu cabaran yang anda boleh pasti pesaing HSBC, termasuk Barclays, akan cuba mengeksploitasi.

resul singapor

hasil pengeluaran sydney

keluaran togeĺ sydney hari ini 2023

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2021

toto bet sgp