site

Harta komersil UK: panik bank dan kenaikan kadar merumitkan plot

Kepanikan kewangan global menambah tekanan pada harta komersil UK. Kredit menjadi kering terutamanya dengan cepat dalam sektor hartanah. Kesan sampingan yang mungkin berlaku akibat keruntuhan bank di AS dan Switzerland berlaku apabila kadar kenaikan dan penghunian pejabat yang goyah sudah menjadi masalah.

Pergi ke pejabat telah menjadi aktiviti sambilan bagi ramai pekerja sepenuh masa. Lawatan ke pejabat telah jatuh 30 peratus di UK sejak Januari 2020, menurut pakar hartanah Greenstreet.

Permintaan untuk ruang hartanah komersial telah berkurangan sama seperti kadar faedah telah melonjak. Pelabur besar seperti JPMorgan Asset Management telah memberi amaran mungkin sektor seterusnya bahawa pengetatan monetari yang agresif akan menjejaskan kestabilan.

Kadar asas UK telah meningkat kepada 4 peratus, meningkat daripada setengah peratus setahun lalu. Perlindungan faedah daripada hasil sewa telah meningkat kurang. Hasil pejabat utama di London adalah kira-kira 4.5 peratus pada Februari, menurut Savills, berbanding 3.75 peratus tahun sebelumnya.

Bank UK telah melihat filem ini sebelum ini. Mereka bersedia untuk pengakhiran yang buruk. Nisbah pinjaman kepada nilai (LTV) tahun lepas purata sekitar 55 peratus, menurut laporan dari London Bayes Business School. Mereka menghampiri 100 peratus sebelum 2009.

Angka-angka ini menganggap penilaian stabil. Pada bulan Januari, indeks hartanah komersial daripada Investment Property Databank jatuh 17 peratus, dengan pergudangan turun paling banyak pada 22 peratus. Jumlah urus niaga hanya sepertiga daripada angka setahun yang lalu.

Jika bank dan pemberi pinjaman lain, termasuk penanggung insurans seperti Undang-undang & Am, memerlukan peminjam untuk memegang nisbah LTV di bawah 60 peratus yang boleh mencetuskan jualan paksa. Itu menjelaskan mengapa harga saham pemilik pejabat besar UK seperti Derwent dan Workspace turun kira-kira 9 peratus bulan ini.

Bank tidak suka mengambil semula dan memiliki aset. Urus niaga akan kekal dijeda sehingga jelas bahawa kadar telah memuncak dan risiko penularan telah berkurangan. Inflasi UK yang lebih tinggi daripada jangkaan memberi sedikit keyakinan terhadap harta komersil.

Lex ialah lajur pelaburan harian ringkas FT. Penulis pakar di empat pusat kewangan global memberikan pendapat yang bermaklumat, tepat pada masanya tentang arah aliran modal dan perniagaan besar. Klik untuk meneroka

resultado sgp

data pengeluaran sdy

totobet net sydney

result pengeluaran hk

singapura totobet net