site

Gunung Merapi melancarkan runtuhan lahar pijar sebanyak 17 kali pada pagi Sabtu

Yogyakarta (ANTARA) – Pusat Penyelidikan dan Pengembangan Teknologi Bencana Geologi (BPPTKG) menyatakan Gunung Merapi di perbatasan Jawa Tengah dan Daerah Istimewa Yogyakarta pada Sabtu (18/3) mengeluarkan 17 longsoran lava pijar dengan jarak gelongsor 1,500 meter.

Ketua BPPTKG Agus Budi Santoso dalam kenyataan rasminya di Yogyakarta menjelaskan berdasarkan pemerhatian dari pukul 00.00 WIB hingga 06.00 WIB, lahar pijar itu sedang menggelongsor ke arah barat daya atau Sungai Bebeng.

“Kita perhatikan 17 longsoran lava pijar dengan jarak gelongsor maksimum 1,500 meter ke arah barat daya atau Sungai Bebeng,” katanya.

Dalam tempoh pemerhatian, menurut BPPTKG, Gunung Merapi turut mengalami 37 gempa bumi dengan amplitud 3-38 mm selama 19.1-152.8 saat, empat gempa berbilang fasa dengan amplitud 3-4 mm selama 6.2-9.1 saat, satu. gempa bumi gunung berapi cetek.dengan amplitud 31 mm selama 8.9 saat, dan gempa bumi tektonik dalam dengan amplitud 9 mm selama 19.8 saat.

Asap kawah tekanan lemah di atas puncak Merapi diperhatikan berwarna putih dengan intensiti sederhana dan ketinggian 75-150 meter di atas puncak kawah.

Dalam tempoh pengamatan pada hari Jumaat (17/3) pukul 18.00-24.00 WIB, Gunung Merapi tercatat melancarkan awan panas sebanyak dua kali dengan jarak gelongsor maksimum 1,300 meter ke arah barat daya.

Selain itu, longsoran lava juga dipantau sebanyak 23 kali dengan jarak gelongsor 1,800 meter ke arah barat daya.

BPPTKG masih mengekalkan status Standby atau Tahap III yang ditubuhkan sejak November 2020.

Potensi bahaya ketika ini adalah berupa longsoran lava dan awan panas iaitu Sungai Woro 3 km dari puncak, Sungai Gendol 5 km dari puncak.

Selain itu, potensi bahaya juga terdapat di Sungai Boyong, 5 km dari puncak, serta Sungai Bedog, Krasak, Bebeng, 7 km dari puncak.

Sementara itu, lemparan bahan gunung berapi sekiranya berlaku letupan boleh mencapai radius 3 km dari puncak.

BPPTKG turut merayu orang ramai supaya peka dengan bahaya lahar di alur sungai dengan hulu Merapi terutama ketika hujan turun di puncak gunung.

Baca juga: Gunung Merapi melancarkan 68 runtuhan awan panas selama seminggu

Baca juga: Pemerintah Provinsi Jawa Tengah merekodkan kawasan pertanian yang terjejas akibat letusan Merapi

Baca juga: Gunung Merapi 11 kali melancarkan runtuhan lava pijar

Wartawan: Luqman Hakim
Editor: Nurul Hayat
COPYRIGHT © ANTARA 2023

Keluaran HK

Keluaran HK

Togel SGP

Keluaran SGP

Keluaran Sidney

Keluaran SDY Hari Ini