site

GSK/Bellus Health: M&A bioteknologi semakin meningkat

Dalam bahasa industri, formula baharu GSK masih menjalani ujian fasa awal.

Membuka bahagian pengguna Haleon pada tahun lepas bertujuan untuk meningkatkan nasib pelabur. Diskaun penilaian satu pertiga syarikat UK kepada sektor farmaseutikal masih belum berganjak. Usaha untuk membantu pemulihan dipergiatkan pada hari Selasa dengan berita mengenai pemerolehan $2bn untuk bioteknologi Kanada Bellus Health.

Spin-off pengguna membebaskan kira-kira £7bn modal. Ia kini perlu digunakan untuk meningkatkan saluran paip yang selama ini dilihat sebagai kurang memberangsangkan. Ubat baru diperlukan untuk menggantikan yang ditetapkan untuk kehilangan perlindungan patennya.

Aset tunggal Bellus ialah camlipixant, rawatan batuk kronik, yang dalam ujian tahap 3. Jika berjaya, ia boleh menangani pasaran yang besar. Tiada ubat yang diluluskan untuk batuk kronik, walaupun kira-kira 6 juta penghidap di AS dan Eropah. Tetapi ia tidak bersendirian. Gergasi farmasi AS Merck mempunyai calonnya sendiri, gefapixant.

Jika diluluskan, GSK menjangkakan untuk melancarkan ubat itu pada 2026 dan mendapat sumbangan kepada pendapatannya dari tahun berikutnya. Jualan boleh mencecah $1.1bn menjelang 2028, fikir Jefferies.

Pembelian GSK dibuat di tengah-tengah kebangkitan semula perjanjian selepas kemerosotan dalam aktiviti tahun lepas. Pfizer membayar $44bn untuk pemaju ubat kanser Seagen. Merck menawarkan $11bn untuk Prometheus Biosciences yang sedang menyelidik rawatan antibodi monoklonal untuk penyakit radang usus.

GSK membayar dua kali ganda harga tidak terganggu untuk Bellus. Itu mungkin bukan kenaikan harga paling besar yang dipersetujui baru-baru ini. AstraZeneca mungkin akhirnya membayar lebih daripada 200 peratus premium untuk bioteknologi tekanan darah CinCor yang dipersetujui pada Januari.

Tawaran murah jarang berlaku. Premia purata 125 peratus untuk tujuh $1bn ditambah tawaran tahun ini. Itu berbanding dengan premium purata antara 70 peratus dan 80 peratus untuk tawaran dalam tiga tahun penuh sebelumnya. Sementara itu, penilaian dalam sektor ini telah meningkat.

Saiz pemerolehan GSK yang sederhana menjadikan ia berada pada kedudukan yang baik untuk membuat tawaran lanjutan. Leverage telah jatuh dan wang tunai masih banyak terima kasih kepada spin-off Haleon. Penghakiman ke atas perjanjian itu menunggu lebih banyak bukti tentang seberapa baik hasil telah digunakan.

Jika anda seorang pelanggan dan ingin menerima makluman apabila artikel Lex diterbitkan, cuma klik butang “Tambah ke myFT”, yang muncul di bahagian atas halaman ini di atas tajuk.

singapura totobet net

sydney hari ini

keluaran sidney

apa keluar hk malam ini

singa togel