site

Gegaran perbankan meninggalkan warisan penguncupan kredit

Penulis ialah presiden Queens’ College, Cambridge, dan penasihat kepada Allianz dan Gramercy

Mari kita mulakan dengan berita gembira. Lampu merah berkelip yang terhasil daripada kelajuan cahaya pada sistem perbankan AS, atau apa yang secara umum disebut oleh ahli ekonomi sebagai penularan kewangan, berada di belakang kita.

Namun masih terlalu awal untuk penggubal dasar mengisytiharkan misi tercapai. Sebaliknya, merah telah menjadi kuning berkelip akibat penularan ekonomi yang bergerak perlahan yang saluran penghantaran utamanya, iaitu pemberian kredit yang disekat kepada ekonomi, meningkatkan risiko bukan sahaja kemelesetan tetapi juga stagflasi.

Pengurusan risiko yang lemah dan kepelbagaian perniagaan yang tidak mencukupi menjadi punca kegagalan bank. Mereka didedahkan untuk dilihat oleh semua oleh dua faktor: pertama, kitaran kadar faedah yang salah kendali yang menyaksikan Rizab Persekutuan AS mula menaikkan kadar terlalu lewat dan kemudian terpaksa melakukan satu set kenaikan yang sangat tertumpu; dan kedua, seperti yang dinyatakan kepada Kongres oleh naib pengerusi Michael Barr dalam episod kejujuran dan kerendahan hati yang luar biasa daripada Fed semasa, luput dalam penyeliaan dan peraturan.

Risiko penerbangan deposit umum daripada bank yang serupa — serantau dan komuniti — adalah penting, terutamanya kerana, sejurus selepas tiga kegagalan bank (Silicon Valley Bank, Signature dan Silvergate), yang keempat (Republik Pertama) menemui kegagalan. Gabungan insurans deposit tanpa had untuk bank yang gagal dan jaminan sebahagian daripada bank besar untuk membantu First Republic membantu menghentikan panik deposit. Namun ia adalah kejutan reda tetapi tidak dihapuskan.

Bank yang lebih kecil telah mengalami aliran keluar deposit yang ketara kepada rakan sebaya terbesar mereka – yang pendeposit anggap terlalu besar untuk gagal – dana pasaran wang dan, sedikit sebanyak, ruang crypto. Mereka tidak mungkin akan diterbalikkan sepenuhnya dalam masa terdekat. Sebaliknya, mereka akan memaksa pelarasan oleh institusi yang merupakan penyedia besar pinjaman kepada perniagaan kecil dan sederhana, serta gadai janji. Memandangkan aktiviti perbankan ini tidak mungkin dilakukan pada sebarang skala oleh penerima aliran keluar deposit, kredit seluruh sistem akan menguncup.

Ini bukan satu-satunya dorongan penguncupan ekonomi akibat gegaran perbankan. Peraturan mungkin akan meningkat, dan begitu juga penyeliaan, terutamanya di pihak Fed yang telah ditangkap melakukan satu lagi kesilapan dasar dan yang tidak mampu lagi. Terdapat juga tiga pertimbangan lain yang akan menjadikan sistem perbankan secara keseluruhannya lebih berhati-hati.

Pertama, kegagalan bank telah memberi amaran kepada pelabur tentang kerugian keseluruhan pada portfolio “tahan hingga matang” sistem yang secara nominal berjumlah lebih daripada satu perempat daripada modal. Jika terpaksa merealisasikan kerugian tersebut melalui aliran keluar deposit yang ketara, sistem perbankan itu sendiri akan mengalami lubang modal yang mendesak. Ini berlaku pada masa aset lain, seperti hartanah komersial, sudah berada di bawah tekanan.

Kedua, beberapa model perbankan kini dianggap lebih rapuh. Berbeza dengan krisis kewangan global 2008, ini terpakai kepada institusi yang menjalankan lebih banyak model perbankan “sempit” yang mempunyai sedikit, jika ada, komponen perbankan pelaburan.

Akhir sekali, keupayaan bank untuk mengeluarkan kos pinjaman yang lebih tinggi dan yuran yang lebih besar untuk insurans deposit akan dihadkan oleh ketersediaan lebih banyak produk alternatif yang membayar faedah.

Semua ini membawa kepada penemuan yang tidak selesa bahawa kita berada di puncak penguncupan kredit yang akan berlaku dalam beberapa suku akan datang, mungkin mencapai kemuncaknya menjelang akhir tahun ini atau awal tahun depan. Ia adalah fenomena yang, tidak seperti penularan kewangan, tidak mudah ditangkis oleh dasar.

Penggunaan dasar fiskal dikekang oleh perpecahan politik dan kebimbangan bahawa alat itu digunakan secara berlebihan semasa dan selepas wabak itu. Dasar monetari perlu kekal fokus pada mengurangkan inflasi. Malah, sementara pasaran menetapkan harga dalam kedua-dua pemotongan kadar faedah seawal bulan Jun dan paras akhir tahun yang merupakan mata peratusan keseluruhan di bawah panduan dasar ke hadapan, ulasan Fed baru-baru ini mencadangkan bahawa pembuat dasar menyedari ini boleh menjadi tidak produktif kerana ia akan membolehkan inflasi yang tinggi untuk berterusan. Keputusan OPEC+ baru-baru ini untuk mengurangkan output menambah risiko stagflasi ini.

Kejayaan dalam menangani ancaman segera bank run, walaupun dialu-alukan, tidak menghapuskan risiko bahawa gegaran perbankan AS menimbulkan ekonomi secara keseluruhan. Daripada bertaruh pada pemotongan kadar awal, pasaran sepatutnya menggalakkan Fed menyelesaikan tugas pengurangan inflasi sebelum cuba mengimbangi penguncupan kredit yang hanya akan berlaku pada beberapa suku. Jika gagal, kita akan berhadapan dengan kebarangkalian yang lebih tinggi daripada cabaran stagflasi yang lebih rumit.

singapore result hari ini

keluaran sidney

toto sidney 2023

angka keluar hongkong

www.totobet.com singapore