site

Ferrexpo: penjanaan tunai menawarkan harapan bahawa kumpulan dapat mengharungi perang

Apakah yang diperlukan untuk membuat syarikat tidak boleh dilaburkan?

Secara teorinya, berita buruk bukanlah alasan untuk tidak membeli saham, mungkin menawarkan tawaran murah kepada pelabur yang bijak. Tetapi syarikat yang telah dipukul bernilai membeli hanya jika potensinya untuk mendapatkan wang pada masa hadapan dikekalkan.

Pelabur bank di seluruh dunia akan memikirkan soalan ini tahun ini. Pada satu ketika begitu juga mereka yang menonton Ferrexpo, pengeluar bijih besi yang disenaraikan di London, yang dengan berani bergelut dengan operasinya di Ukraine yang dilanda perang.

Pada masa aman, Ferrexpo mempunyai kedudukan yang menarik. Pangkalan sumbernya yang besar dan kos rendah bermakna ia harus berdagang pada penilaian yang lebih dekat dengan rakan setara bijih besinya pada 4-5 kali ebitda hadapan. Ferrexpo lebih hampir kepada 3 kali ganda, pada pendapatan yang tertekan.

Penilaiannya, sudah tentu, juga mencerminkan cabaran monumental yang dihadapinya. Operasi Ferrexpo tidak terjejas secara langsung oleh pertempuran, tetapi kira-kira 10 peratus kakitangannya telah meninggalkan negara itu. 6 peratus lagi adalah dalam perkhidmatan tentera yang aktif, di mana 20 telah meninggal dunia dalam perkhidmatan.

Walaupun terdapat sebab lain untuk penilaian diskaun. Pengasas dan pemegang saham majoriti Kostyantin Zhevago telah ditangkap. Percanggahan mengenai penggunaan dana Ferrexpo pada 2019 menyebabkan juruauditnya meletak jawatan pada April 2019.

Dalam keadaan itu Ferrexpo telah melakukan kerja yang luar biasa. Gangguan bekalan elektrik menjejaskan pengeluarannya. Laluan eksport utamanya — melalui pelabuhan Laut Hitam Pivdennyi — kekal ditutup kerana kawasan itu berada di bawah kawalan Rusia. Ia masih berjaya menjual pelet ke Eropah dan mengubah laluan beberapa melalui pelabuhan lain.

Tahun lepas ia menghasilkan kira-kira 6.2 juta tan, turun separuh sejak 2021. Walaupun kos setiap tan meningkat hampir separuh, pelombong masih memperoleh keuntungan dan aliran tunai yang mencukupi untuk menampung keperluannya.

Itu penting kerana akses Ferrexpo kepada pasaran modal agak tertutup. Buat masa ini, kumpulan itu mempunyai kunci kira-kira untuk mengatasi — tanpa hutang (selain daripada pajakan) dan wang tunai $113 juta. Harga bijih besi telah melantun semula, dan peletnya dijual pada harga premium.

Tanpa gangguan selanjutnya, Ferrexpo harus bertahan dalam tempoh yang sukar ini. Namun begitu, penilaiannya yang tertekan bermakna risiko tinggi yang berterusan hanya akan menarik minat pelabur yang paling tegar.

Jika anda seorang pelanggan dan ingin menerima makluman apabila artikel Lex diterbitkan, cuma klik butang “Tambah ke myFT”, yang muncul di bahagian atas halaman ini di atas tajuk.

resol sgp

pengeluaran sidney siang tadi

pengeluaran sydney

keluar hk

pengeluaran sgp