site

Diageo: perdagangan yang lebih sukar mencampurkan wiski masam untuk kapten bar baharu

Sebaik sahaja ketua eksekutif mendapatkan kabinet minuman Diageo, mereka enggan melepaskannya. Selepas 10 tahun sebagai kapten bar, Sir Ivan Menezes akan menyerahkan kunci kepada Debra Crew, yang kini ketua pegawai operasi.

Crew, seorang eksekutif barangan pengguna yang berpengalaman, akan mendapat manfaat daripada usaha Menezes untuk mengemas kumpulan di belakang wiski Johnnie Walker dan memfokuskannya kepada minuman beralkohol premium. Namun dengan pertumbuhan jualan yang meruncing dalam pasaran utama AS Diageo, ia mungkin memenangi lebih sedikit sambutan daripada pelabur.

Menezes menyerahkan syarikat dalam bentuk yang lebih baik daripada yang dia warisi. Pada tahun 2013 Diageo berada di penghujung usaha pengambilalihan pasaran baru muncul yang bertepatan dengan kelembapan dalam pasaran seperti China. Kemeruapan mata wang menambah masalahnya. Penurunan nilai aset berlaku. Selama beberapa tahun tempoh perkhidmatannya kelihatan goyah.

Menezes menjual jenama kelas bawah dan aset persisian lain seperti wain. Dia pergi mencari roh rak atas. Walaupun keraguan awal, pemerolehan seperti pembelian $1bn tequila Casamigos George Clooney pada 2017 telah membuahkan hasil. Diageo kini merupakan peneraju pasaran global dengan nilai jualan bersih dalam bidang seperti tequila dan wiski Scotch.

Saham telah memperoleh 72 peratus sejak Julai 2013, malah menyumbang kejatuhan 2.7 peratus tahun setakat ini. Ini berbanding kenaikan 13 peratus dalam FTSE 100 yang lebih luas dalam tempoh 10 tahun. Diageo dinilai pada 21.3 kali harga hadapan kepada pendapatan, menurut data S&P Capital IQ, sejajar dengan rakan sebaya Pernod Ricard.

Diageo telah menunjukkan nada yakin tentang dagangan AS baru-baru ini. Ini walaupun jualan bersih organik separuh pertama hanya meningkat 3 peratus. Mereka jatuh 4 peratus pada asas volum. Dalam tempoh yang sama tahun sebelumnya, jualan bersih meningkat 13 peratus.

Akan ada unsur normalisasi pasaran berikutan ledakan jualan semasa penutupan Covid-19. Tetapi persoalan kekal tentang bagaimana keyakinan pengguna AS akan bertahan, terutamanya memandangkan kegawatan dalam pasaran perbankan baru-baru ini. Jika Krew mempunyai M&A dalam fikiran, dia tidak sepatutnya berbelanja berlebihan di bar.

Lex ialah lajur pelaburan harian ringkas FT. Penulis pakar di empat pusat kewangan global memberikan pendapat yang bermaklumat, tepat pada masanya tentang arah aliran modal dan perniagaan besar. Klik untuk meneroka

result singapure

sydney togel

toto sydney lengkap

info hk malam ini

pengeluaran sgp hari ini