site

China mengetatkan pelukan dengan Rusia kerana ia membina benteng menentang barat

Kata-katanya tanpa skrip, tetapi banyak bercakap. Apabila Xi Jinping mengucapkan selamat tinggal kepada Vladimir Putin selepas tiga hari berbincang di Moscow minggu ini, dia memandang mata pemimpin Rusia itu dan mengeraskan ekspresinya dengan senyuman tegang. “Perubahan akan datang yang tidak berlaku dalam 100 tahun. Dan kami memacu perubahan ini bersama-sama,” kata Xi. Putin menjawab: “Saya setuju.”

Xi merujuk salah satu slogan kegemarannya. “Perubahan yang tidak dapat dilihat dalam satu abad” adalah kod yang terkenal di Beijing untuk kemerosotan barat yang dipimpin AS dan kebangkitan China sebagai kuasa terkemuka dunia. Bagi Xi, perang Rusia di Ukraine dan tempoh hubungan Beijing dengan Moscow adalah yang paling utama untuk menentang barat pimpinan AS. Hubungan dua hala mereka mewakili paksi autoritarianisme yang semakin kuat untuk menentang apa yang disifatkan Xi bulan ini sebagai “pengepungan, pengepungan dan penindasan menyeluruh terhadap China” oleh AS dan sekutunya.

“Sebagai tindak balas, China kini berhasrat untuk membina pakatan balas,” tulis Arthur Kroeber, Yanmei Xie dan Tom Miller untuk Gavekal Dragonomics, sebuah perundingan yang mengkhususkan diri pada China. “Penjajaran dengan Rusia adalah teras pakatan ini dan mesej utama keluar dari Moscow minggu ini ialah tiada apa-apa . . . akan melemahkan paksi China-Rusia.”

Keutamaan orientasi anti-barat China menjelaskan mesej awam yang terhasil daripada sidang kemuncak Xi-Putin. Walaupun ketegangan antara AS dan China telah jelas selama beberapa tahun, sejarah mungkin menetapkan minggu ini satu kepentingan yang istimewa. Strategi anti-pembendungan Beijing sedang berkembang seiring dengan pelukan mengetatkan Rusia. Walaupun sebilangan kecil orang tahu apa yang Xi memberitahu Putin semasa perbincangan peribadi, bacaan umum mesyuarat mereka menunjukkan bahawa pemimpin China itu tidak memberikan tekanan yang bermakna kepada “sahabatnya” untuk menamatkan perang di Ukraine.

Kenyataan bersama yang ditandatangani oleh Putin dan Xi tidak menggesa Rusia untuk mengundurkan tenteranya dari Ukraine, menghormati sempadan Ukraine yang diiktiraf di peringkat antarabangsa atau malah mengulangi gesaan untuk gencatan senjata yang dibuat dalam 12 perkara “kertas kedudukan” Beijing untuk menamatkan konflik bulan lepas.

Sebaliknya, ia menggunakan bahasa berkod untuk menyalahkan pencerobohan Rusia terhadap pengembangan Nato, mengatakan bahawa “kebimbangan keselamatan yang sah semua negara mesti dihormati dan konfrontasi blok harus dicegah”. Selanjutnya, ia menuntut agar piagam PBB mesti dipatuhi – tetapi gagal menyebut pelanggaran Moscow secara terang-terangan terhadap artikel dalam piagam itu yang mengatakan anggota PBB harus mengelak daripada “penggunaan kekerasan terhadap integriti wilayah atau kemerdekaan politik mana-mana negara”.

Kredibiliti China sebagai pendamai berpotensi dalam krisis telah hilang dengan cepat. Walaupun berharap Xi akan menghubungi presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy melalui telefon selepas lawatannya ke Moscow, belum ada panggilan sedemikian. Malah, beberapa jam selepas pemergian Xi, serangan udara Rusia melanda Ukraine sekali lagi.

Yu Jie, felo penyelidik kanan di Chatham House, sebuah badan pemikir yang berpangkalan di London, mengatakan bahawa oleh kerana keperluan minimum untuk pembrokeran keamanan adalah untuk dianggap sebagai neutral dan bersedia untuk bercakap dengan kedua-dua pihak, China telah mencemarkan nama baik dirinya. “Adalah amat sukar bagi China untuk menjadi broker keamanan antara Rusia dan Ukraine memandangkan kurangnya hubungan langsung dengan presiden Zelenskyy setakat ini,” tambahnya.

Beberapa pengulas pergi lebih jauh. Jude Blanchette, pakar China di Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa, sebuah badan pemikir yang berpangkalan di Washington, mengatakan bahawa usaha Beijing untuk meletakkan dirinya sebagai pendamai adalah bertujuan untuk memulihkan hubungan diplomatik yang semakin merosot di Eropah, dan bukannya mengubah jalannya peperangan. Harapan utama China adalah untuk kemenangan Rusia, kata Blanchette. “Perang yang berpanjangan pada asasnya bertentangan dengan kepentingan ekonomi dan diplomatik China sendiri, tetapi perang yang berakhir dengan kekalahan Rusia akan menjadi bencana bagi Beijing dan Xi Jinping secara peribadi,” tambahnya.

Ujian seterusnya ialah sama ada sokongan ekonomi Beijing untuk Moscow berkembang untuk memasukkan bekalan bantuan maut. Pegawai China telah menafikan bahawa ini adalah niat mereka. Tetapi walaupun mereka mengekang senjata, giliran anti-barat China telah menyebabkan kerosakan cagaran sebenar. Penyahgandingan ekonomi semakin pantas, mewujudkan pergolakan bagi syarikat yang beroperasi dalam ekonomi kedua terbesar dunia.

Pada hari Jumaat, pihak berkuasa China menyerbu pejabat Beijing firma usaha wajar AS Mintz dan menutup operasi Chinanya. Beijing juga memaklumkan universiti dan institusi penyelidikan asing bahawa akses mereka kepada Infrastruktur Pengetahuan Nasional China, pangkalan data penting, akan disekat, kata ahli akademik. Pembuat kereta multinasional, sementara itu, memikirkan semula pergantungan mereka pada rantaian bekalan China. Rakan kongsi pembuatan Apple, seperti syarikat Taiwan Foxconn, sedang meningkatkan pelaburan dalam kemudahan pengeluaran di India dalam usaha untuk mempelbagaikan diri daripada terlalu bergantung pada China.

Tekanan yang mendorong keputusan sedemikian tidak mungkin berkurangan. Dalam esei panjang yang diterbitkan pada bulan Februari mengenai Aisixiang, ahli akademik China yang dihormati Zheng Yongnian meramalkan bahawa konfrontasi antara RRC dan AS akan berterusan “untuk masa yang lama”. “Kita perlu menjadi kuasa besar yang bertanggungjawab”, hujahnya, “berpusat pada matlamat membentuk semula susunan dunia.”

james.kynge@ft.com

hasil result sgp

peng sidny

sydney.togel

angka keluar hk

keluarann hk