site

Cara Memohon Visa Jepun di Qatar

YA, kami mendapat VISA MASUK BERGANDA KE JEPUN! Ia adalah lompatan iman. Kelalaian yang akhirnya terjawab apabila kita berdoa memohon kebijaksanaan dan kebijaksanaan.

Masa bercerita: Saya tahu anda datang untuk keperluan dan prosedur tetapi dengar kami apabila kami berkata, masa adalah sangat penting dalam perancangan untuk setiap perjalanan. Kami menempah Lawatan Jepun kami dalam Percutian Tahunan kami di Filipina pada bulan April. Terlalu awal (seperti tahun lepas, hehehe) kerana kami perlu memohon cuti di syarikat kami dan sekolah anak perempuan kami, ditambah dengan tawaran tambang penerbangan yang baik. Kami secara khusus memperuntukkan minggu pertama bulan April untuk permohonan visa di Manila – di mana kami mendapat Visa Jepun pertama kami pada tahun 2016 (sangat mudah, sangat pantas, tiada penampilan diperlukan di kedutaan, anda hanya perlu menyerahkan keperluan di agensi pelancongan). Tetapi apabila kami menyemak semula… kami tidak menyedari bahawa ia adalah Minggu Suci di Filipina dan kami mungkin tidak mendapat visa tepat pada masanya jika kami memohon di sana.

Sebelum ini, kami cuba memohon Visa Jepun di Qatar tetapi kami terkejut selepas mendengar bahawa mereka terlalu ketat dan lebih mudah untuk memohon di Filipina. Oleh itu, semasa kami berdoa memohon kebijaksanaan tentang apa yang perlu dilakukan, kami menjadi sangat resah dengan hakikat bahawa kami mungkin benar-benar kesuntukan masa jika kami menunggu dan memohon di Filipina. Memandangkan kami masih mempunyai masa sebelum bercuti, kami lebih suka mengambil peluang dan memohon di sini. Sudah tentu, kami perlu menghubungi kedutaan untuk mengetahui kadar kelulusan dan kami mendapat idea bahawa selagi kami boleh membuktikan beberapa kapasiti kewangan maka terdapat peluang besar untuk diluluskan.

Kedutaan Jepun di Negara Qatar

Nombor Hotline: 4440 9000

Permohonan Visa 7:30am – 12:00pm (Sepanjang Ramadan 8:30am – 12:00pm)

VISA KEPERLUAN

Sila pastikan semak silang dengan tapak web Kedutaan Jepun https://www.qa.emb-japan.go.jp/itpr_en/consular.html untuk mendapatkan kemas kini lanjut. Tetapi berikut adalah dokumen yang kami sediakan semasa kami memohon di Qatar di bawah kategori Pelancongan Penduduk Asing (Penginapan Hotel):

 1. Pasport ASAL (berlaku lebih daripada 3 bulan) – apa-apa yang kurang daripada ini tidak diterima
 2. Salinan Pasport (halaman item status)
 3. Borang Permohonan Visa (klik link di bawah untuk borang)
 4. Foto (H45mm x W35mm, latar belakang kelabu, biru atau putih, diambil dalam masa 3 bulan)
 5. Salinan ID Qatar (kedua-dua belah pihak, tempoh sah melebihi 3 bulan) – jika kurang dari 3 bulan, mohon pembaharuan segera hanya untuk menjadi satu bahagian yang selamat. QID saya sepatutnya tamat tempoh pada bulan Mei (walaupun sebelum saya kembali ke Doha) tetapi kakitangan kedutaan menasihati saya untuk memohon pembaharuan yang juga baik untuk saya.
 6. Surat ASAL/Sijil Pekerja daripada Majikan di Qatar (dikeluarkan dalam tempoh 1 bulan sebelum tarikh permohonan, dengan meterai syarikat dan tandatangan pemberi kuasa – lampirkan kad komputer syarikat, mesti mempunyai butiran berikut:
  • Nama Penuh, Warganegara, No. Pasport, No. ID Qatar, Jawatan Pemohon, Tarikh Menyertai, Gaji Bulanan atau Tahunan, Tujuan Lawatan, Tempoh Lawatan dan Hukuman untuk mengesahkan bahawa “pemohon akan kembali ke Qatar.
 7. Penyata Bank ASAL untuk 6 Bulan Penuh memohon awal, beratur panjang di bank adalah mengejutkan dan tidak menarik. Jika anda akan menggunakannya untuk permohonan visa keluarga anda di rumah, pastikan anda menyimpan salinan imbasan juga.
 8. Maklumat Tempahan Penerbangan (untuk keseluruhan perjalanan antara Qatar dan Jepun) – sediakan sahaja. walaupun kami menyedari bahawa ia juga telah dikembalikan kepada kami selepas semakan.
 9. Tempahan hotel (untuk sepanjang tempoh penginapan)
 10. Jadual Penginapan di Jepun (klik link di bawah untuk borang)
 11. Salinan Visa yang dikeluarkan sebelum ini (untuk Jepun, Amerika, Schengen dll.) jika anda ada
  • Dokumen tambahan seterusnya hanya terpakai jika: a) Pemohon berumur di bawah 18 tahun/ atau tanggungan. b) Penjamin membayar sebahagian/semua Perbelanjaan Perjalanan.
 12. Surat Jaminan ASAL
 13. Salinan Pasport Penjamin
 14. Borang Permintaan Visa Kemasukan

Sila klik di sini untuk Borang Permohonan VISA, CONTOH Borang Permohonan, Surat Jemputan, Surat Jaminan, Jadual Penginapan.

*Sila ambil perhatian bahawa anda mungkin diminta untuk mendapatkan maklumat tambahan dan dokumen mungkin berbeza daripada kategori pemohon dan tujuan perjalanan.

*Sila jangan staplin sebarang dokumen (kami hanya meletakkan klip untuk memisahkan setiap dokumen)

PROSEDUR PERMOHONAN

Ambil perhatian bahawa Visa Jepun sah untuk digunakan dalam tempoh 3 bulan sahaja (esp untuk kemasukan tunggal – belum pasti lagi dengan MEV). Jadi pastikan anda benar-benar mempunyai perjalanan yang dijadualkan tidak lama lagi supaya tidak menghadapi masalah di masa hadapan. Pemohon mesti melawat kedutaan sendiri dengan semua dokumen yang diperlukan antara Ahad hingga Khamis dari jam 7:30 hingga 12:00. Tiada janji temu diperlukan.

Bahagian Konsular terletak di Kedutaan dalam Kawasan Diplomatik Baru di Al Shabab Street, Onaiza, Doha (klik di sini untuk lokasi). Pintu pagar pelawat terletak berhampiran Masjid Maryam Bint Saroor. Teruskan ke pintu pagar keselamatan Kawasan Diplomatik di seberang masjid, QID anda akan diimbas, dan perkhidmatan ulang-alik akan membawa semua orang ke setiap pejabat Kedutaan (pemandu akan mengumumkan nama kedutaan semasa berhenti).

Hanya penduduk di Qatar layak untuk permohonan visa di Kedutaan Jepun di Qatar.

Jika anda sampai ke Kedutaan, satu lagi pemeriksaan keselamatan akan dilakukan di pintu pagar. Kali ini anda perlu mendepositkan telefon bimbit dan QID anda. Apabila anda memasuki premis, anda perlu terus ke Bahagian Konsular, terus ke tingkap (2 tingkap dengan cermin sehala), dan meminta bantuan. Kakitangan akan meminta anda menyerahkan dokumen anda di kaunter dan akan meminta anda menunggu semasa mereka menyemaknya. Bergantung pada bilangan permohonan, keperluan yang diserahkan dan baris gilir, anda mungkin perlu menunggu beberapa lama. Pada masa itu, kami adalah ke-2 daripada 3 pemohon pada awal pagi Selasa itu. Kami menghantar tiga permohonan dan hanya mengambil masa sekitar 30-45 minit untuk semakan kemudian kami diberikan slip untuk pengambilan pasport pada hari Ahad berikutnya (3 hari bekerja). Seperti yang dinyatakan sebelum ini, beberapa dokumen telah dikembalikan kepada kami termasuk salinan tiket penerbangan (tidak pasti sama ada ia tidak diperlukan secara umum tetapi lebih baik kekal dengan senarai keperluan di atas).

Semasa kami khusyuk berdoa apabila memasuki kedutaan, masa kami mendapat slip tanpa sebarang soalan terasa seperti malaikat menyanyi di syurga, dan kami masih tidak percaya. Adakah ia diluluskan? Adakah ia untuk kemasukan tunggal atau berbilang? Pada masa itu, kegembiraan dan kesyukuran kami adalah dalam jaminan bahawa visa sudah dijamin tanpa mengira tempoh atau jenis.

Ada seorang lagi Kabayan yang beratur di hadapan kami dan kami mendengar ada soalan mengenai tempahan hotel (memandangkan kawasan itu terbuka, semua orang juga boleh mendengar perbualan). Kami berdoa agar kami tidak ditolak kerana semua orang akan mendengarnya (hahaha!). Perkara yang baik ialah apabila terdapat keperluan tambahan, pemohon hanya boleh kembali kepada keselamatan (mungkin untuk membuat panggilan atau menghantar e-mel) kemudian kembali untuk mematuhinya. PETUA: jika terdapat sebarang dokumen yang anda tidak boleh cetak semasa berada di kedutaan, anda boleh meminta jika anda boleh menghantarnya sahaja ke e-mel mereka dan bukannya kembali semula.

Jadi mungkin, adalah membantu untuk ambil perhatian bahawa nama pemohon yang berpangkalan di Qatar harus dipaparkan dalam tempahan hotel terutamanya jika anda memohon secara berkumpulan (dan yang lain memohon di Filipina, sebagai contoh). Dalam kes itu, anda mungkin boleh menempah bilik berasingan hanya untuk mengelakkan sebarang kesulitan. Inilah sebab mengapa kami memilih untuk tidak menggunakan Airbnb kali ini (saya mungkin mengeluarkan catatan blog berasingan tentang perkara ini tidak lama lagi atau mungkin selepas perjalanan).

Sila klik di sini untuk bayaran VISA.
Sila ambil perhatian bahawa hanya wang tunai diterima. *Kad kredit tidak boleh diterima.

Yuran visa untuk warga Filipina diketepikan. Tetapi bergantung pada kewarganegaraan, bayaran mungkin dikenakan.

Kutipan pasport 10:00am – 15:00pm (Sepanjang Ramadan 10:00am – 13:30pm)

MEMOHON VISA MASUK BERGANDA

Ini hanya terpakai jika anda mempunyai niat untuk melawat Jepun lebih daripada sekali (tidak pasti sama ada pembaharuan atau permohonan semula mungkin terjejas bergantung pada bilangan setem lawatan/perjalanan dalam tempoh visa).

Sila semak kelayakan anda dari bawah untuk mengesahkan sama ada anda layak memohon Visa Kemasukan Berbilang. *MRP (Machine Readable Passport)/e-Pasport diperlukan untuk Permohonan Visa Kemasukan Berbilang.

 1. Individu yang mempunyai rekod perjalanan sebagai pelawat sementara ke Jepun dalam tempoh tiga tahun yang lalu dan yang mempunyai keupayaan untuk membayar perbelanjaan perjalanan
 2. Individu yang mempunyai rekod perjalanan sebagai pelawat sementara ke Jepun dan dua atau lebih rekod perjalanan sebagai pelawat sementara ke negara G7 (kecuali Jepun) dalam tempoh tiga tahun lepas
 3. Individu yang mempunyai keupayaan kewangan yang mencukupi
 4. Pasangan atau anak kepada (3)

– Jika anda boleh menggunakan salah satu daripada empat kategori di atas, sila semak keperluan dari SINI.
– Untuk maklumat lanjut untuk Visa Kemasukan Berbilang untuk Warganegara Indonesia, Filipina dan Vietnam, sila lihat DI SINI.

Sebagai pembaca setia Halaman Facebook yang popular untuk Pengembara Jepun di Filipina – saya mendapat idea untuk cuba memohon Visa Kemasukan Berbilang kerana kami mempunyai rancangan untuk kembali untuk mendapatkan lebih banyak lagi jika masa dan bajet mengizinkan (saya jamin anda… anda akan meminta lebih apabila anda mencuba sekali). Dan kerana ia adalah perjudian besar kami, SURAT PERMINTAAN yang diperlukan entah bagaimana boleh membantu menjelaskan status dan tujuan kami (surat ini adalah satu-satunya dokumen tambahan dan saya benar-benar mencurahkan isi hati saya ke dalamnya).

Benar, kami diberi a VISA MASUK PELBAGAI TIGA TAHUN di sini di Qatar (itulah maksimum untuk bukan warganegara Qatar). Dan apabila saya berkata “tiada soalan ditanya” sebelum ini, mungkin kerana kami memastikan untuk memasukkan semua dokumen dalam senarai (malah dokumen lain yang mungkin diperlukan sebagai rujukan seperti kontrak perkahwinan, rekod bank simpanan tambahan, dll). Saya melampirkan surat permintaan yang sama kepada semua permohonan kami dan subjek juga mempunyai nama dan nombor pasport kami di atasnya (contoh: PERMINTAAN VISA MASUK BERGANDA untuk Juan dela Cruz (No. pasport XXX), dll). Mungkin satu-satunya petunjuk yang membuatkan saya rasa kami akan mendapat visa berganda adalah apabila mereka meminta saya menandatangani surat permintaan yang sama untuk isteri saya (kerana kami mengesahkan dahulu warna ballpen mana yang hendak digunakan untuk menandatangani dan kemudian apabila kami menandatanganinya sebelum diserahkan di kaunter – Saya rasa saya terlupa bahagian itu untuk isteri saya).

Apa yang mungkin juga membantu kami ialah visa kami sebelum ini dan melancong ke Jepun pada 2016. Walaupun di Filipina, kami telah membaca bahawa walaupun pengembara kali pertama, dengan kapasiti kewangan yang mencukupi telah diberikan 5 tahun atau 10 tahun MEV! Sudah pasti menjadi pemastautin di sini adalah satu faktor tambahan dan dokumen kewangan anda akan menjadi rujukan yang baik untuk menunjukkan bahawa anda mampu untuk membiayai perjalanan.

Saya juga menyebut bahawa saya seorang blogger – tetapi saya tidak tahu sama ada itu benar-benar membantu saya, hehehe (jadi jangan risau jika anda hanya pergi untuk tujuan pelancongan). Tetapi saya menyebut bahawa saya sebelum ini menulis blog tentang pengalaman kami dan juga berkongsi tip kepada mereka yang juga ingin memohon visa mereka di Filipina. Kali ini, kami berkongsi petua ini kepada pembaca kami yang ingin mencubanya dari sini di Qatar.

Pada penghujung hari, hanya ambil perhatian bahawa Kedutaan boleh mengeluarkan visa kemasukan tunggal selepas pemeriksaan visa.

SOALAN LAZIM

 1. Adakah kita memerlukan temu janji untuk pergi ke kedutaan? Tidak. Hanya pergi ke sana awal dari 7:30am – 12:00pm (Sepanjang Ramadan 8:30am – 12:00pm) dari Ahad hingga Khamis.
 2. Berapa lama masa yang diperlukan untuk kelulusan? Dalam kes kami, ia hanya mengambil masa 3 hari bekerja. Kami memohon pagi Selasa kemudian kami menuntut pasport pada hari Ahad minggu berikutnya. Kami juga meminta wakil untuk mengambilnya untuk kami. Kami baru sahaja mengeluarkan surat kebenaran dan melampirkan stub tuntutan asal dan salinan QID kami.
 3. Apakah sebab terbaik untuk memohon Visa Kemasukan Berbilang? Saya cadangkan anda hanya tunjukkan kepada mereka tujuan sebenar anda. Sejarah perjalanan anda, minat anda dan rancangan masa depan anda entah bagaimana akan jelas dalam dokumen anda. Jadilah anda dan mintalah ia apabila anda tahu dalam hati anda bahawa anda sangat memerlukannya dan akan menggunakannya. Saya pasti, mereka akan merasakan dalam surat anda rasa konsisten dan keikhlasan. Walaupun sekali lagi, tidak ada jaminan walaupun di Filipina kerana ia benar-benar atas budi bicara Kedutaan.
 4. Mungkin anda seperti kami yang OC, sangat khusus (atau hanya paranoid hehehe) dengan warna pen yang akan digunakan dalam menandatangani dokumen… tidak, mereka tidak kisah. Tetapi kami menggunakan pen hitam.

JAWATAN BERKAITAN JEPUN SEBELUMNYA:

Nomor HK

Data Togel HK

Togel Pulsa

Pengeluaran Singapura

Pengeluaran Sydney

Togel Sydney