site

Berkuasa tetapi tidak bersetuju: pertelingkahan Amerika Latin pergi

Penguasa Amerika Latin yang ditinggalkan dahulunya jelas: revolusi Cuba, pemimpin gerila beret Che Guevara, negara sebagai enjin pembangunan perindustrian dan benteng anti-imperialisme.

Peta wilayah itu sekali lagi bertukar merah jambu tetapi langit ideologinya lebih keruh. Presiden progresif mentadbir enam ekonomi terbesar Amerika Latin yang menggembar-gemburkan agenda yang berbeza-beza sehingga menimbulkan persoalan sama ada mereka membentuk satu blok sama sekali.

Presiden Chile Gabriel Boric yang berusia 37 tahun, pemegang standard untuk generasi baru progresif, telah menyerlahkan perbezaannya. Dia telah menyerang secara terbuka “kediktatoran keluarga” Nicaragua yang dipimpin oleh revolusioner Sandinista Daniel Ortega dan isteri naib presidennya Rosario Murillo. Ortega, seorang veteran perang Amerika Tengah tahun 1980-an lebih daripada dua kali umur Boric, membalas bahawa pemain Chile itu hanyalah anjing peliharaan “Empayar Yankee”.

Cecilia Nicolini, penyelaras Kumpulan Puebla yang menyatukan progresif serantau, menegaskan bahawa walaupun terdapat perbezaan budaya dan sejarah, kiri Amerika Latin masih terikat dengan cita-cita bersama. “Kami tidak berunding mengenai perjuangan menentang kemiskinan dan ketidaksamaan,” katanya. “Kami terus menuntut hak untuk kehidupan yang layak dan keadilan sosial.”

Nicolini, yang merupakan setiausaha kerajaan negeri untuk perubahan iklim dalam kerajaan kiri Argentina, percaya idea progresif tidak pernah lebih relevan dengan pelbagai krisis yang melanda wilayah paling tidak sama rata di dunia: kemiskinan, penyisihan sosial, perkauman dan machismo. “Pendekatan neoliberal telah habis,” katanya.

Perjuangan untuk keadilan sosial pastinya kekal sebagai kuasa penyatuan yang kuat, menghimpunkan tokoh yang pelbagai seperti presiden Brazil Luiz Inácio Lula da Silva dan pemimpin Colombia Gustavo Petro. Tetapi sementara Petro mahu menamatkan pembangunan minyak dan gas baharu dan menjadi hijau, pemimpin kiri Mexico, Andrés Manuel López Obrador membelanjakan sekurang-kurangnya $14 bilion untuk kilang penapisan minyak baharu.

Perbezaan itu bukan hanya berkaitan dengan usia. Pada usia 77 tahun, Lula tergolong dalam generasi pemimpin terdahulu tetapi telah menerima kesaksamaan jantina, keadilan perkauman dan hak orang asli dengan semangat milenium. López Obrador, sebaliknya, menarik kemarahan feminis kerana gagal menangani gelombang pembunuhan wanita dan menuduh kumpulan wanita dimanipulasi oleh konservatif.

Pemimpin Mexico membentangkan percanggahan lain. Seorang juara penjimatan fiskal, beliau berdiri hampir bersendirian di rantau ini dalam menolak untuk meningkatkan perbelanjaan kerajaan semasa wabak itu. Namun sokongannya yang tidak berbelah bahagi untuk Cuba, nasionalismenya dan serangannya terhadap perniagaan datang terus dari kiri tradisional Amerika Latin.

Percanggahan López Obrador berakar pada masa lalunya. Pemimpin Mexico berusia 69 tahun itu memotong gigi politiknya pada 1970-an dalam parti Revolusi Institusi (PRI) yang memerintah selama 71 tahun tanpa gangguan, kadangkala dengan bantuan ilmu hitam pilihan raya.

PRI masa lalu López Obrador membantu menjelaskan kecenderungan autoritariannya, termasuk tekanan undang-undang ke atas pesaing politik, serangan terhadap media dan ugutan terhadap mahkamah dan badan pilihan raya bebas.

Rebecca Bill Chávez, presiden Dialog Antara Amerika di Washington, percaya bahawa mengukur pemimpin Amerika Latin pada paksi politik tradisional adalah ketinggalan zaman. Daripada skala kiri-kanan, dia berpendapat, lebih masuk akal untuk membezakan antara demokrat dan autoritarian.

Ke dalam kem autoritarian akan pergi ke Ortega di Nicaragua, bersama dengan Nicolas Maduro dari Venezuela dan Miguel Diaz-Canel dari Cuba — dan mungkin konservatif seperti Nayib Bukele dari El Salvador dan Alejandro Giammattei dari Guatemala, serta kerajaan paling kiri Bolivia. Lopez Obrador turut hanyut ke arah itu.

Di sudut demokrasi Amerika Latin duduk Boric, Alberto Fernández dari Argentina, Lula dan Petro. Dina Boluarte Peru lebih kontroversi bagi golongan progresif: dipilih sebagai naib presiden atas tiket paling kiri pada 2021, beliau menyandang jawatan tertinggi Disember lalu selepas presiden, Pedro Castillo, dicabar kerana cuba menggantung kongres dan memerintah melalui dekri.

Walaupun pertukaran presiden Peru adalah mengikut perlembagaan, Petro dan López Obrador telah menegaskan sejak Castillo menjadi mangsa rampasan kuasa dan kekal sebagai presiden Peru yang sah (Lula telah mengekalkan jarak yang dihormati).

Mungkin percanggahan terbesar semua kebimbangan Cuba. Kumpulan hak asasi manusia telah mengkritik Díaz-Canel kerana meningkatkan penindasan, termasuk mengurung lebih daripada 700 penunjuk perasaan antikerajaan sejak Julai 2021. Ekonomi berada dalam keadaan yang teruk dan penghijrahan telah meningkat. Beberapa presiden Amerika Latin memuji Havana hari ini (walaupun naib presiden Petro Francia Márquez adalah pengecualian baru-baru ini). Tetapi mengkritik Cuba masih merupakan langkah yang terlalu jauh, walaupun untuk Boric.

“Cuba kekal sebagai benteng terakhir ideologi kiri,” kata Marta Lagos, seorang peninjau Chile. “Ini soal simbolisme dan nostalgia”.

Che Guevara telah menyerahkan beberapa ruang ideologi kepada Thomas Piketty yang kurang rancak dalam kalangan rakyat kiri Amerika Latin hari ini, tetapi mitos revolusi Cuba masih hidup.

michael.stott@ft.com

resutl sgp

sidney totobet

togel sdy hari ini

indo hk

totobetnet sgp