site

Berhati-hati dengan kumpulan crypto yang ‘akal’ — mereka lebih teruk daripada fanatik

Walaupun ia boleh menyeronokkan untuk menyindir rakan-rakan kripto — dengan meme bodoh mereka, akronim yang menjengkelkan, jenaka kekanak-kanakan dan idea-idea yang tidak masuk akal tentang dunia — saya harus mengaku: Saya tidak percaya mereka adalah masalah utama. Setakat yang saya bimbangkan, golongan yang bersungguh-sungguh dan terikat yang bertegas bahawa kita semua harus mengambil perkara ini dengan serius yang menimbulkan ancaman terbesar kepada kelangsungan hidup kita sebagai masyarakat yang rasional dan makmur. Selamat datang ke wabak apa yang saya suka panggil “kripto yang masuk akal”.

Apa yang saya bincangkan apabila saya menggunakan oxymoron ini ialah lelaki dalam sut – dan selalunya lelaki, walaupun terdapat juga wanita – yang pasti akan memberitahu anda bahawa sebahagian besar cryptoland adalah kekacauan yang besar, tetapi itu mereka syiling crypto akan mengubah cara kami menghantar wang ke seluruh dunia, menjadikan sistem kewangan lebih adil dan lebih inklusif serta demokratik.

Pemimpin politiklah yang bertegas bahawa kita mesti menerima industri berbahaya ini untuk kekal di peringkat inovasi. Ini adalah jenis Wall Street dengan wang untuk kehilangan siapa yang muncul di CNBC untuk memberitahu mereka yang kurang berkemampuan bahawa kripto adalah tempat yang selamat untuk meletakkan wang mereka. Dan ya, bos pertukaran crypto yang tidak mengambil berat tentang pakaian Lambo dan berjenama; mereka hanya mahu membuat beberapa bilion dolar supaya mereka memberikan semuanya dan menjadikan dunia tempat yang lebih baik.

Mereka ini memberikan kredibiliti kepada industri berisiko tinggi, legap dan kurang difahami yang sepatutnya dianggap sebagai sesuatu antara skim pemasaran pelbagai peringkat dan skim Ponzi, yang memangsa — dan sememangnya bergantung kepada — mereka yang tidak mampu untuk memperjudikan wang mereka jauh.

Salah satu cara jenis kripto yang waras ini memberi pengaruh adalah melalui mata wang digital bank pusat. Anda mungkin berpendapat bahawa CBDC ini sepatutnya mempunyai sedikit kaitan dengan crypto, memandangkan ia akan dikeluarkan dan dikawal secara berpusat, dan bahawa mata wang kripto tidak digunakan sebagai wang tetapi sebagai cara untuk membuat spekulasi. Dan anda akan betul. Tetapi hujah untuk CBDC – bahawa mereka boleh membenarkan pemindahan wang yang lebih cepat, lebih murah, lebih cekap – juga merupakan salah satu hujah yang didorong oleh crypto, dan dengan itu CBDC menimbulkan ancaman langsung.

Minggu ini Yayasan Pound Digital akan mengadakan acara, The Geopolitical Case for a Digital Pound, di mana ketua teknologi masa depan Bank of England akan bercakap. Ini berikutan pengumuman bulan lepas bahawa BoE dan Perbendaharaan bersama-sama mereka bentuk “paun digital” yang boleh menggantikan wang tunai menjelang akhir dekad ini. Ini semua kedengaran cukup masuk akal.

Tetapi siapakah Yayasan Digital Pound? Mereka meletakkan diri mereka sebagai “forum bebas yang menyokong pelaksanaan pound digital yang direka dengan baik”, dan mengatakan bahawa motif mereka adalah untuk “memacu peralihan UK kepada ekonomi digital”. Tetapi mereka mungkin lebih berminat untuk memacu kripto ke hadapan. Lembaga pengarah terdiri daripada tiga orang: dua pengasas-CEO projek crypto yang agak tidak jelas, dan “ketua dasar” di Ripple, syarikat di sebalik token XRP, yang mempengerusikan Yayasan Pound Digital tetapi yang kebetulan berpangkalan di hab global industri lobi kripto: Washington DC.

“Objektif nombor satu industri kripto adalah untuk menjual kripto . . . dan untuk menghalalkannya,” Martin Walker, pengkritik kripto lama dan pengarah perbankan dan kewangan di Pusat Pengurusan Berasaskan Bukti, memberitahu saya. “Jika CBDC benar-benar berlepas . . . ia akan memusnahkan sepenuhnya salah satu naratif crypto.”

Ripple ialah contoh kripto yang masuk akal dengan cara tersendiri. Ini adalah syarikat yang menjual dirinya kepada bank sebagai penyelesaian penyelesaian pembayaran, yang Ketua Pegawai Eksekutifnya Brad Garlinghouse berkata pada 2020 bahawa “apabila pengawal selia memahami anda tidak memintas rangka kerja kawal selia, mereka akan berasa selesa dengan cepat”. Keyakinannya tersasar: lewat tahun itu, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS menyaman syarikat itu, dengan mendakwa bahawa mereka telah “mengumpulkan lebih $1.3 bilion melalui . . . penawaran sekuriti aset digital”. (Ripple telah menafikan dakwaan itu, dan kes itu sedang berjalan.)

Pengesahan kripto juga berlaku dalam politik UK. Rishi Sunak mencadangkan tahun lepas, semasa beliau menjadi canselor perbendaharaan, bahawa Britain harus menjadi “hab aset kripto global”. Ahli Parlimen juga telah menubuhkan kumpulan “bank pusat dan mata wang digital” semua parti-parlimen yang sekretariatnya adalah – kejutan – sebuah syarikat crypto.

Mereka mungkin menggunakan perkataan sebenar dan bercakap dalam ayat yang lengkap; mereka mungkin hadir di persidangan perbankan dan bercakap dengan sedih tentang rangkuman kewangan; tetapi kita mesti melihat orang ramai kripto ini untuk apa mereka sebenarnya: jurujual minyak ular dalam pakaian yang bijak.

jemima.kelly@ft.com

datasinga49

peng sidney

togel sydnèy hari ini 2023 hari ini keluar

angka keluaran hongkong malam ini

sg totobet