site

Benih dan rumpai Paskah: tumbuhan untuk tumbuh dan yang menghalang

Paskah diletakkan dengan baik tahun ini untuk tukang kebun. Jika cuaca cerah mengizinkan, kita boleh mempunyai empat hari berkebun percutian yang sengit hanya apabila taman itu mula berkembang semula. Musim sejuk tidak meninggalkan serpihan dan kesukaran: cara terbaik kita boleh meluangkan masa?

Selepas mengagumi magnolia gemilang Paskah, saya akan menyemai sebungkus kemerah-merahan Berurat Darah, yang benihnya boleh didapati daripada thompson-morgan.com. Mereka pergi terus ke dalam tanah yang digaruk dengan baik, di mana mereka harus disemai dalam gerudi cetek dan kemudian ditipiskan 3 inci selain sebagai tumbuhan muda. Saya suka rasa limau kupas biasa, yang sangat baik, direbus, sebagai pengisi untuk omelet. Yang berurat darah mempunyai garis tengah yang agak merah di bawah setiap daun dan jika rasa “tajam tetapi menyenangkan” yang diiklankan adalah seperti limau seperti varieti hijau yang lebih tua, ia amat dialu-alukan dalam omelet, sup dan salad mulai akhir Mei dan seterusnya.

Saya kemudian akan melakukan kerja yang lebih berat. Penguncian musim bunga pertama membawa ramai rekrut baru ke berkebun tetapi terdapat satu masalah tentang cuaca syurganya: tiada hujan dan hamparan bunga kering. Tahun ini kami mempunyai lebih banyak awan dan basah dan oleh itu keadaannya sesuai untuk menggunakan sungkupan, yang terbaik apabila mengekalkan kelembapan di dalam tanah. Mereka juga menyekat rumpai baru. Apakah pilihan?

Sungkupan agak menyusahkan untuk disusun tetapi ia menjimatkan masa kerja kemudian. Ia adalah lapisan bahan bebas rumpai yang diletakkan di atas permukaan tanah yang dirumput dengan teliti. Mereka perlu sekurang-kurangnya 3 inci dalam, selalunya lebih. Walau bagaimanapun, saya tidak pernah meletakkannya pada tumbuhan alpine, yang suka lehernya kering. Saya cuba mengelakkan tumbuhan sungkupan seperti lavender, perovskias, yuccas, anthemis dan crocosmias, yang suka saliran tajam.

Sungkupan sembarangan bukan anugerah hijau. Seperti setiap tugas lain, ia perlu dilakukan dengan teliti, menyesuaikan sungkupan pada tumbuhan seperti phloxes atau delphiniums, yang menghargai kelembapan di dalam tanah. Sungkupan bukan sekadar peluang untuk membuang sisa hijau dan kulit kayu yang dicincang di mana-mana sahaja anda melihat bumi kosong.

Campuran tiga warna Sparaxis © GAP Photos/Nova Photo Graphik

sorrel berurat merah

Lada merah berurat © GAP Photos/Tim Gainey

Mula-mula saya akan menyiang sempadan saya dan kemudian menghiasinya dengan baja am, Growmore menjadi makanan ruji saya. Di mana sahaja saya melihat tompok tua tanah yang tidak diundang atau bindweed yang muncul, saya akan tahan. Mereka perlu lebih kelihatan sebelum mereka menerima rawatan spot, cara paling pasti untuk membuangnya. Glyphosate pembunuh rumpai sistemik menarik kritikan kuat tetapi ia masih tersedia secara sah untuk tukang kebun British, walaupun banyak pusat taman tidak lagi menyimpannya.

Rawatan spot dengannya, terus ke daun penceroboh saka, bukanlah tidak bertanggungjawab. Bahan kimia bertindak melalui daun dan batang. Ia tidak meracuni tanah di sekeliling dan dalam dos sasaran yang kecil ia tidak akan mengalir dan meracuni sungai, apatah lagi anda atau jenny wren. Penentang bahan kimia tiruan memblog dan menyiarkan secara berterusan menentangnya tetapi dos mini yang disasarkan adalah sah dan bukan risiko kesihatan yang terbukti secara saintifik. Taman botani dan negara utama, termasuk Kew, menggunakannya dengan bijak.

Roundup Gel, yang mengandungi glifosat, boleh didapati pada harga kira-kira £31 untuk 150ml dalam talian: ia disertakan dengan arahan untuk menyapunya pada rumpai individu, walaupun di kalangan tanaman hiasan atau sayur-sayuran. Ia bukan semburan.

Anda tidak akan membunuh penatua tanah sehingga mati dengan sungkupan: anda akan menggalakkan penyebarannya dan melipatgandakannya. Membiarkannya di sebelah, sebaiknya anda membuat sungkupan di tempat lain menggunakan kompos buatan sendiri, acuan daun reput gelap, bekas pemotong rumput yang reput, beg kompos cendawan matang atau beg sisa hijau yang disediakan. Tidak perlu menggunakan produk berasaskan kulit kayu yang mahal.

Di kawasan besar, terutama di kebun sayur, saya adalah salah seorang yang menggunakan straw, dibeli dalam bal. Saya taburkan dengan agak tebal di atas tanah. Ia murah dan selagi cuaca tidak kering dan berangin, ia kekal dan reput. Musim bunga seterusnya tanah di bawahnya akan mendapat manfaat daripada pembalut dengan Growmore, menambah bahan kimia yang telah diserap oleh straw semasa reput. Satu tan sisa hijau yang disediakan akan menghiasi lebih kurang 25 ela persegi dan berharga kira-kira £55 termasuk penghantaran. Di mana sahaja anda boleh bertolak ansur dengan melihat jerami, ia jauh lebih menjimatkan.

Selepas sungkupan saya akan pergi melihat pusat taman. Saya sudah mempunyai beberapa pratonton menyelinap, mengagumi tetapi tidak membeli. Terdapat krisis kos sara hidup, tetapi terdapat kos krisis berkebun juga. Harga semakin meningkat sejak 2019. Mawar pasu David Austin kini bernilai £30 setiap satu; herba saka dalam pasu 2 hingga 3 liter bernilai £10; apa-apa dalam bunga adalah dua kali ganda harga, termasuk Tangga Jacobs lama yang bagus, atau polemonium pada £15 setiap tumbuhan.

Pembeli pokok renek yang tidak sabar perlu membayar kerana tergesa-gesa mereka. Saya telah ditawarkan Magnolia soulangeana setinggi 4 kaki, berbunga, dengan harga £195 dan Viburnum carlcephalum berbunga putih yang bertunas dalam pasu 10 liter dengan harga £55. Untuk £25 dan £12 masing-masing anda boleh membeli loji yang lebih kecil yang boleh dipindahkan dan menganggap bahawa dalam masa tiga tahun ia akan mengatasi yang lebih besar. Apa lagi yang akan naik sekurang-kurangnya 350 peratus dalam harga dalam tempoh itu?

Sudah tentu, pusat taman perlu kelihatan pintar dan berbunga. Mereka mengetuai pertuduhan untuk mereka yang belajar cara membelanjakannya: jika mereka berjaya, semoga berjaya kepada mereka. Sementara itu saya seronok menonton dan terkejut. Adalah lebih baik untuk melihat melangkaui tawaran istimewa pada masa ini, secara ringkas dan cantik, dan cari pilihan tahan lama yang mungkin masih tanpa daun tetapi akan bertahan lebih lama. Saya menuju ke D untuk deutzia dan H untuk hydrangea dan belajar pelajaran baharu.

Pernahkah anda mencuba hydrangea yang dipanggil Runaway Bride atau yang dipanggil Renaissance? Mereka berbunga berulang, bermula pada musim bunga, memang musim baru untuk hydrangea hortensia. “Je fleuris de mi-Avril jusqu’aux gelées”, menjanjikan label Renaissance. Walaupun pada £45 sebuah loji, rehat baharu ini bernilai percubaan.

Bagi deutzias, rosea x Yuki Snowflake yang baru adalah satu lagi permulaan musim bunga yang telah saya lalui, berbunga dari April hingga Julai dan berkembang dalam pasu besar. Seperti hydrangea, ia akan menjadi hadiah Paskah yang baik untuk tukang kebun yang berminat, menjanjikan musim bunga dua kali lebih lama.

Kembali ke aras tanah, saya akan memperoleh dan menanam mentol berbunga musim panas dan musim luruh. Paket sparaxis berbintang berbunga terang adalah nilai yang sangat baik pada kira-kira £10 satu masa; nerine berbunga merah jambu, teratai Guernsey, adalah mentol penting juga untuk bulan Oktober kita yang lebih ringan. Nerines berharga kira-kira £10 juga: harga adalah untuk satu pek 10 dan untuk sparaxis, satu pek 100.

Saya akan seronok menanamnya pada masa lapang di tempat yang cerah semasa Paskah, menanam sparaxis 2in dalam dan nerin hanya sehingga leher setiap mentol. Mereka adalah nilai yang sangat baik dalam pasaran yang melambung. Masing-masing tidak suka menjadi sungkupan.

Ketahui tentang cerita terbaharu kami dahulu — ikuti @FTProperty di Twitter atau @ft_houseandhome di Instagram

resol sgp

keluaran sdy hari ini

toto bet sdy

indotogel hk

pengeluaran sgp 2022