site

Bekerja untuk daya tahan iklim dengan sektor air UK

2022 akan diingati untuk beberapa peristiwa meteorologi, termasuk haba yang memecahkan rekod dan kemarau yang berpanjangan. England Timur berada di barisan hadapan kedua-dua acara dengan East Anglia menjadi wilayah paling kering di UK berbanding biasa untuk tahun ini.

Di seluruh rantau ini, 2022 merupakan tahun kelapan paling kering sejak 1836. Pada tahun itu rantau ini menyaksikan hanya lebih tiga perempat (76%) daripada hujan tahunannya, berjumlah hanya 475.4mm.

Keselamatan air ialah tema iklim Met Office bulan ini. Dalam blog ini, Pengurus Perundingan Industri Pejabat Met – Joe Osborne – menerangkan semangatnya untuk memastikan industri air berfungsi dengan cuaca dan sains iklim yang terkemuka di dunia.

Peristiwa cuaca dan iklim menyumbang banyak kesan utama ke atas sektor air, terutamanya di East Anglia. Menterjemah set data dan sains terkini kepada maklumat yang boleh diambil tindakan untuk pembuat keputusan kekal sebagai cabaran yang besar. Saya didorong untuk memastikan bahawa organisasi berdaya tahan terhadap iklim masa kini dan bersedia untuk iklim masa depan.

Dalam peranan saya sebagai Pengurus Perundingan Industri di Met Office, saya bekerja rapat dengan sektor air UK untuk memastikan sains cuaca dan iklim terkemuka dunia kita berguna, boleh digunakan dan digunakan.

Bagaimana saya sampai di sini

Saya menyertai pasukan Sains dan Perundingan Industri Met Office pada Jun 2019, dengan latar belakang dalam kedua-dua sains cuaca dan iklim serta minat khusus dalam kitaran hidrologi. Saya menyedari bahawa minat saya terletak pada antara muka sains dan pengguna akhir, dan saya berminat untuk mencari peranan di mana saya menyumbang maklumat yang berharga dan boleh diambil tindakan. Oleh itu, saya teruja untuk mendapati diri saya bekerja pada beberapa projek dengan pelanggan dalam sektor air UK.

Maju pantas ke 2022 dan saya mendapati diri saya memimpin kerja kami dengan sektor air sebagai Pengurus Perundingan Industri. Ini adalah peranan pelbagai aspek yang melibatkan kerjasama rapat dengan rakan sekerja di bahagian Pasaran kami untuk membangun, membina dan mengekalkan hubungan dengan pelanggan dalam sektor ini. Pelanggan ini terdiri daripada syarikat air, kumpulan serantau (sekutu syarikat air), pengawal selia industri (Ofwat ialah badan yang bertanggungjawab bagi pengawalseliaan ekonomi industri air dan pembetungan yang diswastakan di England dan Wales) dan perundingan luar. Kami bekerjasama rapat dengan pelanggan kami untuk memahami cabaran yang mereka hadapi. Maka adalah penting untuk bersandar pada kepakaran saintifik untuk mencadangkan, membangunkan dan menyampaikan analisis yang dipesan lebih dahulu untuk menyokong pembuatan keputusan utama mereka.

Perancangan ke hadapan atau dipacu acara

Kerja yang saya pimpin boleh dikategorikan secara meluas sebagai sama ada perancangan ke hadapan atau didorong oleh peristiwa. Kerja perancangan ke hadapan menyokong pelanggan dalam melanjutkan pemahaman mereka tentang risiko iklim. Dalam satu contoh, menggunakan pendekatan baru dan set data baharu, pasukan Perunding Industri bekerja bersama Anglian Water untuk mengukuhkan pemahaman mereka tentang risiko kemarau – untuk hari ini dan pada masa hadapan, dunia yang lebih panas. Pemahaman yang lebih baik ini membolehkan Air Anglian meningkatkan daya tahan mereka terhadap kejadian kemarau pada masa hadapan.

Dengan hanya di bawah 630mm hujan setiap tahun, East Anglia ialah wilayah paling kering di UK. Hebatnya East Anglia terkenal dengan kepelbagaian ciri dan landskap tanah lembap, termasuk Fens, Broads dan aliran kapur, seperti contoh di Lincolnshire ini. Gambar: Air Anglian

Dalam kerja lain, kami bekerjasama dengan syarikat air untuk memahami pemacu cuaca kesan utama, termasuk kualiti air, permintaan air dan kemerosotan aset (contohnya, paip pecah disebabkan oleh fenomena seperti beku-cair dan/atau mengecut-bengkak). Kami juga menyokong syarikat air dalam membenamkan maklumat iklim ke dalam pelaporan kawal selia mereka dengan cara yang konsisten dan sesuai. Sebagai contoh, dalam kerja berterusan, kami menyokong syarikat air dalam aplikasi maklumat iklim yang konsisten dalam Semakan Harga 2024 (PR24) mereka.

Walaupun niat terbaik, peristiwa cuaca selalunya boleh memberikan cabaran kepada sektor air UK. Oleh itu, terdapat elemen yang didorong oleh peristiwa kepada kerja yang kami sampaikan. Tahun 2022 adalah demonstrasi ini. Di bawah statistik tajuk, kesan industri dunia sebenar sering muncul, sebahagian daripadanya lebih jelas daripada yang lain. Kesan yang paling ketara ialah ke atas sumber air dari awal kering hingga tahun ini, diburukkan lagi oleh musim panas yang sangat kering dan panas. Ini membawa kepada pengisytiharan kemarau di banyak wilayah di negara ini. Rekod kepanasan tahunan juga menyumbang kepada keadaan hidrologi, menguatkan penyejatan dan defisit kelembapan tanah.

Hujan bulanan 2022 untuk England berbanding purata

Pasukan Perunding Industri bertindak balas terhadap situasi hidrologi ini dengan meletakkan cuaca 2022 dalam konteks sejarah yang lebih panjang untuk syarikat air. Musim panas yang panas juga menyebabkan impak tambahan, yang membawa kepada merekodkan permintaan air yang tinggi di beberapa kawasan dan pengurangan kualiti air beberapa bekalan air permukaan. Walaupun tema umum kehangatan pada tahun 2022, separuh pertama bulan Disember terkenal dengan musim sejuk yang ketara. Ini menyebabkan banyak masalah dengan paip pecah, disebabkan oleh air beku.

Inovasi dan pengaruh

Mujurlah, melalui inovasi dan pengaruh, pasukan Perundingan Industri boleh menyokong pelanggan dalam membuat persediaan dan memberi respons kepada acara ini. Kami menyediakan penyelesaian dan perundingan merentas skala masa, daripada ramalan cuaca jarak dekat hingga unjuran iklim 50 tahun ke hadapan. Sebagai contoh, pasukan Perunding Industri Pejabat Met telah membina model impak cuaca untuk membolehkan ramalan permintaan air sehingga 10 hari lebih awal. Kami menyokong Thames Water dalam projek yang dibiayai Ofwat yang bertujuan untuk memanjangkan pemodelan ini kepada peramalan julat yang lebih panjang, yang akan membantu syarikat air menjangkakan kejadian cuaca selepas 10-14 hari. Walau bagaimanapun, kami juga membuat inovasi untuk memastikan ramalan yang konsisten dan lancar merentas skala masa. Oleh itu, baru-baru ini kami telah menyiapkan projek yang menggabungkan model yang sama ini dengan data Unjuran Iklim UK (UKCP18) untuk membentangkan senario masa depan permintaan air, menyokong perancangan penyesuaian.

A peranan yang unik

Peranan yang kita mainkan adalah satu yang unik; memerhati keperluan industri semasa menjalankan dan mengaplikasikan sains novel. Oleh itu, kami berminat untuk mempengaruhi, untuk memastikan bahawa sains terbaik digunakan dalam industri air. Sebagai sebahagian daripada peranan saya, saya bekerjasama rapat dengan Pengurus Perhubungan Strategik kami untuk memastikan bahawa cerapan yang berkaitan dikongsi dengan kolaborator utama dan pihak berkepentingan kerajaan. Ini amat penting sekiranya terdapat sains atau cerapan baharu yang boleh memberi manfaat kepada industri secara keseluruhan. Peristiwa kemarau 2022 (yang masih berterusan di beberapa wilayah) adalah contoh utama perkara ini. Bekerjasama dengan rakan usaha sama dan berkongsi bukti mengenai perubahan pemacu meteorologi kemarau UK dalam dunia yang semakin panas memastikan daya tahan terhadap peristiwa sedemikian dipertingkatkan dalam jangka pendek dan panjang.

Kita lebih baik bersama

Sudah tentu, walaupun kepimpinan saintifik dan strategik, serta pengurusan perhubungan, adalah kunci kepada peranan saya, kekuatan tawaran dan penyampaian kami adalah disebabkan oleh kepelbagaian dan kualiti individu yang bekerja dalam pasukan Perunding Industri. Pasukan kami yang pelbagai terdiri daripada ahli statistik, saintis dan perunding, dengan kepakaran yang merangkumi skala masa cuaca dan iklim. Bersama-sama kita menunjukkan julat nilai Met Office. Kami sememangnya pakar, menyumbang dan belajar daripada sains terkemuka dunia dari dalam Met Office (dan lebih jauh lagi) untuk membangunkan tawaran perundingan kami. Ini memastikan kami terus berkembang; dengan menolak sempadan ini, kami boleh menjadikan hari esok lebih baik untuk pelanggan kami.

HK Prize

Data Result HK

Togel SDY

Nomor Keluar SGP

Pengeluaran Sidney

Pengeluaran SDY Hari Ini