site

Bagaimana untuk mencetuskan revolusi Hari Hijau tanpa wang tunai

Green Day, kumpulan kultus 90-an, dinamakan sempena keseronokan ahlinya terhadap periuk. Hari hijau di California nampaknya adalah hari yang dihabiskan untuk bermalas-malasan merokok dadah.

Kerajaan UK merancang Hari Hijaunya sendiri. Ini melibatkan kurang ganja (mungkin) dan butiran lanjut tentang rancangan UK untuk mencapai sifar bersih. Tetapi rentak lesu tindakan iklim UK sejak akhir-akhir ini menjadikan Hari Hijau nama yang sesuai sepenuhnya.

Menteri-menteri tidak membangkitkan diri mereka secara spontan untuk mengemas kini negara tentang rancangan iklim mereka. Kerajaan bertanggungjawab secara sah, pada akhir Mac, untuk mengemas kini strateginya untuk mencapai sifar bersih menjelang 2050 selepas mahkamah tahun lepas mendapati rancangan itu tidak lengkap dan kekurangan perincian yang mencukupi untuk memenuhi kewajipan di bawah Akta Perubahan Iklim 2008. Ia juga perlu menjawab semakan sifar bersih oleh ahli politik Konservatif Chris Skidmore. Strategi kewangan hijau yang telah lama ditunggu-tunggu boleh menjadi sebahagian daripada pengumuman itu juga.

Apa yang tidak akan adalah banyak wang baru, sudah tentu tiada apa-apa untuk menandingi $369bn dalam subsidi dan pelepasan cukai dalam Akta Pengurangan Inflasi AS. Belanjawan bulan ini adalah ringan iklim, secara sopan. Cita-cita untuk menangkap 20 juta-30 juta tan karbon dioksida setiap tahun menjelang 2030 adalah yang lama dan £20 bilion untuknya tiba selepas pilihan raya akan datang. Kata-kata hangat mengenai tenaga nuklear datang dengan sedikit wang tunai sejuk.

Kecenderungan ke arah sasaran iklim jangka panjang yang hebat ke atas perbelanjaan dan tindakan segera didokumenkan dengan baik di sini. Walaupun daya tarikan yang jelas bagi kecekapan tenaga dari perspektif iklim dan kos sara hidup, Perbendaharaan tidak mengemukakan mana-mana £6 bilion yang dijadualkan untuk parlimen seterusnya. Skidmore, yang pada satu acara baru-baru ini menggelar UK sebagai “lelaki miskin di Eropah” dalam kecekapan tenaga berkat “perumahan omong kosong, perumahan yang benar-benar buruk”, mengecilkan prospek dana baru digemburkan untuk usaha sifar bersih akhir bulan ini .

Pengganti terbaik untuk wang tunai adalah sesuatu yang juga kekurangan: kecekapan membuat dasar yang betul. Dari segi pemotongan pelepasan yang diperlukan dalam tempoh belanjawan karbon kelima (dari 2028 hingga 2032), hanya 28 peratus dilindungi oleh dasar yang disahkan, menurut kumpulan pemikir Green Alliance: lebih satu pertiga sedang dalam perundingan, hampir satu perempat hanya cita-cita dasar dan 13 peratus tidak mempunyai dasar sama sekali. Sektor seperti pengangkutan dan tambang pertanian jauh lebih teruk.

Malah peraturan yang sudah dalam kerja nampaknya mungkin ditangguhkan: perundingan mengenai piawaian kecekapan tenaga minimum di tempat penginapan yang disewa swasta ditutup dua tahun lalu tetapi tidak pernah disusuli dengan jawapan atau peraturan terperinci. Badan tuan tanah melobi supaya tarikh akhir 2025 pertama ditarik balik. Ini, seperti misteri bagaimana kerajaan merancang untuk mencapai sasarannya pada pemasangan pam haba, menahan perbelanjaan swasta dan menghalang pembangunan syarikat, rantaian bekalan dan pekerja mahir yang akhirnya akan diperlukan.

Dunia perniagaan semakin terdesak untuk mendapatkan dasar yang lebih jelas dan perancangan yang lebih baik: CBI pada 2021 memberi amaran bahawa kekurangan rangka kerja untuk hidrogen, seperti kontrak untuk skim perbezaan, telah menahan pelaburan, sejak ketika itu tiada apa-apa yang berlaku. Think-tank E3G menganggap UK mempunyai dasar untuk menyokong hanya 16 hingga 22 peratus daripada pelaburan yang diperlukan untuk mencapai sifar bersih, dan mahu sebuah badan bebas untuk memecahkan nombor dan mengenal pasti jurang.

Satu-satunya alternatif sebenar kepada megabucks dalam pelaburan permulaan adalah peraturan dan tarikh akhir wajib yang tetap. “Peraturan memainkan peranan yang kuat dalam memacu pelaburan”, kata Ed Matthew di E3G. “Jika Konservatif mahukan pertumbuhan pesat dalam ekonomi sifar bersih, mereka perlu menggunakan kuasa peraturan untuk menyampaikannya.”

Ia bukan semua sekatan dan birokrasi: aduan nombor satu daripada sektor boleh diperbaharui ialah sistem perancangan, peluang utama untuk menyahkawal selia jika ada. Begitu juga, sambungan grid yang lebih pantas memerlukan birokrasi yang diperkemas, bukan menambahnya. Tetapi ia adalah situasi janggal bagi kerajaan yang masih cenderung untuk membingkaikan “mesra perniagaan” sebagai menjauhkan diri.

Mengatasi wang tunai dalam perlumbaan pelaburan hijau, pilihan terbaik UK untuk bersaing mungkin sebagai pengawal selia yang cekap dan agresif — sesuatu yang kerajaan perlu akur, sebelum kita semua benar-benar masak.

helen.thomas@ft.com
@helentbiz

result togel singapura hari ini

sydney pengeluaran

hasil sdy

angka result hk

pengeluaran hk