site

Arkeologi glasier – membuka kunci mesin masa iklim

Arkeologi glasier adalah bidang baru dan baru muncul yang dimungkinkan oleh pencairan ais gunung yang semakin cepat akibat perubahan iklim. Penemuan baru-baru ini telah membuatkan pakar kagum.

Dr Doug McNeall, hos bersama pada podcast Mostly Climate Met Office, berbual dengan Dr Lars Pilø, ahli arkeologi glasier Norway, tentang bagaimana ais yang semakin hilang mendedahkan rahsia masa lalu.

Anak panah 500 AD adalah salah satu khazanah yang telah didedahkan oleh ais yang mengecut di pergunungan Norway.

Unjuran iklim menunjukkan hampir separuh glasier gunung di dunia boleh hilang menjelang akhir abad ini, walaupun dunia memenuhi matlamat iklimnya yang paling bercita-cita tinggi. Akibat daripada ini adalah jauh.

Isipadu ais di Bumi telah maju dan berundur selama beribu tahun. Namun kadar pencairan kriosfera baru-baru ini – dunia ais – jauh lebih pesat disebabkan oleh pengaruh manusia. Ais telah berundur pada skala masa selama beberapa dekad dan bukannya beribu tahun, dan pengecutan glasier yang dipercepat ini di kawasan tinggi telah mendedahkan objek purba.

Imej hiasan

Kebanyakan karya Lars Pilø adalah di pergunungan Norway, tempat nenek moyang purba memburu rusa kutub ketika mereka melarikan diri daripada serangga menggigit di dataran rendah. Dia bercakap tentang pemandangan yang luar biasa apabila peninggalan, yang terbungkus dalam ais, ditemui.

Lars Pilø berkata: “Ia tidak kelihatan lama: ais bertindak sebagai mesin masa.” Beberapa keping bermula sejak 6000 tahun dahulu, apabila suhu lebih tinggi dalam tempoh selepas Holocene Thermal Optimum.

Banyak penemuan Lars juga menunjukkan masa ketika ais gunung jauh lebih besar daripada sekarang, apabila masyarakat di seluruh bahagian utara Norway wujud merentasi landskap berais. Lars menerangkan mencari banyak barang yang hilang dari masa ke masa, merentasi tapak perburuan purba dan laluan pengangkutan lama yang terikat dengan ais. Dari rangka haiwan mati kepada saki-baki kereta luncur kuda. Ia merupakan khazanah budaya material yang kini terdedah apabila glasier surut.

Menariknya dia dan pasukannya masih menggunakan kuda pek untuk mencapai tapak terpencil tertentu – cara yang mahir untuk mengangkut peralatan dan peruntukan pakar untuk tinjauan lanjutan.

Arkeologi glasier juga dijalankan merentasi alam berais lain di Hemisfera Utara, dari Amerika Utara ke Alps: semua wilayah mengalami cabaran yang sama daripada pencairan glasier gunung.

Pahit manis

Bagi penyelidik, kepuasan bekerja dalam arkeologi glasier adalah pahit manis. Untuk semua keseronokan menemui artifak yang kelihatan segar seperti hari mereka hilang, mereka tahu bahawa kajian mereka adalah perlumbaan terhadap masa. Pada masa hadapan ais mungkin tidak membungkus tanah lagi, dan di beberapa tempat mungkin hilang selama-lamanya.

Walaupun bukan penurunan linear, Lars mengesahkan terdapat kerugian bersih glasier yang berterusan dan oleh itu adalah penting untuk mendapatkan semula item bersejarah yang mendedahkan lebih lanjut tentang cara masyarakat hidup di bawah persekitaran iklim yang berbeza.

Dr Lars Pilø ialah pengasas laman web “Rahsia Ais” dan suapan twitter. Dengar lebih lanjut tentang kerjanya pada podcast Mostly Climate.

Nomor HK

Result Singapore

Pengeluaran SDY

Togel Sidney Hari Ini