site

Adakah kematian Credit Suisse adalah petanda azab untuk bank-bank Eropah?

Perbankan ialah helah keyakinan yang besar, rumit dan halus. Biasanya ia berfungsi dengan baik. Tetapi sebaik sahaja orang bimbang bahawa ia boleh runtuh, ia sering berlaku, kadang-kadang hebat.

Oleh itu, apabila seorang rakan lamanya, seorang usahawan di Geneva, menghantar mesej kepada saya minggu lalu untuk mengatakan bahawa dia telah mengeluarkan wangnya dari Credit Suisse, setelah mengambil akaun syarikatnya di tempat lain, jelas sekali bahawa pemberi pinjaman kedua terbesar di Switzerland menghadapi masalah.

Institusi berusia 167 tahun itu, dengan kunci kira-kira SFr531bn dan lebih daripada 50,000 pekerja, telah dijual kepada saingan Switzerland yang lebih besar untuk SFr3bn dalam perjanjian menyelamat pada hujung minggu yang didalangi oleh pihak berkuasa kerajaan yang hampir menghapuskan pemegang sahamnya sepenuhnya. Dengan semua akaun, Credit Suisse tidak diberi banyak pilihan sama ada untuk menerimanya.

Apakah yang menyebabkan kematian dramatik yang sehingga baru-baru ini masih merupakan salah satu daripada 25 bank terbesar di Eropah? Adakah ini petanda krisis yang lebih meluas dalam sektor perbankan Eropah?

Perkara pertama yang perlu dikemukakan ialah Credit Suisse telah menjadi anak masalah perbankan Eropah selama beberapa tahun selepas mengalami pelbagai skandal, kerugian, perubahan pengurusan dan rancangan penstrukturan semula.

Apabila tiga pemberi pinjaman AS bersaiz sederhana, termasuk Silicon Valley Bank, runtuh awal bulan ini berikutan pengeluaran wang pendeposit yang pantas, pelabur mula bimbang tentang bank lain yang boleh terdedah.

Credit Suisse menarik perhatian mereka. Setelah melihat pelanggan kaya mengeluarkan lebih daripada 10 peratus wang mereka daripada unit pengurusan kekayaannya dalam beberapa bulan sahaja tahun lepas, bank itu masih mengalami aliran keluar tunai, pada satu ketika melebihi SFr10bn sehari.

Larian pada deposit hanya dipercepatkan minggu lalu selepas pengerusi Bank Negara Saudi, yang membeli 10 peratus kepentingan dalam Credit Suisse tahun lepas, tidak membantu menolak memberikan pemberi pinjaman Switzerland dengan bantuan kewangan lagi.

Pengawal selia Eropah telah tergesa-gesa menyatakan keyakinan mereka terhadap kekuatan bank di rantau ini. Luis de Guindos, naib presiden Bank Pusat Eropah, berkata minggu lalu bahawa sektor itu “berdaya tahan”, dengan modal yang jauh lebih tinggi daripada krisis sebelumnya sedekad lalu, tahap mudah tunai yang teguh dan pendedahan “agak terhad” kepada Credit Suisse atau bank-bank AS yang gagal.

De Guindos menambah bahawa kenaikan kadar faedah adalah “positif dari segi margin bank Eropah”. Meningkatkan faedah yang mereka peroleh atas pinjaman lebih cepat daripada kadar yang mereka bayar kepada pendeposit membantu bank zon euro mencapai pulangan 7.6 peratus ke atas ekuiti tahun lepas, yang tertinggi selama lebih sedekad.

Pinjaman lapuk, yang telah lama digunakan oleh bank-bank zon euro, telah jatuh secara berterusan daripada lebih €1tn lapan tahun lalu kepada di bawah €350bn tahun lepas, bersamaan dengan kurang daripada 2 peratus daripada jumlah pinjaman.

Walau bagaimanapun, walaupun bank-bank Eropah sudah pasti berada dalam kedudukan yang lebih kukuh berbanding krisis sebelumnya, apabila beberapa bank terpaksa diselamatkan oleh kerajaan mereka, ini tidak bermakna mereka akan kebal daripada kegawatan terkini.

Terdapat beberapa sebab untuk bimbang. Pertama, Credit Suisse juga mempunyai nisbah modal dan kecairan yang sihat – kedua-duanya hanya sedikit di bawah purata zon euro tahun lepas – tetapi itu tidak menyelamatkannya apabila keyakinan hilang.

Kedua, bank zon euro masih tidak memperoleh keuntungan yang mencukupi untuk menampung kos modal mereka, iaitu sekitar 9 peratus bagi kebanyakan mereka, bermakna mereka secara berkesan memusnahkan nilai pemegang saham.

Kebimbangan selanjutnya ialah peningkatan kadar faedah, yang mana ECB telah meningkat pada kadar yang tidak pernah berlaku sebelum ini untuk menangani inflasi yang melambung tinggi. Ini akan menjejaskan nilai pegangan besar bank-bank bon kerajaan, gadai janji dan hutang lain.

Kebanyakan bank mengambil kira pinjaman ini seolah-olah mereka akan memilikinya sehingga matang, jadi mereka tidak mengambil kerugian apabila nilainya jatuh. Dan ramai yang menginsuranskan diri mereka dengan melindung nilai risiko kadar faedah. Tetapi ketua penyeliaan ECB Andrea Enria berkata baru-baru ini bahawa ramai pemberi pinjaman tidak bersedia untuk persekitaran baharu ini, yang akan “mencipta pemenang dan kalah”.

Secara lebih luas, bau ketakutan dalam pasaran kewangan berkemungkinan menjadikan pemberi pinjaman lebih berhati-hati, mengurangkan aliran kredit, meningkatkan risiko kemelesetan dan meningkatkan tekanan di kawasan yang sudah terdedah seperti harta komersil — tiada satu pun yang baik untuk bank. .

martin.arnold@ft.com

totobet data singapura

sydney togel

keluaran sydney

totobet hongkong hari ini

totobet net singapore